Special Olympics Sverige och Generation Pep släpper rapport

Endast ett av tio barn med intellektuell funktionsnedsättning når rekommendationen om daglig fysisk aktivitet. Det visar en ny, unik rapport från Special Olympics Sverige och Generation Pep – den första i sitt slag som fokuserar på den här målgruppen.
Rapporten "Hälsohinder för barn med intellektuell funktionsnedsättning" bygger på enkätsvar från nästan 150 barn och riktar ljuset mot en allvarlig hälsoklyfta. Endast ett av tio barn med intellektuell funktionsnedsättning når rekommendationen om daglig fysisk aktivitet. Åtta av tio barn uppger att de upplever svårigheter att vara aktiva på fritiden. I praktiken lever många i en "hinderbana", där samhället utgör hindren.
– Det är katastrofala siffror. Trots att vi vet att personer med en intellektuell funktionsnedsättning lever 10–20 år kortare än övriga befolkningen på grund av livsstilsrelaterade sjukdomar, har deras hälsa varit nästan helt osynlig i statistik, forskning och politik, säger Linnéa Björndahl, chef för Special Olympics Sverige.
Rapporten identifierar fem huvudsakliga hinder:
- Brist på assistans och transportmöjligheter
- Få föreningsaktiviteter anpassade för målgruppen
- Kunskapsbrist hos lärare och ledare
- Långa avstånd till skolan, vilket minskar vardagsmotion
- Otillräcklig idrottsundervisning i skolan
Sex procent av barnen uppger att de inte har någon idrottsundervisning alls – trots att det är en lagstadgad del av skolgången. Samtidigt vill sju av tio ha mer idrott i skolan.
– Skolan är en viktig plats för fysisk aktivitet. Därför måste vi säkerställa att barn i den anpassade skolan får tillräckligt med rörelse varje dag, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.
Sverige får kritik av FN
FN har flera gånger kritiserat Sverige för att exkludera barn med funktionsnedsättningar i folkhälsoarbetet. Den nya rapporten belyser vikten av ett kunskapslyft, riktade insatser och ett inkluderande föreningsliv inom idrotten.
– Med den här rapporten lyfts det allvarliga hälsoläget hos personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi hoppas att den ska kunna bli en katalysator för det jobb som behöver göras. För att bryta hinderbanan krävs ett gemensamt ansvar – från staten, kommuner, skolor, idrottsföreningar och oss alla, säger Linnéa Björndahl.
Om rapporten
Hösten 2024 skickades en anpassad hälsoenkät ut i Special Olympics Sveriges nätverk av anpassade skolor. 150 elever besvarade enkäten och under våren 2025 har resultatet sammanställts i rapporten ”Hälsohinder för barn med intellektuell funktionsnedsättning”. Det är första gången en sådan här undersökning är specifikt riktad till barn med intellektuell funktionsnedsättning. Hälsoenkät och rapport är ett samarbete mellan Special Olympics Sverige och Generation Pep.
För mer information, kontakta:
Linnéa Björndahl, Special Olympics Sverige
linnea.bjorndahl@parasport.se
Carolina Klüft, Generation Pep
carolina@generationpep.se
%20Sk%C3%A4rmavbild%202025-05-22%20kl.%2015.34.01.png)
"Hälsohinder för barn med intellektuell funktionsnedsättning", en rapport av Generation Pep och Special Olympics Sverige.
KLICKA HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att läsa rapporten
%20Sk%C3%A4rmavbild%202025-05-22%20kl.%2015.33.41.png)
Special Olympics Sverige har även tagit fram en lättläst sammanfattning av rapporten "Hälsohinder för barn med intellektuell funktionsnedsättning".
KLICKA HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att läsa en lättläst sammanfattning av rapporten
Publicerad: 2025-05-23
Senast uppdaterad: 2025-05-23