Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Anna Benson inför Paralympics: "Helt otroligt att få vara med om"

Anna Benson in action

Anna Benson (f.d. Normann), sportskytte, siktar mot nya framgångar i Paralympics i Paris 2024

Anna Benson är en av världens bästa skyttar och har under det senaste året tagit ännu ett kliv in i världseliten. Sedan Paralympics i Tokyo 2021 har hon fortsatt att stå på pallen och vunnit flera världscuptävlingar.

Efter nästan ett års internationellt tävlingsuppehåll, då hon blev mamma till sonen John, åkte Anna i maj 2023 till Korea för att delta i WC-tävlingar. Där tog hon hem tre segrar, en kvotplats till spelen i Paris 2024 och ett världsrekord.

Några månader senare toppade hon detta med att ta guld på världsmästerskapen i Lima.

På Paralympics i Tokyo var Anna debutant och kammade hem en silvermedalj samt ett världsrekord.

I december blev hon förhandsuttagen till Paralympics i Paris 2024. Målet för spelen är redan satt – att ta guld.

Hur kändes det att få det här förhandsbeskedet att du är uttagen till Paralympics i Paris 2024?
– Helt fantastiskt, en lättnad. Nu kan jag verkligen göra allt jag kan och jag har gott om tid på mig för att vara så bra som möjligt till Paris.

Vad betyder det att få det här besked nu?
– Det betyder väldigt mycket. Det gör att jag verkligen kan fokusera och förbereda mig för att vara i mitt livs bästa form när det väl är dags.

Vad har drömmen om Paralympics betytt för dig?
– Mycket! Jag trodde jag var ”för frisk” för att skjuta para så det är en helt ny värld jag kommit in i sedan 2018. Och den är helt fantastisk. Jag är så tacksam över att vara en del av detta och jag är så stolt över att få skjuta på Paralympics. När jag var på Paralympics i Tokyo och såg alla hjältarna som gick i byn … det är människor som gör det ingen tror är möjligt. Det är helt otroligt att få vara med om detta.

Varför tycker du att Paralympics är viktigt?
– Det är för att visa vad vi fantastiska människor gör med våra kroppar och vad vi klarar av. Det är ingen fara om du blir skadad eller om du får en ”skavank”, det är därför de är så viktigt att visa oss och att ingenting är omöjligt.

Hur skulle du säga att idrotten har hjälpt dig?
– Idrotten har varit mitt liv ganska länge och hade jag inte haft idrotten tror jag inte att jag hade varit så tjurskallig att komma tillbaka efter min skada. Jag gav mig tusan på att jag skulle tillbaka och det gör att man blir starkare som person.

Vad skulle du säga till ditt tioåriga jag om du fick chansen?
– "Fortsätt, det kommer att bli bra." Jag är ju ingen talang utan en träningsprodukt. Jag hade inte så mycket framgångar när jag var yngre, jag har aldrig varit med i något juniorlandslag och jag trodde aldrig att jag skulle sitta här och vara så duktig när jag var tio år, men jag har ett väldigt stort pannben och är tjurskallig, det är det som har tagit mig långt. Det ha tagit tid men det har tagit mig långt.

Har du något mål?
– Att ta guld i Paris!

Fakta

Anna Benson

Förening: I16/Lv6 samt Halmstad Snöstorp Skytteförening
Född: 20 augusti 1984
Bor: Halmstad
Familj: Maken Alexander och sonen John

Anna Benson, sportskytte

Anna Benson

Publicerad: 2024-02-01

Senast uppdaterad: 2024-02-01