Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Paraishockey

Paraishockey (tidigare kälkhockey) uppfanns av tre svenskar som trots deras funktionsnedsättning ville fortsätta spela hockey. 1994 gjorde idrotten paralympisk debut och är idag en av de mest populära publikidrotterna på hela det paralympiska programmet.

Paraishockey är ishockey för personer med funktionsnedsättning, som kan spelas sittande eller stående.

Sittande paraishockey (tidigare benämnt kälkhockey) spelas av personer med rörelsenedsättning. Internationellt är det primärt paraishockey för sittande spelare som benämns ”para ice hockey”, denna del av paraishockeyn spelas internationellt och är en del av det paralympiska programmet vid vinterspel. För att utöka antalet spelare i de lokala lagen så tillåts även personer utan funktionsnedsättning inom sittande paraishockey att spela nationellt.

Stående paraishockey spelas av personer med intellektuell funktionsnedsättning, samt personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som har behov av att delta inom parasporten.

Fakta

Spelarna sitter i en släde/kälke som består av ett säte. Kälken är olika hög beroende på spelaren. Under sätet sitter det två skenor som är mellan 16-32 centimeter långa.

Matcherna är 3×15 minuter långa och spelas i effektiv tid. Den som gjort flest mål vinner matchen. Blir det oavgjort spelas först förlängning som går vidare till straffar om ingen avgör innan dess.