Manual för alternativa textbeskrivningar
Den här manualen ger vägledning för att skapa alternativa textbeskrivningar som gör att personer med grav synnedsättning som använder skärmläsare kan få tillgång till likvärdig information som seende.
Det finns lika många åsikter om alternativa textbeskrivningar som det finns personer som behöver dem. Vissa vill ha en kort faktabaserad text, andra vill förstå vilken känsla publicisten vill förmedla.
Checklista för alternativa textbeskrivningar
- Är bilden meningsbärande eller dekorativ?
- Markera icke-meningsbärande bilder som dekorativa
- Meningsbärande bilder:
- Beskriv bildens syfte – i sin kontext
- En eller två meningar räcker
- Börja med nyckelordet
- Beskriv komplexa bilder i omgivande text
Är bilden meningsbärande eller dekorativ?
Det är det första du behöver ta ställning till. Vi börjar med att beskriva icke-meningsbärande bilder för att därefter gå in på detaljerna om de meningsbärande bilderna.
Dekorativa bilder

Markera icke-meningsbärande bilder som dekorativa
Varför är det här viktigt?
Icke-meningsbärande bilder är exempelvis ett avskiljande streck som hjälper ögat att förstå vad som hör ihop på en webbplats. Det hjälper inte användare med skärmläsare att få den typen av information uppläst. Det finns även här olika åsikter, där vissa användare gärna vill ha en alternativ beskrivning av miljöbilder som inte har något direkt syfte, medan andra hellre hoppar över den typen av bilder. Eftersom vi inte kan veta vad våra mottagare föredrar rekommenderar vi att hellre beskriva en bild ”för mycket” för att inte riskera att användare känner sig exkluderade från innehåll.
Gör så här:
- Markera icke-meningsbärande bilder som "dekorativ" i verktyget du använder. Det kan till exempel se ut så här:

Meningsbärande bilder
För att en meningsbärande bild ska bli lika tillgänglig för en person med synnedsättning som den är för en seende, finns det några bra steg att följa på vägen.
Bildens syfte

Beskriv bildens syfte – i sin kontext
Alternativa textbeskrivningar gör det möjligt för personer som inte ser bilden att få likvärdig information som seende. Poängen med bilden är oftast inte exakt vad den föreställer, [”cykel”], utan snarare vad bilden ska förmedla. Det innebär att samma bild kan behöva olika alternativa textbeskrivningar beroende på i vilket sammanhang den publiceras. Till exempel:
- Vardagsmotion:
ALT: ”Cykling varje dag gör det lätt att hålla sig i form.” - Trafiksäkerhet:
ALT: ”Olycksrisk när barn cyklar ut i korsningen utan att se sig för.” - Marknadsföring:
ALT: ”2025 års modell av cykel X ger möjligheten att …”
Varför är det här viktigt?
Den alternativa textbeskrivningen ska beskriva bilden på ett sätt så att syftet med bilden framkommer även för den som inte ser. Vad föreställer den och, om bilden är länkad, vart leder den? Det innebär att du som publicerar bilden behöver tänka på både sammanhang och funktion när du skriver den alternativa textbeskrivningen.
Tänk så här:
- Vad föreställer bilden?
- Fundera på varför du (eller någon annan) har valt just den här bilden. Vad ska den förmedla?
- Är bilden länkad? Beskriv då vart den leder.
- Du behöver inte skriva ”bild” eller ”länk” för det läser skärmläsaren upp.
Kort beskrivning
En eller två meningar räcker
Varför är det här viktigt?
De allra flesta användare vill snabbt komma fram till den information eller tjänst de letar efter. För användare med skärmläsare kan allt för långa beskrivningar upplevas som en störande bromskloss.
Gör så här:
- Försök beskriva syftet med bilden i en eller två meningar.
- Uteslut detaljer som inte är relevant i sammanhanget.

Om bilden föreställer en (tidigare aktiv) idrottare som Maja Reichard, är namnet, vad hon gör, eller åstadkommit troligen relevant, snarare än utseendet eller andra yttre detaljer.
ALT: "Foto. Maja Reichard i simbassängen.”
Om det här skulle vara en bild från ett speciellt tillfälle:
ALT: "Foto. Maja Reichard crawlar i simbassängen, på väg mot silvermedalj i Paralympics i Rio 2026.”

Om Maja däremot figurerar i en annan kontext, som till exempel på Svenska Parasportgalan där hon inte bär klassiska idrottskläder, skulle det kunna vara relevant att beskriva hennes klädsel eller uttryck.
ALT: "Foto. Maja Reichard på scen på Svenska Parasportgalan 2017, iförd mörk långklänning. Hon håller i diplomet för 'Årets kvinnliga idrottare'."
Nyckelord

Börja med nyckelordet
Varför är det här viktigt?
Av samma skäl som den alternativa texten inte bör vara för lång är det bra att, om möjligt, börja med det viktigaste. På det sättet kan användare med skärmläsare hoppa vidare till nästa objekt om de inte är intresserade av vad bilden föreställer.
Gör så här:
- Börja med nyckelordet.
- Du behöver inte skriva att det är en bild, för det berättar redan skärmläsaren. Däremot är det bra att beskriva om det är ett foto, en illustration eller ett diagram.
Tips:
Konsekvens är viktigt. Kom överens om hur ni skriver ALT-texter i din organisation. Till exempel: Det är viktigt att beskriva vilken typ av visuellt element det handlar om. Men om ni ska börja eller sluta med typen av bild är en smaksak. Antingen skriver ni
ALT: ”Illustration av en kvinnlig rullstolsbasket-spelare i full fart.”
Eller
ALT: ”Kvinnlig rullstolsbasket-spelare i full fart. Illustration.”
Det kommer alltid finnas personer som föredrar det ena eller andra, men det viktigaste är att din organisation är konsekvent.
Använd omgivande text

Beskriv komplexa bilder i omgivande text
Vissa bilder är svåra att beskriva i text. Det gäller exempelvis kartor och diagram. Många användare är hjälpta av den här typen av illustrationer, medan andra tycker de är svåra att tolka. Hellre än att skriva en väldigt lång och komplex alternativ textbeskrivning rekommenderar vi att beskriva det viktigaste i kartan eller diagrammet i omgivande text.
Varför är det här viktigt?
- Den visuella informationen behöver beskrivas i text för att personer med en grav synnedsättning ska kunna få likvärdig information som seende.
- Personer som har svårt att tolka och förstå komplexa bilder har stor nytta av att det viktigaste i bilden beskrivs i text.
Gör så här:
Ge en kort beskrivning av bildens funktion eller huvudsakliga budskap i alt texten. Tänk efter varför du valt att komplettera din text med grafik eller diagram. Vad är den viktigaste informationen du vill att läsaren ska ta till sig? Beskriv den informationen i omgivande text. Beskriv vad läsaren ska uppmärksamma och hur bilden ska tolkas. Placera textförklaringen nära bilden, till exempel direkt under eller i ett stycke som hänvisar till bilden.
Exempel:
För ett stapeldiagram som visar deltagarantal i olika parasportaktiviteter:
- Alt-text: "Stapeldiagram som visar antalet deltagare i olika parasportaktiviteter."
- Omgivande text: "Diagrammet visar antalet deltagare i fyra olika parasportaktiviteter under förra året. Bordtennis har flest deltagare med 120 personer, följt av rullstolsbasket med 90 deltagare. Simning hade 75 deltagare, medan friidrott hade 60. De blå staplarna representerar antalet deltagare för varje aktivitet, och x-axeln visar aktiviteterna."
Publicerad:
Uppdaterad: