Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Sverige tar en viktig och ledande roll inom parasportens medicinska utveckling

Jan Lexell är vald som ny ordförande för Medicinska dopingdispenser, Theraputic Use Excemption committee (TUE) som verkar under Internationella Paralympiska Kommittén (IPC). Därmed fortsätter Sverige vara en stor bidragande faktor i den internationella utvecklingen av parasportens medicinska områden.

Jan Lexell är professor och överläkare inom rehabiliteringsmedicin på Lunds Universitet samt varit medicinskt ansvarig för den svenska paralympiska truppen vid flera spel och sedan 2014 medlem i IPCs medicinska kommitté. Nyligen valdes han som ny ordförande för IPC:s TUE committee.

– Svensk parasport har legat i framkant vad gäller det medicinska arbetet. Det här är ett kvitto på den goda samverkan vi haft det senaste årtiondet mellan parasporten i Sverige och parasporten internationellt inom det området, säger Jan Lexell om sin nya roll.

IPC:s TUE committee jobbar för att säkerställa att alla idrottare med funktionsnedsättning som vill tävla på hög nivå ska få möjligheten att göra så även om det finns ett behov att ta mediciner som är dopingpreparat och i annat fall förbjuds i tävlingssammanhang.

– Vi vill göra det möjligt för alla paraidrottare att idrotta på ett säkert och rättvist sätt, säger Jan om hans arbete med Sveriges Paralympiska trupper samt IPC:s TUE committee.

Bo Sköld, generalsekreterare på Sveriges Paralympiska Kommitté, belyser vikten av att Sverige fortsätter ta en ledande roll i det här arbetet.

– Mycket positivt att Jan blev vald som ordförande. Vi har en hög kompetens inom parasportens medicinska områden och det är av stor vikt att vi fortsätter bidra och leda den utvecklingen internationellt. Alla ska kunna tävla på lika villkor och Jans arbete är centralt för den delen av den paralympiska utvecklingen, säger Sköld.

Publicerad: 2023-08-25

Senast uppdaterad: 2023-11-21