Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Tillsammans

Tillsammansprojektet utvecklar ett helt nytt koncept för att introducera idrott, kost och hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Varför finns Tillsammans?

Forskning visar att få barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning når upp till de allmänna rekommendationerna för fysisk aktivitet och att hälsan inom målgruppen är låg. Statistiken visar även att det endast är fyra procent av personer med funktionsnedsättning som idrottar i en förening.

Att vara delaktig och aktiv i en idrottsförening ger en aktiv och meningsfull fritid, vilket i sin tur kan leda till bättre allmän hälsa. Tillsammansprojektet vill skapa möjligheter för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning att träna tillsammans med familj och vänner. Det tror vi ger större potential för att fortsätta idrotta och må bra hela livet.

Se alla filmer från Tillsammansprojektet på Parasport Sverige Youtubekanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

På gång i Tillsammansprojektet

Tillsammans pilottestar under våren 2023 en ledarskapsutbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Utbildningen innehåller både teori, praktik och diskussioner om träning, ett gott ledarskap och vad man som ledare ska tänka på för att skapa trygga miljöer.

Gruppbild på deltagare i utbildningen med diplom.

Ledarskapsutbildningen har genomförts två gånger. Vid första tillfället hade vi 10 deltagare från Östersund och vid andra tillfället var det 13 deltagare från Umeå, Skellefteå och Göteborg.

Är er förening intresserade av utbildningen, kontakta projektledare Johanna Oskarsson.

Lättläst arbetsmaterial med bildstöd som vi kallar Hälsoutmaningen och handlar om fysisk aktivitet och kost (Hälsoutmaningen | ParaMe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Hälsoutmaningen | Parasport.se)

Framsida på materialet "Hälsoutmaningen"

Lärgruppsmaterial med fokus på fysisk aktivitet, goda matvanor och pulsträning. (Klicka på bilden för att öppna pdf)Framsida på lärgruppsplanen.

Material för att skapa nyfikenhet och motivation till fysisk aktivitet och hälsa. (Inspiration | ParaMe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)


Min matutmaning

Workshop för föräldrar och anhöriga där det finns utrymme att diskutera fysisk aktivitet och idrott i en förening med andra i liknande situationer.


En sal där utbildning pågår.

Aktiviteter för familjen

På para-VM i längdskidor och skidskytte var Tillsammansprojektet med och anordnade Familjeloppet. I loppet fick barn och föräldrar åka i VM-åkarnas skidspår i Östersund tillsammans. Se resultatet i den här videon på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Träna hemma med Tillsammans

Tillsammans tar fram filmer för hemmaträning för att inspirera till rörelseglädje hos fler barn och unga.

Träna styrketräning med Lena | ParaMe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träna dans hemma | ParaMe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träna gymnastik hemma | ParaMe Länk till annan webbplats.

Träna styrketräning hemma | ParaMe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se trailern för träningsfilmen "Träna dans hemma", ett samarbete mellan Tillsammans och Svenska Danssportförbundet.

Finansiering

Tillsammansprojektet finansieras under 2021–2024 av Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm och Stiftelsen Marcus & Amalia Wallenbergs Minnesfond. Från 2023 till januari 2025 finansierar även Postkodstiftelsen projektet.

Metoderna som tas fram kommer att användas även efter projektets slut.

Vill du veta mer om Tillsammans?

Kontakta Johanna Oskarsson genom att mejla till johanna.oskarsson@parasport.se eller ring 08-699 62 06.

Prenumerera på Tillsammans nyhetsbrev

Klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som skickas ut ungefär en gång i månaden.

Exempel på innehåll:

  • Utmaningar för hela familjen
  • Tips på prova på-dagar
  • Tips på föreläsningar eller kurser
  • Fakta om träning, kost och idrott

Se alla tidigare nyhetsbrev här.

Publicerad:

Uppdaterad:

Johanna Oskarsson

Projektledare Tillsammans