Gå till innehåll
$siteName
Logotyp röd

Divisionering

För att Special Olympics-tävlingar ska bli så rättvisa och roliga som möjligt använder vi ett system som kallas för divisionering.

Tävlingar inom Special Olympics bygger på idén att alla idrottare, oavsett prestationsförmåga, ska få samma chans att lyckas, vare sig det handlar om att jaga personligt rekord eller ta guldmedalj.

En grundläggande regel är att idrottare i tävlingar matchas med andra av samma kön, ungefär samma ålder och viktigast av allt, med ungefär samma tävlingsförmåga. Det gör tävlingarna jämna och mer meningsfulla.

Divisioneringssystemet består av två steg.

  1. Före varje tävling skickas en tid, poäng eller prestationsbedömning in för varje idrottare eller lag. För grenar som inte tidsbestäms eller mäts, exempelvis fotboll och badminton, genomförs en serie korta matcher mellan idrottare eller lag, eller så bedöms varje idrottares eller lags förmåga av en kommitté. Beroende på vilken idrott man tävlar i kan divisioneringen alltså ske inför tävlingen eller på plats på arenan.
  2. Idrottarna delas in i divisioner baserat på prestationsnivå.

Exempel bowling
Bowlingspelare på Special Olympics Games anmäler på förhand vilka snitt de har. Spelarna delas in i grupper så att de som har liknande snitt tävlar mot varandra.

Exempel simning
För simmare sker divisioneringen på plats på Special Olympics Games. Först simmar idrottarna kvalheat, utifrån kvaltiderna delas de sedan in i finalheat.

Du kan läsa mer om divisionering på specialolympics.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Huvudsponsorer

Officiella sponsorer

Officiella leverantörer