Gå till innehåll
Dalarnas Parasportförbund
Dalarnas Parasportförbund
Bild snöskolöpningen ifrån tävlingen i rättvik

Dalakampen och Uttagningstävlingen i snöskolöpning

Här kommer lite text efter Dalakampen och uttagningstävlingen i rättvik i snöskolöpning

Dalakampen i snösko

Snösko idrotten växer i Sverige och i Dalarna. Nytt deltagarrekord på vår propaganda tävling i Snösko som vi kallar Dalakampen. Där inbjuds alla srskolor i länet till en dag i Rättvik. En dag fylld av aktiviteter på snöskor. Förutom en ren löpar gren, på olika distanser där den längsta är ca 1 km och den kortare på ca 50 meter, så finns varianter även för de i permobil/rulle. Mörksugge jakten är en äventyrsbana i skogen där man tar sig fram med snöskor eller rulle, med massa pyssel och bus, som våra mörksuggor hittar på för de icke rädshågna. Mörksuggan är ett sagoväsen som finns bara i Rättvik. Ett uppsakattat äventyr för såväl lågstadiet som gymnasiets elever.

I år kom över 60 aktiva till start från 8 olika skolor, vi bara växer och växer. Ledarna rekryterade vi från IK Jarl samt vuxenutbildningen i Leksand-Rättvik, där de fick en gedigen utbildning i hur man leder idrottande parasportare. - Ett minne och erfarenhet vi tar med oss härifrån, var en av kommentarerna från de blivande ledarna.

Special Olympic snösko

Nytt deltagarrekord på Special Olympic i Rättvik

Närmare 60 aktiva deltog på årets upplaga som även var en uttagningstävling inför vinterspelen 2025 i Turin.

Arrangörsföreningen IK Jarl hade förberett med fin väder och nypistade löpspår. Det kan inte vara bättre förutsättningar.

Dagen inleddes med tal av ordförandena från såväl IK Jarls som Paraspsort Dalarna. Och invigningen fortsatte därefter med att Niklas från Roslagens SOL läste devisen och fanfaren för Special Olympics spelades så det sprakade över hela Siljan. Niklas tände även den Special Olympiska elden som klart förklarade att nu var spelen invigda.

Därefter hölls i sedvanlig ordning uppvärmning till musik av Elisabeth Lamberg från IK Jarl. Men sen så drog tävlingarna igång

Inledningsdistansen var 400 meter, och övriga divisioneringsheat var 25, 50, 100 samt 200 meter. När dagen så var över hade vi avverkat en massa lopp och olika heat. Dagens tävlingar avslutades med den tradionella Stafetten med föreningslag. 4 lag med löpare från Gotland i söder till Krokom i norr fick avsluta dagen med att se Köpings IS gå segrande ur tävlingen.

Efter avslutade tävlingar samlades vi som brukligt är alla tillsammans för mat och prisutdelning, samt så klart vår egna trubadur Andreas som spelade och sjön så dansgolvet gungade i församlingshemmet nere på Byn. Alla nöjda o glada fixk edan bege sig hemmåt.

Nämnas kan att på fredagen hölls den sedvanliga kamratmåltiden med tacos buffe, och det var många deltagare, över 60 pers som åt och umgicks tillsammans under en kväll i Rättvik medans tävlingen väntade runt hörnet.

Stort tack till Stefan Andersson med fru och barn från Parasport Västmanland som var oss behjälpliga i sekretariat och speakeri, Sverker från IK Jarl vilken klippa.

Publicerad: 2024-02-26

Senast uppdaterad: 2024-02-26

Vi samverkar med