Manual för tillgänglighet i sociala medier
Den här manualen går igenom hur du skapar tillgängliga inlägg i sociala medier.
Checklista för att skapa tillgängliga inlägg på sociala medier
- Skriv rakt på sak
- Lägg till alternativ text för bilder
- Säkerställ bra kontrast och upprepa texten i inlägget om du lägger text på bild
- Lägg till undertext i video
- Beskriv det som syns men inte hörs
- Börja varje ord med versal i hashtags (CamelCase)
- Berätta vart länken leder
- Tillgängliga alternativ till stories
Rakt på sak

Skriv rakt på sak
Varför är det här viktigt?
Ett tydligt och enkelt språk hjälper alla att förstå och ta till sig ditt budskap. I sociala medier är det ännu viktigare att vara rakt på sak och börja med det viktigaste, eftersom de flesta användare scrollar förbi ditt budskap väldigt snabbt. Om du vill utveckla ett resonemang är det bättre att länka till en längre text.
Extra viktigt är ditt val av ord och hur långa och krångliga meningar du skriver för personer som av olika skäl har svårt att läsa. Det kan gälla personer med dyslexi, personer med annat modersmål än svenska eller personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Gör så här:
- Använd korta meningar och vanliga ord.
- Undvik fackterminologi och långa meningar.
- Använd du-tilltal och aktivt språk.
- Dela upp längre text i stycken.
- Fokusera på ett budskap per inlägg.
Alt-text

Lägg till alternativ text för bilder
Varför är det här viktigt?
En alternativ textbeskrivning är till för att personer som inte ser bilden ska kunna få syftet med bilden uppläst eller tolkat till punktskrift. Tänk på varför du valt just den bilden, vad är det du vill förmedla? Det är sammanhanget som avgör hur viktiga olika detaljer är att beskriva.
Exempel: Tänk dig en bild på en person som håller upp en pokal.
- Om bilden används i ett reportage om tävlingen bör den innehålla namnet på den som vunnit, när och var.
- Om samma bild används i en reklam för nya träningskläder bör den beskriva hur kläderna ser ut.
Den alternativa beskrivningen ska fungera i stället för bilden.
Gör så här:
- Beskriv bilden, tänk på sammanhanget.
- Håll texten kort, 1–2 meningar räcker.
- Börja gärna med nyckelordet, du ska inte skriva “bilden visar…”
- Skriv om bilden är ett foto, en illustration, ett diagram eller något annat.
Det är inte svårt att lägga upp en alternativ textbeskrivning, men exakt hur du gör beror på vilken plattform du använder. Eftersom plattformarna uppdateras ganska ofta är det bästa att följa plattformens egna instruktioner.
Så här skapar du alternativa textbeskrivningar på:
Snapchat saknar möjlighet att lägga på alternativa texter till bilder
Kontrast

Säkerställ bra kontrast och upprepa texten i inlägget om du lägger text på bild
Varför är det här viktigt?
Text som ligger ovanpå bilder är svåra att läsa för alla, men speciellt för personer som ser dåligt. För personer som använder hjälpmedel för att läsa upp eller tolka text är det helt omöjligt att tolka text som rent tekniskt är en del av en bild. Det kan handla om hjälpmedel som exempelvis personer med läs- och skrivsvårigheter, personer med grav synnedsättning och personer med intellektuella funktionsnedsättningar använder.
För att texten ska bli lättare att läsa visuellt är det viktigt att bakgrunden inte är för rörig, och att du har tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund. Kontrasten kan du enkelt testa med ett kostnadsfritt verktyg. Det finns flera men vi rekommenderar Color Contrast Analyser från TPGi.
Gör så här:
- Lägg text på en bakgrundsplatta så blir den lättare att läsa.
- Testa med verktyg för att se till att kontrasten är tillräcklig mellan text och bakgrund.
- Upprepa samma text i inlägget så att hjälpmedel kan tolka den.
Undertexter

Lägg till undertext i video
Varför är det här viktigt?
Undertexter gör det lättare för alla att följa med, men de är särskilt värdefulla för personer med hörselnedsättning och personer som har svårt att bearbeta auditiv information. Undertexter gör det möjligt att läsa vad som sägs, vilket underlättar förståelsen.
Det är inte svårt att lägga upp undertexter, men exakt hur du gör beror på vilken plattform du använder. Eftersom plattformarna uppdateras ganska ofta är det bästa att följa plattformens egna instruktioner.
Så här lägger du upp undertexter på:
Beskriv det som syns

Beskriv det som syns men inte hörs
Varför är det här viktigt?
En del visuell information i film är viktig för förståelsen och riskerar att gå förlorad för personer med synnedsättning. Genom att beskriva det visuella antingen i det talade manuset eller i undertexten blir den informationen tillgänglig för alla.
Gör så här:
- Se till att den som talar i videon beskriver eller läser upp visuella detaljer, till exempel skyltar, namnplattor, telefonnummer, öppettider eller liknande som visas i filmen.
- Om videon enbart innehåller text och musik, skriv samma text i inlägget.
Hashtags

Börja varje ord med versal i hashtags (CamelCase)
Varför är det här viktigt?
Hashtags består ofta av flera ord som skrivs ihop. Det gör orden svåra att läsa eftersom det inte syns var de börjar och slutar. Det finns gott om exempel där hashtags kan läsas som något helt annat och missförstås.
Genom att börja varje nytt ord med stor bokstav blir det lättare för ögat att hitta rätt. Det kallas CamelCase (kamelnotation på svenska) eftersom det liknar kamlenes två pucklar.
Att börja varje ord med stor bokstav gör hashtags lättare att läsa för alla. Även skärmläsare förstår att det är ett nytt ord om det börjar med stor bokstav. Det här är speciellt viktigt för personer som av olika skäl har svårt att läsa, personer med synnedsättningar och personer med intellektuella funktionsnedsättningar, med eller utan hjälpmedel.
Gör så här:
- Om din hashtag innehåller mer än ett ord, börja varje nytt ord med stor bokstav, till exempel: #TillgängligaSocialaMedier
Länkar

Beskriv vart länken leder
Varför är det här viktigt?
Många användare är försiktiga med vad de klickar på. Om det inte är tydligt att länken leder till en ny sida eller ett dokument kan användaren bli väldigt förvirrad. Det gäller inte minst personer som använder hjälpmedel och personer med intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
I sociala medier kan du inte påverka själva hyperlänken, det blir ofta en massa konstiga bokstäver. Därför är det viktigt att förklara i vart länken leder i omkringliggande text.
Gör så här:
- Skriv ut vad syftet med länken är, till exempel ”Registrera dig till eventet”.
Stories

Tillgängliga alternativ till stories
Varför är det här viktigt?
Så kallade stories (som kan heta händelser eller shorts beroende på plattform) ger en möjlighet att interagera med följare med korta filmklipp, omröstningar och liknande, som försvinner efter 24 timmar. Den typen av objekt kan vara svåra att hantera för många användare, särskilt personer som behöver mer tid för att ta till sig information. Det finns ingen funktionalitet som gör att de blir mer tillgängliga, så vår rekommendation är att erbjuda ett alternativ.
Gör så här:
- Publicera samma innehåll i ett inlägg.
Publicerad:
Uppdaterad: