Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Tillsammans

Tillsammansprojektet utvecklar ett helt nytt koncept för att introducera idrott, kost och hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Varför finns Tillsammans?

Forskning visar att få barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning når upp till de allmänna rekommendationerna för fysisk aktivitet och att hälsan inom målgruppen är låg. Statistiken visar även att det endast är fyra procent av personer med funktionsnedsättning som idrottar i en förening.

Att vara delaktig och aktiv i en idrottsförening ger en aktiv och meningsfull fritid, vilket i sin tur kan leda till bättre allmän hälsa. Tillsammansprojektet vill skapa möjligheter för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning att träna tillsammans med familj och vänner. Det tror vi ger större potential för att fortsätta idrotta och må bra hela livet.

Se alla filmer från Tillsammansprojektet på Parasport Sverige Youtubekanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

På gång i Tillsammansprojektet

Tillsammans pilottestar under våren 2023 en ledarskapsutbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Utbildningen innehåller både teori, praktik och diskussioner om träning, ett gott ledarskap och vad man som ledare ska tänka på för att skapa trygga miljöer.

Kommande utbildningstillfällen för ledarskapsutbildningen:
Februari 2023, Hjälteföreningen i Umeå

Gruppbild på deltagare i utbildningen med diplom.

Tillsammans och Trygg Idrott höll den 26/11 del 2 av idrottsledarutbildningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Deltagarna fick bland annat träna på att leda andra ledare i praktiska moment och diskutera hur man som ledare kan skapa en trygg idrottsmiljö. Stort tack till alla deltagare!

Lättläst arbetsmaterial med bildstöd som vi kallar Hälsoutmaningen och handlar om fysisk aktivitet och kost (Hälsoutmaningen | ParaMe Länk till annan webbplats. och Hälsoutmaningen | Parasport.se)

Framsida på materialet "Så funkar parasport"

Lärgruppsmaterial med fokus på fysisk aktivitet, goda matvanor och pulsträning. (Lärgruppsplan | Parasport.se Öppnas i nytt fönster.)Framsida på materialet "Så funkar parasport"

Material för att skapa nyfikenhet och motivation till fysisk aktivitet och hälsa. (Inspiration | ParaMe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)


Framsida på materialet "Så funkar parasport"

Workshop för föräldrar och anhöriga där det finns utrymme att diskutera fysisk aktivitet och idrott i en förening med andra i liknande situationer.


Framsida på materialet "Så funkar parasport"

Se trailern för träningsfilmen "Träna dans hemma", ett samarbete mellan Tillsammans och Svenska Danssportförbundet.

Finansiering

Tillsammansprojektet finansieras under 2021–2023 av Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm och Stiftelsen Marcus & Amalia Wallenbergs Minnesfond. Från 2023 finansierar även Postkodstiftelsen projektet. Metoderna som tas fram kommer fortsätta att användas efter projektets slut.

Vill du veta mer om Tillsammans?

Kontakta Johanna Oskarsson genom att mejla till johanna.oskarsson@parasport.se eller ring 08-699 62 06.

Prenumerera på Tillsammans nyhetsbrev

Klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som skickas ut ungefär en gång i månaden.

Exempel på innehåll:

  • Utmaningar för hela familjen
  • Tips på prova på-dagar
  • Tips på föreläsningar eller kurser
  • Fakta om träning, kost och idrott

Se alla tidigare nyhetsbrev här.

Publicerad:

Uppdaterad:

Johanna Oskarsson

Projektledare Tillsammans