Manual för kommunikation intellektuell funktionsnedsättning
Checklista för kommunikation för personer med intellektuell funktionsnedsättning
- Erbjud material i olika format
- Skriv lättläst
- Använd bildstöd
- Dela upp informationen i mindre delar
- Var konsekvent
- Erbjud stöd vid behov
Manual för kommunikation för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Den här manualen ger vägledning för att skapa kommunikation som är tillgänglig och lätt att förstå för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Olika format

Erbjud material i olika format
Varför är det här viktigt?
Alla tar till sig information på olika sätt, och genom att erbjuda information i olika format kan fler ta del av den. Många personer med intellektuell funktionsnedsättning har svårt att läsa längre eller komplexa texter. Genom att komplettera text med bild, ljud eller video ger du möjlighet för fler att ta till sig ditt budskap på det sätt som passar dem.
Gör så här:
- Erbjud en kombination av text, bilder, video och ljud.
Lättläst

Skriv lättläst
Lättläst text är ett sätt att skriva som utvecklats för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Andra grupper, som exempelvis personer med dyslexi eller personer som har svenska som andraspråk kan också ha nytta av lättläst text. Men det är inte en universallösning som funkar för alla.
Olika målgrupper har olika behov, och det är stor skillnad på vad som upplevs som svårt – och vad som är den bästa lösningen. Vissa personer som har lässvårigheter av andra skäl än intellektuell funktionsnedsättning kan uppleva lättläst text som alltför förenklad eller som en underskattning av personens intelligens.
För att lättläst text ska bli så effektiv som möjligt bör texten alltid kombineras med bildstöd eller kompletterande samtal. I ett kompletterande samtal kan du exempelvis ge bakgrundsinformation, förklara varför något är viktigt, jämföra med liknande situationer och försöka ”hänga upp” informationen på något som du vet att just den individ du talar med förstår eller har erfarenhet av. Dessutom kan du fånga upp frågor och förtydliga saker som mottagaren funderar på.
Varför är det här viktigt?
Det som kännetecknar lättläst är korta meningar, frasanpassat radfall, tydliga rubriker och enkla ord. Det gör budskapet tydligare och lättare att förstå.
Ett frasanpassat radfall innebär att du gör ett radbryt där det blir en naturlig paus i texten. Prova gärna att läsa texten högt så blir det lättare att hitta en naturlig rytm. En ny mening börjar alltid på ny rad, se exempel längst ned i den här manualen.
Samtidigt behöver personer med intellektuell funktionsnedsättning ofta mer information än genomsnittsläsaren för att förstå sammanhanget. Därför bör lättläst alltid kombineras med bildstöd eller kompletterande samtal.
Gör så här:
- Undvik sammansatta ord.
- Använd samma ord för samma sak (undvik synonymer).
- Försök använda enkla ord – förklara svåra ord.
- Undvik negationer.
- Undvik metaforer och bildspråk.
- Använd frasanpassat radfall, alltså korta rader som du medvetet bryter vid naturliga pauser i texten.
Exempel på en vanlig text hämtad från webben:
Under de antika olympiska spelen skulle det råda fred i Grekland. Samma princip har inte gått att upprätthålla under de olympiska spelen i modern tid. Tävlingarna var inställda under båda världskrigen, och under efterkrigstiden har politiska konflikter kastat skuggor över spelen - allt från politiska spänningar till dramatiska händelser i form av terroristattacker och dopingskandaler.
Så här skulle en lättläst version av samma text kunna se ut:
De olympiska spelen började i Grekland.
Det var 3000 år sen.
Det fick inte vara krig när man tävlade.
Idag är det inte alltid så.
När det var världskrig blev det ingen tävling.
Ibland är det bråk mellan länder och det finns de som fuskar.
Bildstöd

Använd bildstöd
Varför är det här viktigt?
Bildstöd hjälper personer med intellektuell funktionsnedsättning att förstå information och delta i samtal. Bilder kan förtydliga eller förklara ett ord eller ett budskap, det blir lättare att skapa igenkänning med illustrationer eller symboler som individen känner igen. Kombinationen av text och bilder, eller samtal och bilder, kan förklara saker som är svåra att beskriva med enbart ord, som till exempel instruktioner eller olika steg i en process.
Gör så här:
- Använd en kombination av text (eller samtal) och bild för att förtydliga ditt budskap.
- Beroende på sammanhang kan du låta varje bild symbolisera ett ord i taget, eller en del av en mening.
- Använd symboler som är testade med personer med intellektuell funktionsnedsättning, så du vet att de fungerar (exempel nedan).
- Om du inte har tillgång till en bildstödstjänst kan du googla fram bilder på till exempel övningar eller aktiviteter. Tänk bara på vilka rättigheter som finns för att låna bilder.
Verktyg:
Parasport Sverige använder Pictogram.
Pictogram är ett bildbaserat språk som utvecklats av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) för att underlätta kommunikation för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Det finns cirka 2000 pictogrambilder. Varje pictogrambild representerar ett ord eller en idé, exempelvis "skola" eller "glad". Bildspråket fungerar också som stöd för minne, tänkande och interaktion.
Stycken och listor

Dela upp information i mindre delar
Varför är det här viktigt?
Om en text är lång mår den ofta bra av att delas upp i kortare stycken. Ibland finns det tydliga steg, till exempel i en instruktion. Att ge lite information i taget, i ett visuellt tydligt flöde, hjälper användaren att förstå i vilken ordning saker ska göras. Det gör det lättare att genomföra en uppgift eller följa en rutin.
Gör så här:
- Använd en lista för att bryta ned informationen i enkla steg.
- Visa varje steg tydligt och i rätt ordning, så det inte blir för mycket att hålla reda på samtidigt.
- Numrera stegen när det är relevant, använd bilder eller symboler.
Konsekvens
Var konsekvent
Varför är det här viktigt?
Använd samma ord för samma sak – synonymer kan förvirra personer med intellektuell funktionsnedsättning. Bilder, ikoner och visuella teman som användaren känner igen gör det också lättare att förstå informationen.
Gör så här:
- Använd samma begrepp, färger, typsnitt och symboler genom hela materialet.
Erbjud stöd

Erbjud stöd vid behov
Varför är det här viktigt?
Att en person ”kan läsa” innebär inte automatiskt att personen i fråga förstår det hen läser. Hur tydlig din information än är kan vissa personer behöva mer sammanhang eller förklaring för att tillgodogöra sig innehållet. Graden av stöd som en individ behöver kan variera beroende på ämnet och tidigare erfarenhet. Många i målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning uppskattar en kombination av text och samtal. Dels för att verbal information ofta uppfattas som lättare att ta in, dels för att informationen (sannolikt) framförs av en människa som individen med intellektuell funktionsnedsättning känner eller har träffat tidigare. En avsändare som användaren känner igen gör situationen trygg(are) och det är lättare att förstå en person som man kommunicerat med vid tidigare tillfälle.
Gör så här:
- Erbjud hjälp i form av verbal kommunikation, bakgrund och förklaring om det behövs.
- Kontakta gärna någon som känner personen i fråga sedan tidigare för att om möjligt erbjuda hjälp den vägen.
Publicerad:
Uppdaterad: