Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Framgångsrik svensk mästerskapssommar

Som alltid är sommaren fylld med härliga mästerskap, totalt har Sverige haft nio landslag som jagat medaljer under sommaren 2023. Den totala medaljskörden landade på nio medaljer, därtill var det flera debutanter som visade framfötterna.

Medaljsummering

  • Anna Beck, cykel – VM-guld
  • Oscar Widegren, judo – EM-guld (lag)
  • Maria Bjurström, boccia – EM-brons
  • Goalball – EM-guld (c-gruppen)
  • Rickard Nilsson, badminton – 3 EM-silver
  • Dilan Jacobsson, badminton – EM-brons
  • 5-a-side (representationslag) – VM-brons

 

Bilder från mästerksapen finns på Parasport Sveriges Flickr-konto.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Idrott för idrott

Presenteras i kronologisk ordning

VM i friidrott – Paris

Sverige åkte till para-VM i Paris med en kvartett aktiva och när det hela ska summeras ser landslagsledare Magnus Olsson flera positiva bitar att ta med framåt:

– Sammantaget är det en godkänd insats. Vi nådde inte målet att ta en medalj eller en kvotplats till Paralympics, men vi åker hem med många säsongs- och personbästan, säger Magnus som exemplifierar med Ellen Westlings prestationer:

– Ellen satte två prydliga PB och presterade som bäst när det gällde som mest. Hon var VM-debutant och är bara 07:a och detta ger bra erfarenhet inför kommande satsning.

VM i simning – Manchester

Det var ett världsmästerskap där hela truppen levererade när det gällde som mest. Många personliga rekord samt två mästerskapsdebuter som bådar gott inför framtiden. Pernilla Lindberg var ytterst nära att ta en VM-medalj på 200 meter frisim. I finalen blev hon fyra på nytt personbästa. Lindberg har dock samlat på sig en hel del mästerskapsmedaljer under sommaren, fyra guld och ett brons från Global Games imponerar stort.

VM i cykel – Glasgow

Anna Beck har varit totalt fenomenal under säsongens tempolopp. Inför VM hade hon vunnit samtliga världscuper i tempo och på VM stod hon pall för favorittrycket och kunde ta hem guldet med 30 sekunders marginal.

Förutom Anna stod även Louise Jannering och Henrik Marvig på startlinjen. Marvig som gjorde comeback efter en längre tid med skadebekymmer imponerade med att bli sexa på linjeloppet. Louise inkasserade en 9onde och en 11e placering.

EM i Judo – Rotterdam

Oscar Widegren blev stor guldhjälte när han vann alla sina matcher i lag-EM. Oscar tillhörde det internationella laget IBSA tillsammans med tre andra tävlande från Rumänien och Nederländerna. Svensken imponerade stort med sin offensiva judo och gick alltså gå obesegrad genom hela lagtävlingen.

EM i Boccia – Rotterdam

Äntligen fick Maria Bjurström sin så välförtjänta mästerskapsmedalj. Och EM-bronset kunde mycket väl varit av en ädlare valör. Bjurström imponerade stort och slog ut regerande världsmästarinnan i kvartsfinaI. I semifinalen förlorade hon mot regerande EM-guldmedaljören efter en stor domarmiss. Protest skickades in men behandlades inte. Efter att ha blivit av med finalplatsen var det extra starkt att komma in i bronsmatchen och fullständigt köra över sin motståndare. Ett EM-brons som lovar mer inför framtiden.

C-EM i Goalball – Rotterdam

Goalballandslaget gick in med en tydlig målsättning. Att vinna guld och ta sig tillbaka till B-gruppen. Sverige höll vad man lovade och och förbundskapten Magnus Wislander var mycket nöjd efter finalmatchen.

– Det har inte varit något snack om saken, vi var det bästa laget i turneringen och vinner rättvist. Vi har en fantastisk lagmoral och det är kul hur kombinationen unga och äldre spelare funkar tillsammans. Alexander Smedberg, 16 år, går in och gör mål i finalen är klart extra kul.

EM i Badminton – Rotterdam

Totalt fyra EM-medaljer innebär det bästa svenska europamästerskapet i parabadminton någonsin. Rickard Nilsson tog tre silvermedaljer och 15-årige debutanten Dilan Jacobsson ett imponerade brons.

EM i Sportskytte – Rotterdam

Siktet var inställt på en kvotplats till Paralympics i Paris 2024 men dessvärre fick inte de svenska skyttarna det att stämma till 100 procent. Håkan Gustafsson var den som imponerade mest med en stark finalplats där han blev femma.

VM i 5-a-side – Birmingham

För första gången någonsin arrangerades VM i 5-a-side för damer och Sveriges representationslag var ett av de inbjudna lagen tillsammans med åtta andra nationer. Med en solid defensiv kunde Sverige ta sig vidare i gruppen för att sedan förlora semifinalen mot Argentina med 3-0. Bronsmatchen mot Indien slutade 0-0 och avgjorde på straffar där Sverige drog det längsta strået. Därmed skrev Sverige in sig i historieböckerna som idrottens första bronsmedaljörer någonsin.

Publicerad: 2023-08-25

Senast uppdaterad: 2023-11-21