Gå till innehåll
Parasport Västra Götaland
Parasport Västra Götaland

Gymnasieskola i Dalsland kan få ny utbildning med paraidrott

Bild på artikel med rubriken "Gymnasieskola kan få ny utbildning med paraidrott" i tidningen Dalslänningen den 3 januari 2024. Foto Anders Johannesson. Bilden är beskuren. Publiceras med tillstånd av Dalslänningen.

Utsiktens anpassade gymnasieskola i Dals-Ed har lämnat in en ansökan till Skolverket om att få starta en NIU-utbildning inom paraidrott med specialisering på bowling.

Ansökan har certifierats av Swebowl (Svenska Bowlingförbundet) som har varit rådgivande instans i framarbetandet av konceptet. Detta har presenterats via en artikel i lokaltidningen Dalslänningen den 3 januari 2024 (se bild ovan) och på Dalslänningens hemsida den 29 december 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det hela sker i ett samarbete mellan Utsiktens Gymnasieskola, Dals-Eds Kommun, KS Edsbowlarna, Eds Bowlinghall, Swebowl och Västra Götalands Parasportförbund och om ansökan godkänns kommer man att kunna erbjuda utbildningen fr o m höstterminen 2025.

Västra Götalands Parasportförbund följer utvecklingen och återkommer med mer information på hemsidan om hur processen fortlöper.

OM idrottsutbildningar inom gymnasieskolan
Det finns två varianter av idrottsutbildningar inom anpassade gymnasieskolan och gymnasieskolan. Dessa riktar sig till elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottsutbildning:

  • Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU)
  • Riksidrottsgymnasier (RIG)

På både NIU och RIG läser du ett vanligt nationellt gymnasieprogram och kombinerar dina studier med ämnet specialidrott. Ämnet får ingå med 200 poäng i programfördjupningen och 200 poäng i det individuella valet, samt får dessutom efter beslut av rektor läsas som utökat program med 300 poäng. Elever som går dessa utbildningar kan alltså läsa 700 poäng specialidrott.

Utbildningarna har tydlig elitidrottskaraktär. Därför får endast nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) och riksidrottsgymnasier (RIG) ge ämnet specialidrott. För att få erbjuda NIU eller RIG måste skolan vara godkänd av specialidrottsförbundet för den idrott de vill lära ut och ha fått tillstånd av Skolverket.

De nationellt godkända idrottsutbildningarna (NIU) är lokala eller regionala. Riksidrottsgymnasier (RIG) är riksrekryterande vilket innebär att elever från hela landet kan söka.

Länk till mer information om idrottsutbildningar i gymnasieskolan på Skolverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Publicerad: 2024-01-08

Senast uppdaterad: 2024-01-08

Partners och samverkan