Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Ett år kvar till Paris – ”Pirrar i magen”

Om exakt ett år, 28 augusti 2024, kommer den svenska truppen att vandra längs med den historiska paradgatan, Champ-Elysées, under invigningen av Paralympics i Paris. Tillsammans med 4 400 paralympier kommer den svenska truppen stå redo att slåss om medaljerna och förverkliga sina drömmar.

Efter två Paralympics utan publik på plats är det med extra stor förväntan som Paralympics i Paris 2024 kommer allt närmre. Det är dessutom det första sommarspelet på europeisk mark sedan London 2012.

“Skräckblandad förtjusning”

De svenska idrottarna är mitt i den viktiga kvalperioden och har precis avslutat en intensiv tävlingssommar. Anna Beck, paralympisk debutant i Tokyo, har fortsatt sin satsning mot Paris och har sedan 2021 befäst sin position i världstoppen. I somras tog hon ett imponerande VM-guld i tempo. Såhär säger hon om att det är ett år kvar till invigningen.

– Det går så otroligt fort, det känns som att vi nyss var i Tokyo och nu är det helt plötsligt dags för Paris. Jag ser verkligen fram emot spelen men det är lite skräckblandad förtjusning och med stort pirr i magen som man går och tänker på det.

Vad ser du mest fram emot?
– Att tävla inför publik och uppleva ett Paralympics som det ska vara. Drömmen vore att få ner lite familj och vänner och veta att de står och hejar på en, jag blir alldeles varm av att tänka den tanken. Men det är fortfarande en lång väg kvar till Paris och jag ska bli uttagen också, säger den ödmjuka värmländskan.

“Dröm att få spela inför publik”

En annan svensk som har imponerat under sommaren är Maria Bjurström, boccia. Hon tog ett imponerande EM-brons i Rotterdam efter att bland annat ha slagit ut världsmästarinnan i kvartsfinal. Nu går hon in med stor motivation och glädje inför de sista 365 dagarna innan invigningen.

– Jag är verkligen motiverad till att göra jobbet det här sista året innan Paris, nyckeln för mig är att fortsätta ha roligt och spela så bra som möjligt. Det hade varit en dröm att få tävla i sitt tredje Paralympics inför publik, jag ska göra allt jag kan för att ta mig dit, säger Bjurström.

Paralympics-feber

Niclas Grön, truppchef, är på plats i Paris under årsdagen och vittnar om att Paralympics-feber redan börjar infinna sig.

– Det märks tydligt att det bara är ett år kvar här i Paris, det kommer bli ett suveränt spel där vi äntligen får möjlighet att tävla inför publik igen. Nu intensifieras arbetet ytterligare och vi har ett spännande år framför oss med en tuff kvalprocess med många viktiga tävlingar.

– Vi ska se till att hela den svenska truppen har de bästa möjliga förutsättningarna för att om ett år stå här i Paris och känna att de är redo att göra sina livs bästa idrottsprestationer.

>> Framgångsrik svensk mästerskapssommar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

>> Vägen till Paralympics – Tävlingskalender 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

>> Tävlingsschemat Paris 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-08-28

Senast uppdaterad: 2023-11-21