Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Blekinge
Parasport Blekinge

Intervju med RF-SISU

En bonusintervju i vår intervju-serie i parasportveckan

Namn?

Per-Henrik Linderson

Vilken roll har du i RF-SISU?

Idrottskonsulent på RF-SISU i Blekinge. I vår organisation ansvarar jag för
bl a området ”Idrott för personer med funktionsnedsättning” inom distriktet i Blekinge.

Utövar du själv någon sport?

Jag spelar padel några gånger i veckan och försöker få till lite styrketräning. Tidigare har jag friidrottat och spelat handboll.

Det är Parasportveckan denna vecka, hur uppmärksammar ni i RF-SISU det?

Vi har uppmärksammat detta på sociala medier

Ni har ju kontakt med alla idrottsföreningar i Blekinge, hur många finns det? Och hur många har paraidrott idag?

År 2022 fanns det cirka 350 st. föreningar i Blekinge och vi nådde cirka 250 st. av dem. Av dessa skulle jag säga att 22 st. bedriver idrott för personer med funktionsnedsättning.

Varför är det viktigt att det finns möjlighet för alla att idrotta?

Alla ska ha samma rätt till idrott. Detta är en viktig värdegrund inom idrottsrörelsen. Om vi stödjer och anpassar idrotten så att personer med funktionsnedsättning lättare kan få tillgång till aktiviteter för rörelse, gemenskap och glädje så höjer vi livskvaliteten för dessa personer och på köpet blir idrotten också bättre för alla.

På vilket sätt kan RF-SISU hjälpa föreningar med att starta paraidrott?

Alla idrottskonsulenter bär med sig frågan till de föreningar vi möter. Tillsammans med föreningen kan vi ta fram en plan för att detta kan bli möjligt. RF-SISU har också särskilda idrottsmedel för underrepresenterade grupper där vi kan stödja föreningarna ekonomiskt för att starta eller utveckla verksamhet för målgruppen. Vi har också många kontaktytor in mot skolorna där vi kan nå målgruppen. Om det finns utbildningsbehov så kan vi också stödja med ledarutbildning.

Hur ser du på utvecklingen för paraidrotten i Blekinge, hur tror du att det ser ut om 5 år?

Idrottsrörelsen är överens om att det behövs krafttag för att skapa bättre förutsättningar för personer med funktionsnedsättning, så att de ska bli mer aktiva inom idrotten. Idrottsrörelsen mobiliserar verkligen för att detta ska bli möjligt, men vi klarar det inte ensamma. Vi har därför startat nätverk tillsammans med kommunerna och andra aktörer som stödjer individer för att bättre nå målgruppen och med gemensamma krafttag vill vi skapa rätt förutsättningar för alla att bli mer aktiva inom idrottsrörelsen.

Om 5 år hoppas jag att alla personer med funktionsnedsättning ska känna att de har möjlighet att vara en del av idrotten och att vi har upparbetade strukturer för alla att prova på och hitta sitt intresse.

Har du ett fint paraidrottsminne som du vill dela med dig av?

Förra året gjorde vi en bussresa till Special Olympics games i Malmö, där vi fick vi många härliga upplevelser av idrott. Goalball, kälkhockey och rullstolsinnebandy var några idrotter som jag kom ihåg särskilt. Man slås av den skicklighet som idrottsutövarna besitter och vilken tid man måste lägga ner på sin idrott för att nå dit som de gjort.

Har du missat någon intervju under veckan? Klicka på fler nyheter från förbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-09-18

Senast uppdaterad: 2023-09-18

Vill du bli vår partner och synas här? Kontakta oss!