Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Paralympics och OS 2030 – en möjlighet för hela idrottsrörelsen

Riksidrottsförbundets nyvalde ordförande Karl-Erik Nilsson tar över RF:s stafettpinne i förstudien för OS och Paralympics 2030. Tillsammans ser Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet stora möjligheter att spelen kan få fler att hitta till idrotten.

– Jag tar över stafettpinnen och ska göra min sträcka på bästa sätt för ett OS och Paralympics 2030 om förutsättningarna är de rätta. Vi har en möjlighet att med spelen tillsammans med ytterligare satsningen att få fler aktiva inom hela idrottsrörelsen. Det visar erfarenheter från tidigare spel, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Vid Riksidrottsmötet valdes Karl-Erik Nilsson som ny ordförande efter avgående Björn Eriksson. Under mötet presenterades även arbetet med förstudien för OS och Paralympics 2030 för alla 71 specialidrottsförbund.

– Det känns mycket bra att Karl-Erik fortsätter det fina arbetet med en samlad idrottsrörelse i förstudien för OS och Paralympics 2030, säger Hans von Uthmann ordförande Sveriges Olympiska Kommitté.

Förstudien som har pågått under våren ska var klar i slutet av juni. Den ska ge svar på om det finns möjligheter att växla upp arbetet och under hösten ta fram ett detaljerat underlag för möjligheterna att arrangera OS och Paralympics 2030 i Sverige.

– Ett OS och Paralympics 2030 skulle ge en enorm kraft och gemenskap, både i idrottsrörelsen och samhället i stort. Ett Paralympics och OS i Sverige kan stärka utvecklingen av ett demokratiskt och inkluderande samhälle tillgängligt för alla, säger Åsa Llinares Norlin ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté.

Men ett OS och Paralympics skulle inte bara generera samhällsvinster utan också ge stora idrottsliga effekter.

– OS och Paralympics skulle få gynnsamma effekter för både den breda idrotten och på elitidrottsidan. Norges satsning från OS i Calgary 1988 då Norge tog noll guld via Olympiatoppen som startades 1989, succén på OS i Lillehammer 1994 till att Norge har vunnit medaljligan i de två senaste vinterspelen 2018 och 2022, säger Hans von Uthmann

Publicerad: 2023-05-30

Senast uppdaterad: 2023-11-14