Lars Anderssons inspirerande resa från Åshammar till Paralympics.
Idag den 28 augusti inleds Paralympics i Paris, en historisk händelse som för första gången går av stapeln i den franska huvudstaden. För 40 år sedan såg världens främsta parasportare en annan verklighet när Paralympics hölls i två olika länder – New York i USA och Stoke Mandeville i England. En av de idrottare som deltog var Lars Andersson från Åshammar, som kämpade sig till framgångar som har format hans liv. Vi har pratat med Lars för att få en inblick i hans resa inom parasporten och hans erfarenheter från Paralympics 1984.
Från Åshammar till eliten
Lars Andersson föddes 1967 i den lilla byn Åshammar, ungefär fyra mil utanför Gävle. Han föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol hela sitt liv, där han började med parasport vid en tidig ålder. Redan som 11-åring påbörjade han sin idrottskarriär inom sittande volleyboll, där han snabbt visade sin talang genom att vinna SM 1979. "Efter det upptäckte jag att idrott var väldigt roligt, så jag började även med andra sporter som pingis och luftgevärsskytte," berättar Lars.
Efter en längre sjukhusvistelse som försvagade hans fysik, började Lars med styrketräning, vilket blev starten på hans karriär inom rullstolstävlingar. Med hjälp av sin pappa köpte han sin första tävlingsstol 1981 och redan året därpå deltog han i sitt första senior-SM, bara 14 år gammal. "Jag sa till pappa att jag ville vara med i OS", minns Lars. Under de följande åren var hans pappa en ovärderlig tränare, som cyklade bredvid Lars under träningarna på den stora bilvägen genom Åshammar, med säkerheten i åtanke då tung trafik passerade dagligen.
Paralympics 1984
År 1984 kom så chansen Lars hade drömt om. Under en tävling i Karlstad kvalificerade han sig till OS i Los Angeles där det var en uttagning från hela världen. "Jag blev nia i världen och första reserv," säger Lars stolt, ett resultat som gav honom en minnesmedalj från den dåvarande ordföranden för Olympiska kommittén för uppvisningsloppet i Los Angeles. Utöver detta blev det också medalj i stafett för Lars. Paralympics som skulle ha gått i Illonois, USA men av olika anledningar flyttades till Stoke Mandeville, England som var den paralympiska rörelsens födelseort.
Lars minns tydligt sina tävlingar i Paralympics. Han tog sig till semifinal på 800 meter och final på 5000 meter, det är ett roligt minne från finalen på 5000 meter som sticker ut. "Jag var så nervös att jag glömde ta av mig träningsjackan, och den fick sitta kvar under halva finalen trots att det var 35 grader i skuggan," berättar han skrattande.
Skador och utmaningar
Trots 11 år på elitnivå, med upp till 14 träningspass i veckan, klarade sig Lars förhållandevis bra från allvarliga skador. "Jag hade en tennisarmbåge, men det var först efter karriären som jag började få en del axelproblem," säger han.
Stoltaste ögonblicken
När Lars blickar tillbaka på sin karriär är det särskilt två prestationer som han är mest stolt över. "Berlin Maraton 1989, där jag fick tiden 1:49 och blev fyra, det var fantastiskt. Det var en så festlig stämning med publik och orkestrar längs hela banan," minns han. En annan höjdpunkt var 5000 meter-loppet under Stoke Mandeville Games samma år, där han fick tiden 13:26, det var då den näst snabbaste tiden en svensk uppnått.
Råd till nästa generation
Lars har enkla men kloka råd till unga idrottare som drömmer om att nå Paralympics. "Det gäller att träna på och inte ge upp, även om förutsättningarna inte alltid är de bästa," säger han.
Fortsatt aktiv inom idrotten
Idag bor Lars i Gävle och trots att hans elitkarriär är över är Lars fortfarande aktiv inom idrotten. Sedan våren 2016 har han varit engagerad i rullstolscurling, där han representerar föreningen CK Granit. "Vi tränar några gånger i veckan och spelar matcher i klubbserien samt åker ut på tävlingar," berättar han.
Lars Andersson har genom åren visat att med beslutsamhet och hårt arbete kan man nå otroliga framgångar och ta sig hela vägen till yttersta elit. Hans resa från den lilla byn Åshammar till den globala scenen på Paralympics är ett inspirerande exempel för alla som drömmer om att nå långt inom idrotten.
Vi från Parasport Gävleborg är otroligt tacksamma för att Lars tog sig tid att dela med sig av sin resa och inspirera oss alla. 💪❤️
Publicerad: 2024-08-28
Senast uppdaterad: 2024-08-29