Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Gävleborg
Parasport Gävleborg

Lyckad konferens i Gävle - Världens bästa mötesplats

För femte gången arrangeras konferensen "Världens bästa mötesplats" i Gävle där runt 50 deltagare fanns på plats. Konferensen, som hålls i samarbete med , RF-SISU Gävleborg, Gävleborgs Parasportförbund och Gävleborgs innebandyförbund. Med ”Världens bästa mötesplats för folkhälsa, idrott och tillgänglighet” har vi siktet inställt på att ge en aktuell lägesbild kring ämnesområdet parasport, fördjupa kunskapen i frågor där individens möjligheter till idrott och rörelseglädje står i centrum och snabba på det gemensamma arbete vi alla behöver göra för allas rätt till en aktiv fritid.

Välkommen

Till vänster Linda Widéen RF-SISU Gävleborg, i mitten, Emma Håkansson RF-SISU Gävleborg och till höger Elin Walfridsson Gävleborgs Parasportförbund/RF-SISU Gävleborg

Konferensen inleddes av Ann-Gerd Bergdahl, Distriktidrottschef på RF-SISU Gävleborg och Thomas Nylund ordförande RF-SISU Gävleborg. Vägen till fysisk aktivitet och hälsa för personer med funktionsnedsättning har högre trösklar än i jämförelse med övriga befolkningen. Vikten av samverkan är otroligt vikgt för att skapa ett mer livskraftigt Gävleborg där fler personer får möjlighet en aktiv meningsfull fritid.

Ann-Gerd och Thomas

Ann-Gerd Bergdahl, Distriktidrottschef på RF-SISU Gävleborg och Thomas Nylund ordförande RF-SISU Gävleborg.

Lillemor Lindell, fritidskonsulent från Köpings kommun höll därefter ett föredrag om hur kring hur Köpings kommun har arbetat med att öka tillgången med anpassade fritidsverksamheter för peroner som ofattas av LSS. År 2022 startade Köping kommun Sommarläger riktat till personer med funktionsnedsättning som erbjuder en mängd aktiviteter och har varit återkommande varje år sedan dess. Idag har Köping kommun en bred samverkan med flera aktörer som LSS/Socialpsykatrin, andra förvaltningar i koummunen, RF-SISU Västmanland, Parasport Västmanland, lokalt samt regionalt föreningsliv, skola, fritids, studieförbund med flera. Lillemor poängterade också att det är viktigt att vi behöver gemensat ta ansvar för hela kedjan så som kontaktnätverk, information, pedagogiskt och socialt stöd, medföljare, transport, from och upplägg, kostnader, flexiblitet, återkommande och förutsägbart, utvärdera och utveckla.

Lillemor Lindell

Lillemor Lindell, Fritidskonsulent Köpings kommun

Efter Lillemors föreläsning var det dags för programmets andra huvudnummer. "MR Tourette" Pelle Sandstrak, som delade sin historia om livet med Tourettes syndrom. Hur kan vi bemöta det ovanliga? Hur kan vi se alla människor och deras förmågor utanför den invanda normen? Och vad är vanligt och ovanligt egentligen? Med mycket humor beskrev Pelle hans livserfarenheter och hur det påverkat honom. Två viktiga nycklar Pelle återkom till var akronymerna AA som handlade om Acceptans och Avdramatisera. Läs mer om Pelle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pelle

Pelle Sandstrak ställer frågan - " Och vad är vanligt och ovanligt egentligen? "

Konferensen erbjöd även deltagarna att prova på den unika lagidrotten elinnebandy som är en del av parainnebandyn. Johanna Mårtensson och Emilia Ingelroth från Arvfondsprojektet Elinnebandy är livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fanns på plats och visade upp idrotten. Det var många av deltagarena som fick upp ögonen för den häftiga idrotten.

Prova på elinnebandy

Konferensdeltagare provar på elinnebandy som är en del i parainnebandy

Publicerad: 2024-09-25

Senast uppdaterad: 2024-09-25