Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Ryska och belarusiska idrottare får tävla under neutral flagg vid Paralympics i Paris

Under fredagens generalförsamling röstade Internationella Paralympiska Kommitténs (IPC) medlemsorganisationer för att Ryssland och Belarus ska förbli medlemmar i IPC. Men att de paralympiska idrottarna från Ryssland och Belarus endast får delta under neutral flagg.

För knappt ett år sedan röstade Internationella Paralympiska Kommitténs medlemsländer för att utesluta Ryssland och Belarus ur IPC. Under fredagens årsmöte i Bahrain var det återigen dags att ta ställning i frågan. Beslutet blev att ryska och belarusiska idrottare får delta i Paris 2024, men under neutral flagg.

– Vi har varit tydliga i vår position, tillsammans med hela den nordiska idrottsrörelsen. Vi anser inte att det är läge att släppa in ryska eller belarusiska idrottare i Paralympics. Situationen i Ukraina har inte förändrats sedan sist vi fattade beslut i frågan och därför står vi fast. Vi vill visa vägen och vara tydliga i våra värderingar, säger Åsa Llinares Norlin ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté.

Den Svenska Paralympiska Kommittén har varit tydliga i sin position sedan februari 2022.

– Jag var en av många som ställde mig i talarstolen och talade från hjärtat. Jag var tydlig med att det inte handlar om de enskilda idrottarna, utan att det här är en möjlighet för den paralympiska rörelsen att dra sitt strå till stacken för att stoppa invasionen av Ukraina, säger Åsa Llinares Norlin.

Beslutet att först utesluta Ryssland och Belarus ur den Internationella Paralympiska Kommittén fattades under hösten 2022. Läs utlåtandet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De nordiska idrottsorganisationerna har under året varit tydliga i den här frågan, senaste utlåtandet gjordes så sent som i september 2023 och finns att läsa här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2023-10-02

Senast uppdaterad: 2023-11-14