Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Ebba Årsjö nominerad till Årets prestation på Idrottsgalan

De nominerade till Idrottsgalan 2023 är nu presenterade och i kategorin Årets prestation finns Ebba Årsjö med i sällskap av Nils van det Poel, Armand Duplantis och Marcus Ericsson.

– Det är svårt att förklara med ord. Titta på de där grabbarna som jag har runt mig, det är helt overkligt, säger en glad Ebba Årsjö.

Under måndagsmorgonen presenterade Svenska Idrottsakademins nomineringsjury de idrottare som blivit nominerade till Idrottsgalan 2023 för att prisas för sina fantastiska prestationer från det gångna året. Att konkurrensen har varit historisk tuff understryker Lasse Granqvist, journalist och ordförande i Svenska Idrottsakademins nomineringsjury.

– Ett av de svåraste åren i Idrottsgalans historia när det kommer till att utse de nominerade. Resultaten och bredden inom svensk idrott är otrolig, säger Granqvist.

Trots den svindlande konkurrensen fanns paralympiern Ebba Årsjö som en av fyra nominerade i kategorin Årets prestation. I samma kategori är Nils van der Poel, Armand Duplantis och Marcus Ericsson nominerade.

– Det är svårt att förklara med ord, det är väldigt sjukt. Titta på de där grabbarna som jag har runt mig, det är helt overkligt. Det är dessutom en kategori med både tjejer och killar, jag är så stolt, säger Ebba Årsjö.

Det är slalomguldet från Paralympics i Peking som juryn har nominerat Ebba för. Där hon dagen innan kraschade allvarligt i storslalomen. Det högra knät skadades illa och alla trodde att Paralympics var över. Hon avråddes att köra dagen efter av flertalet läkare men stod trots det på startlinjen när slalomen skulle avgöras. Resten är historia.

– Det dygnet var bland det värsta och bästa i mitt liv på samma gång. Jag var helt förstörd efter kraschen, både fysiskt och mentalt. Vi sov inte många timmar den natten och teamet var helt fantastiska runt mig. Det var först på morgonens besiktning som vi tog beslutet om att testa köra. Det är utan tvekan mitt livs idrottsprestation, säger Ebba Årsjö.

Se samtliga nomineringar Länk till annan webbplats.

Idrottsgalans nomineringsperiod sträcker sig från 1 november 2021 till 31 oktober 2022.

Idrottsgalan äger rum i Avicii Arena och direktsänds i SVT1, SVT Play och Sveriges Radio måndag den 16 januari.

Publicerad: 2022-11-14

Senast uppdaterad: 2023-11-15