Gå till innehåll
$siteName

Helene Ripa tackar för sig: ”Jag är väldigt stolt”

Efter fyra decennier i världseliten i tre olika idrotter är Helene Ripas elitkarriär över. Hon har varit, och kommer alltid att vara, en av Sveriges främsta paralympier och starkaste inspirationskällor.
– Det har varit en fantastisk resa, säger hon om beslutet.

1992 gjorde en 21-årig Helene Ripa debut i Paralympics i Barcelona, då som simmare med en femteplats som bästa placering. 22 år senare var hon tillbaka på den paralympiska scenen när hon 2014 tävlade i Sotji som längdskidåkare. Där kom ett av karriärens största ögonblick när hon körde hem guldet på 15 kilometer. Det blev dessutom ett silver i mix-stafett tillsammans med Zebastian Modin.

Kometkarriär

Bara två år senare, 2016, fanns hon åter med i den svenska truppen till Paralympics i Rio de Janeiro efter att ha gjort en häpnadsväckande kometkarriär inom kanot. Helene slutade femma i Brasilien och fortsatte därefter sin satsning på kanot. 2018 blev hon bäst i världen bär hon vann VM-guld.

Helene Ripa gjorde paralympisk debut 1992 i Barcelona.

Helene gjorde kometkarriär inom kanoten och blev femma i Rio de Janeiro 2016.

Helene Ripa var fanbärare tillsammans med Stefan Olsson på invigningen till Tokyo 2021.

Helene Ripa under sitt guldlopp på 15 km i Sotji 2014. Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Helene Ripa visar upp sitt paralympiska guld.

Mot alla odds

Bara året efter, 2019, tvingades Helene till en svår operation när hon stelopererade nacken efter ett diskbråck. Många trodde då att karriären var över, men mot alla odds kvalade Helene in till Paralympics i Tokyo 2021 där hon blev femma i finalen – 29 år efter sin debut i Barcelona.

– Vilken resa det har varit. Från simningen där mycket handlade om att hitta samhörighet och en gemenskap under en tuff period i mitt liv. Viljan att vara normal och prestera för att bli accepterad och sedd. Det var också en tid då parasporten och Paralympics endast uppmärksammades med en liten notis längst bak i morgontidningarna, berättar Helene och fortsätter:

– Till att hitta mig själv och bygga upp en självkänsla och trygghet där jag har vågat testa nya saker. Drivkraften har alltid varit att bli så bra som möjligt i det jag har tagit mig för. Jag har alltid gått igång på nya utmaningar och landat i att jag vill prestera för min skull och inte för någon annans. Under resan har jag också insett att mina prestationer inte definierar vem jag är, jag är jag oavsett prestation och resultat.

Dags att avsluta

Under våren 2022, efter Paralympics i Tokyo, tvingades Helene till ytterligare en operation med efterföljande 12 månaders paddelförbud.

– Det var under den perioden som både min kropp och knopp landande i att det var dags att avsluta det här kapitlet av mitt liv. En av mina styrkor under karriären har varit att pusha mig till det yttersta och vara som bäst när det gäller som mest. Nu orkade inte kroppen mer och det kändes inte rättvist mot mig själv att fortsätta. Jag är över 50 år och jag vill att min kropp ska orka vara aktiv även kommande 20-30 år.

Känner vi Helene rätt bör vi inte vara förvånade om hon inom en snar framtid ger sig på ännu en eller flera nya utmaningar.

– Jag vet att jag inte kommer kunna hålla mig undan dem där utmaningarna. Kanske blir det Tjejvasan med dottern eller varför inte lära barnbarnet att cykla. Sen brinner jag för att sprida glädjen med kanot och paraidrott på olika sätt och det kommer jag att fortsätta göra, säger Helene med ett leende.

Meriter

Paralympics
2014
| GULD 15 km klassiskt (skidor) Sochi
SILVER 4×2,5 km mixstafett (skidor) Sochi

Världsmästerskap
2018
| GULD KL3 200 m (kanot) Montemor
2017
| SILVER stafett (skidor) Finsterau
2015
| SILVER sprint klassiskt (skidor) Cable
BRONS 5 km klassiskt (skidor) Cable
2013
| GULD sprint klassiskt (skidor) Sollefteå
BRONS 5 km klassiskt (skidor) Sollefteå

Europamästerskap
2018 | GULD KL3 200 (kanot) Belgrad
2017 | BRONS KL3 200 m (kanot) Plovdiv
2016 | GULD KL3 200 m (kanot) Moskva
1991 | GULD 400 m frisim (simning) Barcelona
SILVER lagkapp 4×100 m frisim (simning) Barcelona
SILVER lagkapp 4×100 m medley (simning) Barcelona
BRONS 100 m frisim (simning) Barcelona

Publicerad: 2023-10-09

Senast uppdaterad: 2023-11-21