Manual för tillgänglig video
Den här manualen går igenom hur du kan skapa video som är tillgänglig.
Checklista för tillgänglig video
- Säkerställ en god ljudmiljö utan störande bakgrundsljud
- Använd en bra mikrofon, helst headset
- Se till att bara en person talar i taget
- Använd alltid undertext
- Överväg att använda textversion
- Det som syns men inte hörs ska beskrivas verbalt
- Det som hörs men inte syns ska beskrivas i text
Ljudmiljö

Säkerställ en god ljudmiljö utan störande bakgrundsljud
Varför är det här viktigt?
Det är svårt för det mänskliga örat att skilja mellan olika typer av ljud, särskilt när de kommer från samma källa (exempelvis en högtalare på en dator eller en telefon). Det innebär att en röst som talar, vind som brusar, ett tåg som rusar förbi eller ett larm som piper upplevs som lika viktig information.
För personer med hörselnedsättning, koncentrationssvårigheter, intellektuella eller neuropsykiatriska nedsättningar är det ofta ännu svårare att sortera ut vad som är viktigt. Därför är det viktigt att se till att det viktiga i din video, vilket ofta är det talade ordet när det handlar om information eller instruktioner, inte störs av andra ljud som stjäl deltagarnas uppmärksamhet.
Gör så här:
Se till att det inte finns något buller eller ljud i bakgrunden som kan störa när någon talar i videon.
Tips:
Spela in i ett tyst rum där du inte hör bilar, andra människor som pratar eller andra ljud.
Mikrofon

Använd en bra mikrofon, helst headset
Varför är det här viktigt?
En bra mikrofon gör att talet hörs tydligt, utan störningar, vilket underlättar för alla att uppfatta vad som sägs. Detta är särskilt viktigt för personer med hörselnedsättning och för personer med koncentrationssvårigheter, intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eftersom ett klart ljud hjälper dem att fokusera på talet utan att bli distraherade.
Gör så här:
Använd ett headset eller en extern mikrofon för att säkerställa bra ljudkvalitet.
Tips:
Undvik att använda datorns inbyggda mikrofon om du sitter långt från datorn.
En i taget

Se till att bara en person talar i taget
Varför är det här viktigt?
När flera personer pratar samtidigt kan det bli svårt att förstå vad som sägs. För personer med hörselnedsättning, intellektuella eller neuropsykiatriska nedsättningar och för personer som har svårt att koncentrera sig, är det extra viktigt att en person talar i taget.
Gör så här:
Se till att varje person talar i turordning. Ibland kan det vara en lösning att ha en moderator som fördelar ordet.
Tips:
Uppmana gärna deltagare att säga sitt namn när de börjar prata. Om någon som inte är i bild talar kan det vara svårt att förstå vem det är. Särskilt om det är många olika röster att hålla isär. Genom att säga ditt namn innan du talar kommer den informationen med i undertexten. För personer som inte ser så bra är det också en fördel att den som talar säger sitt namn.
Undertexter

Använd alltid undertext
Varför är det här viktigt?
Undertexter gör det lättare för alla att följa med, men är särskilt viktiga för personer med hörselnedsättning eller annat modersmål än svenska.
Gör så här:
Undertexter kan skapas manuellt eller automatiskt, men resultatet av automatiska undertexter behöver kvalitetssäkras manuellt.
Tips:
Varje rad bör inte vara längre än 32 tecken.
Låt texten synas på skärmen i minst 2 sekunder per rad så den hinner läsas.
Meningsbärande ljud som hörs men inte syns beskriver du inom hakparentes, till exempel ”[musik spelar]”.
Verktyg:
Nedan listar vi några verktyg för att manuellt eller automatiskt skapa undertexter på videofiler.
Textversion

Överväg att använda textversion
Varför är det här viktigt?
En separat textversion av det som sägs i videon kan vara ett komplement till undertext. Textversionen kan vara till stor hjälp för personer med hörselnedsättning, personer med intellektuella eller neuropsykiatriska nedsättningar eller personer som föredrar att läsa information. En textversion kan hjälpa till att fokusera på innehållet i användarens egen takt och fungerar även som anteckningar. Om din video av någon anledning inte kan textas är en textversion ett alternativ. Men att läsa en text ger naturligtvis ett helt annat resultat än att se en video med undertext.
Gör så här:
Skapa en textversion av allt som sägs i videon genom att använda de inbyggda funktioner som exempelvis finns i Office-paketet, Zoom eller Otter.ai. Om textversionen ska publiceras bör du gå igenom den manuellt för att kontrollera stavning och kvalitet.
Beskriv verbalt

Det som syns men inte hörs ska beskrivas verbalt
Varför är det här viktigt?
En del visuell information i film är viktig för förståelsen och riskerar att gå förlorad för personer med synnedsättning. Genom att beskriva det visuella verbalt blir den informationen tillgänglig för alla.
Gör så här:
Beroende på videons innehåll kan du göra på två olika sätt:
Antingen kan den som talar beskriva det som händer muntligt, det brukar kallas verbalisering. Om det handlar om att exempelvis läsa upp ett namn, en www-adress eller ett telefonnummer som visas i filmen räcker det bra. Om du tänker på det när du skriver manus kan du ofta få in det naturligt i talet.
Om videon innehåller mer komplex information, som till exempel ett sportreferat, behöver den syntolkas. Syntolkning innebär att en röst berättar vad som händer i filmen när det inte framgår av det som hörs. För att syntolken ska hinna beskriva vad som händer muntligt när inget annat tal hörs i filmen, måste det finns tysta delar. En duktig syntolk hinner förmedla viktiga aktiviteter men även känslor och ansiktsuttryck. Du kan syntolka själv, men det är en bra idé att ta hjälp av en utbildad syntolk.
Tips:
Tänk igenom vad som händer i videon redan när du planerar innehållet. På det sättet kan du få in verbalisering i manus eller lämna plats för syntolkning.
Beskriv i text

Det som hörs men inte syns ska beskrivas i text
Varför är det här viktigt?
Vissa ljud i filmen ger viktig information som riskerar att gå förlorad för personer med hörselnedsättning och personer med intellektuella eller neuropsykiatriska nedsättningar. Genom att beskriva ljud i textform blir den informationen tillgänglig för alla.
Gör så här:
Lägg till text som beskriver ljud, som till exempel ”tjutande bromsar från tåget”, ”en kraftig smäll” eller ”mobiltelefonen ringer”.
Publicerad:
Uppdaterad: