Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Om idrotten

Längdskidor passar dig som vill njuta av naturen, motionera eller tävla. Oavsett om du har en rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning kan du åka längd. Med pjäxor och skidor på fötterna och stavar i händerna glider du fram på snön. Du kan åka skidor överallt, men det är lättast i särskilda skidspår. Har du funktionsnedsättning i benen eller underkroppen kan du använda en så kallad sitski. Det är som en stolsits ovanpå ett par avtagbara skidor. Har du nedsatt syn kan du åka tillsammans med en ledsagare/guide.

I skidskytte använder du samma teknik och utrustning som i längdskidåkning, men den stora skillnaden är att du i skidskytte stannar till och skjuter på särskilda måltavlor. Du skjuter med ett luftgevär, men om du har nedsatt syn använder du ett elektroniskt gevär som genom en ljudsignal indikerar hur nära mitten av måltavlan du siktar.


Vill du arrangera en tävling i längdskidor eller skidskytte? Läs guiden för arrangörer. Pdf, 874.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Här kan du fördjupa dig i reglerna inom idrotten.

Läs mer om klassificering inom längdskidor/skidskytte.

Publicerad:

Uppdaterad:

Vill du veta mer om idrotten? Kontakta oss.