Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Historisk VM-succé för Sverige på hemmaplan

Det svenska landslaget i längdskidor och skidskytte har under veckans världsmästerskap på hemmaplan i Östersund skrivit historia. Med fyra medaljer, varav två guld, är det Sveriges bästa VM på över 20 år.

– Allt jag kunde hoppas på och bättre därtill, säger Zebastian Modin efter VM-succén.

Fredagen den 20 januari invigdes para-VM med en färgsprakande show under en stjärnklar Östersundhimmel i tonerna av Chris Kläffords ”Imagine”. Tio dagar senare summeras ett världsmästerskap inskrivet i historieböckerna.

Det svenska landslaget skulle komma att bestå av VM-debutanterna Ellen Westerlund 16 år från Örnsköldsvik, Louise Perottosdotter 25 år från Lima och så Sveriges främste genom tiderna, Zebastian Modin 28 år från Östersund.

Modins sensationella medaljsuccé

Förhoppningarna på hemmasonen var höga inför mästerskapet men att Modin tillsammans med guiden Daniel Rickardsson skulle ta totalt fyra VM-medaljer, varav två guld, trodde ingen.

– Det blev allt jag kunde hoppas på och lite därtill. Fyra medaljer och två guld, jag är jättenöjd, säger Modin efter den avslutande stafetten.

De båda gulden över 18 kilometer klassiskt och 10 kilometer fristil slår högt men duon vill nästan ranka bronset och silvret i skidskytte högre.

– Det var en sådan bonus med skidskyttemedaljerna, jag tycker det är väldigt kul men trodde inte att vi hade den kapaciteten i oss, säger Modin innan Rickardsson fortsätter:

– Även om det inte blev guld i skidskytte var det något extra, jag tycker nog att de medaljerna slår lite högre.

Louise Perottosdotter

Elin Westerlund

VM-debutanter imponerade

För Ellen Westerlund och Louise Perottosdotter blev VM-veckan en viktig erfarenhet inför kommande mästerskap. 16-åriga Ellen imponerade stort under sprinten där hon tog sig till semifinal.

– Det har varit som en dröm att vara med och tävla på ett VM på hemmaplan. Jag är bara 16 år, det är så mäktigt, säger Ellen.

Vad tar du med dig från mästerskapet?

– Jag tar med mig att jag behöver bli bättre utför men också ett större självförtroende i att jag är bra på att åka skidor. Nu är jag extremt motiverad på kommande mästerskap och jag ser fram emot mitt stora mål som blir Paralympics 2026.

Svenska medaljer

Namn

Distans

Guld

Silver

Brons

Zebastian Modin

Skidskytte 7,5 km

Silver

Zebastian Modin

Längdskidor 18 km klassiskt

Guld

Zebastian Modin

Skidskytte 10 km

Brons

Zebastian Modin

Längdskidor 10 fristil

Guld

 

 

Stort genombrott för parasporten

Utöver svenska framgångar i spåret har mästerskapet satt stort avtryck även utanför tävlingsarenan. För första gången någonsin har Internationella Skid- och Snowboard Förbundet (FIS) och Internationella Skidskytte Förbundet (IBU) arrangerat ett världsmästerskap tillsammans efter att ha tagit över ansvaret för vinteridrotterna från Internationella Paralympiska Kommittén i juli 2022

Därtill har mästerskapet i Östersund direktsänds i över 15 länder vilket är ett stort genombrott för parasporten, både i Sverige och internationellt.

– Vi har också fått väldigt fina omdömen av de tävlande från 18 olika länder och av de som besökt oss. Med hjälp av fantastiska TV-sändningar och stor medial uppmärksamhet har vi tagit ett historiskt kliv i parasportens utveckling. Det återstår fortfarande mycket arbete och på sätt och vis är VM startskottet. Nu handlar det om att ta vara på detta och att bygga vidare, både i Sverige och internationellt, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Parasport Sverige.

Publicerad: 2023-02-03

Senast uppdaterad: 2023-11-21