Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Framtiden ljus för svensk parabordtennis

Efter tre EM-brons och massor med starka prestationer den senaste veckan visar det svenska paralandslaget att framtiden är deras. Det stora utropstecknet var 19-åriga, Anja Händén, som tog sina två första mästerskapsmedaljer.
– Jag är väldigt glad över medaljerna, säger Anja.

Parabordtennisens förbundskapten, Robert Svanberg, förfogar över ett av Sveriges mest talangfulla landslag för tillfället. Av de 13 spelare som var uttagna till para-EM är sju av dessa 25 år eller yngre.

– Det är en ynnest att jobba tillsammans med den här gruppen som besitter så mycket potential. Vi är en fantastisk grupp som sporrar varandra att bli bättre varje dag. Den äldre generationen ger mycket rutin och trygghet medan de yngre bidrar med mycket energi och vilja.

Sam Gustafsson är truppen yngsta spelare, 17 år.

Emil Andersson och Michael Azulay.

En nöjd Robert Svanberg, förbundskapten.

Anja Händén och Jonas Hansson tog brons i lagspelet. Det var bådas första mästerskapsmedaljer.

Efter en EM-vecka i Sheffield tar den talangfulla truppen med sig viktig erfarenhet från avgörande matcher, tre bronsmedaljer och en stor portion framtidstro.
– Ur erfarenhetssynpunkt har det här varit ett väldigt viktigt mästerskap. Vi tar oss till 11 kvartsfinaler vilket är något form av rekord och det är nyttigt för våra spelare att ställas i de avgörande matcherna. Inför framtiden bådar det väldigt gott.

Anja Händén, 19 år, imponerade stort och tog sina två första mästerskapsmedaljer. En i singelspelet klass 10 och en i mixeddubbel klass 17 tillsammans med Jonas Hansson, 26 år, som även han tog sin första mästerskapsmedalj.

– Att ta medalj på detta EM var ett stort mål och jag är väldigt glad att jag lyckades ta mina första mästerskapsmedaljer i båda klasserna jag var med i. Dock väldigt tråkigt att förlora två semifinaler, speciellt i mixeddubbeln där vi mötte ett par som vi slagit förut, säger Anja Händén.

Den tredje medaljen tog Daniel Gustafsson, klass 9, i singelspelet.

Nu blickar förbundskaptenen framåt där den intensiva kvalperioden mot Paralympics i Paris fortsätter.

– Det är fullt fokus på att få med så många spelare som möjligt till Paris, vi hoppas och tror att fem till sex spelare är aktuella dit. Men det som är extra inspirerande är att jobba långsiktigt med den här truppen där många kommer vara som bäst längre fram i sina karriärer.

Bilder från mästerskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-09-11

Senast uppdaterad: 2023-11-21