Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Anna Beck: "Att få sträva mot Paralympics är häftigt och utmanande"

Anna Beck, mot nya framgångar i Paralympics i Paris 2024

Anna Beck, mot nya framgångar i Paralympics i Paris 2024

Anna Beck är en av världens främsta paracyklister och har under det senaste åren skördat stora framgångar inom cykelsporten. I Tokyo tog hon två silvermedaljer och nu väntar i Paris med nya möjligheter till paralympiska framgångar.

Anna är regerande världsmästare i tempo och förra säsongen vann hon samtliga fyra internationella tävlingar i samma disciplin. I Paris kommer hon att tävla på både bana och landsväg, och hon är medaljkandidat i alla lopp som hon kommer att tävla i.

Paralympics i Tokyo var Annas första paralympiska mästerskap och där spurtade hon hem inte mindre än två silvermedaljer.

I december blev hon förhandsuttagen till Paralympics i Paris 2024. Målet för spelen är tydligt – denna gång vill hon kliva högst upp på pallen.

Hur kändes det att vara förhandsuttagen till Paralympics i Paris?
– Det känns jättebra att vara uttagen till Paris. Dels för lugnet och tryggheten, dels för träningen. Allting som kan kännas lugnare är jättevärdefullt.

Var beskedet väntat?
– Jag vet att jag har gjort en bra säsong, men man vet ju aldrig om man blir förhandsuttagen. Det är en väldig förmån att få bli det. Jag var inte säker, men jag hoppades. Nu är det fullt fokus mot Paris.

Vad betyder drömmen om Paralympics för dig?
– Den betyder väldigt mycket. Det är det stora målet jag har framför mig. Att få leva med det målet närvarande, mer eller mindre dagligen, och att få komma dit och ha chansen att ta medalj, det är min dröm. Att få sträva mot den är både häftigt och utmanande.

Varför tycker du att Paralympics är viktigt?
– Det är lika viktigt för en paralympier som för en olympisk kandidat, deltagare eller medaljör. Är man idrottare så är det såklart väldigt värdefullt.

Hur skulle du säga att idrotten har hjälpt dig?
– Den betyder ett bättre fysiskt mående, sammanhållning, möjligheten att nå drömmar och mål. Den betyder utveckling. Och att få följa naturens årstider som jag får göra på cykeln. Idrotten betyder väldigt mycket.

Du har tävlingscyklat i 15 år. Hur känns det?
– Det känns bra med det finns fortfarande saker och göra och det är det som är så kul att vara uppe i en satsning och utveckling. Att få ta nya steg och mål och att det hela tiden finns någonting att utveckla.

Vad skulle du säga till ditt tioåriga jag om du fick chansen?
– Jag skulle säga att det kommer att bli bra och att det finns mål och chanser att uppnå stora saker. Det var i den åldern som jag upplevde att jag ville vara bra på idrott men inte var det och inte visste att jag hade en diagnos.

Har du något mål?
– Att ta guld i Paris.

 

Fakta

Anna Beck

Förening: Skohalls CK Hammarö
Född: 24 november 1979
Bor: Kil
Familj: Maken Patric och fyra barn

Anna Beck

Anna Beck

Publicerad: 2024-02-15

Senast uppdaterad: 2024-02-19