Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Tokyo 1964

Tokyo 1964

8 – 12 november 1964

1964 var första gången som Paralympics och OS avjordes i Asien. Här tog Sverige sin första paralympiska medalj.

Efter framgångarna i Rom 1960 ville Sir Ludvig Guttman gärna hålla spelen på olympiska arenor igen, och han fick stöd för sina planer av japanska observatörer som var på plats på spelen i Rom. För att finansiera spelen i Tokyo samlade pengar in från en rad organisationer och privatpersoner.

Fyra år senare avgjordes tävlingarna alltså i Japan. Spelen invigdes i november, en knapp månad efter OS. Invigningen hölls på Oda Field i den olympiska byn inför 5 000 åskådare, och bland dem fanns spelens beskyddare Japans prins Akihito och prinsessan Michiko.

Det fanns en oro från arrangörerna att mediabevakningen skulle svikta efter OS, men både nationell och lokal media bevakade spelen intensivt.

Sveriges första och enda medalj

Idrottare från 21 länder deltog, 307 män och 68 kvinnor.

Den första svenska medaljen, ett brons, togs av bågskytten Erik Johansson.

I Tokyo lades en ny idrott till det paralympiska programmet: tyngdlyftning. Nu var man uppe i nio idrotter. Friidrotten fick sin första gren på bana, 60 meter.

Storbritannien hade den största truppen på plats med 70 aktiva, följt av USA med 66 aktiva. USA dominerade och vann medaljligan med 123 medaljer, varav 50 guld. Tvåa blev Storbritannien och trea Italien.

Några prestationer och idrottare stack ut. Ron Stein, USA, var en av dem. Han plockade hem sju guld under friidrottstävlingarna.

Svenska medaljer

Guld

Silver

Brons

Erik Johansson

 

 

Bågskytte