Gå till innehåll
Parasport Blekinge
Parasport Blekinge

Idrotter i Blekinge

Här presenteras ett antal olika idrotter inom Svenska Parasportförbundet. Blekinge Parasportförbund är aktiva inom de flesta av dessa.

Boccia

Alla kan spela boccia, som är en idrott som påminner om boule. Inomhus används sandfyllda läderklot och utomhus träklot. Idrotten passar mycket bra att utöva även om du har ett gravt handikapp. Sett till antalet utövare är boccia en av våra största idrotter.

Har du blivit nyfiken? Välkommen att kontakta Karlskrona HIF Länk till annan webbplats.och Valjeviken IF Länk till annan webbplats.

Bowling

Bowling spelas i bowlinghall, individuellt eller i grupp med olika former av anpassning. Bowling kan spelas av alla.

Exempel på anpassningar:

En ställning som klotet rullar nerför.
Rännskydd (madrasser i rännorna).

För att spela bowling kontakta Karlskrona HIF Länk till annan webbplats..

Fotboll

Föredrar du lagsporter och har en utvecklingsstörning så är fotboll ett alternativ. Det svenska seriespelet är spritt i hela landet och spelas i sjumannalag. Spelet följer helt Svenska Fotbollförbundets regler.

Är du intresserad av att börja spela fotboll och vill ha mer information? Kontakta närmaste förening, så kan de hjälpa dig.

Föreningar som bedriver fotbolls verksamhet är: FK Karlskrona Länk till annan webbplats., IFK Karlshamn Länk till annan webbplats., Ronneby BK Länk till annan webbplats. och Sjöarp HIF Länk till annan webbplats..

Friidrott

Oavsett om du har ett rörelsehinder, en synskada eller en utvecklingsstörning kan du tävla och träna friidrott. Idrotten skiljer sig inte i någon större utsträckning från friidrott för personer utan funktionshinder. I stort sett tillämpas alla grenar. Träning och tävling förekommer både inom- och utomhus. För rullstolsbrukare ersätts löpgrenar av rullstolskörning.

För information kontakta någon av följande föreningar: KA2 IF Länk till annan webbplats. och Valjeviken IF Länk till annan webbplats..

Innebandy

Föredrar du lagsporter och har en utvecklingsstörning eller ett rörelsehinder så är innebandy ett alternativ. Innebandy spelas i princip på samma sätt som innebandy för personer utan funktionshinder.

Är du intresserad av att börja spela innebandy och vill ha mer information? Kontakta närmaste förening, så kan de hjälpa dig.

Föreningar som bedriver innebandy verksamhet är: FBC Karlskrona Länk till annan webbplats.,
Idrott För Alla Karlshamn Länk till annan webbplats., KaRo Innebandyförening Länk till annan webbplats. Sjöarp HIF Länk till annan webbplats. och Valjeviken IF Länk till annan webbplats.

Kälkhockey

Kälkhockey är en idrott för personer med rörelsehinder. Det är i princip samma regler som i ishockey. Skillnaden är bland annat att spelarna sitter i en kälke
och har två dubbförsedda klubbor som också används som stavar.

Kälkhockey är en paralympisk idrott.

Kälkhockey spelas i en specialbygd kälke med skridskoskenor. Man använder två klubbor, cirka 75 cm långa, ena sidan till att skjuta eller passa med och den andra sidan, som är försedd med piggar, används som stavar för att ta sig fram.

Träningsgrupperna innehåller både handikappade och icke handikappade samt både killar och tjejer, alla spelar på samma villkor. Det krävs dock att man har full rörlighet i armar för att kunna ta sig fram och skjuta.

Är du intresserad kontakta Valjeviken IF Länk till annan webbplats..

Rullstolsdans

Sitter du i rullstol och tycker om att dansa? Då kanske rullstolsdans är idrotten för dig.

Rullstolsdans är en paridrott där det tävlas i ett flertal olika danser. Minst en av dansarna är brukare av rullstol. Duodans kallas det om båda dansarna sitter i rullstol.

Intresserad? Kontakta Karlskrona HIF Länk till annan webbplats..

Simning

Oavsett om du har ett rörelsehinder, en synskada eller en utvecklingsstörning kan du tävla och träna simning.

Simning skiljer sig inte i någon större utsträckning från simning för personer utan funktionshinder. Simmarna kan starta från vattnet eller från pallen. Man tävlar i alla simsätt (frisim, fjäril, ryggsim, bröstsim och medley) i både 25- och 50-metersbassäng.

Välkommen att kontakta Karlskrona Simsällskap Länk till annan webbplats., Karlshamns Simklubb Länk till annan webbplats. och Valjeviken IF Länk till annan webbplats.

Skytte

Oavsett om du har ett rörelsehinder, en synskada eller en utvecklingsstörning kan du tävla och träna sportskytte. Sportskytte för personer med rörelsehinder är indelat i gevär, pistol, luftskytte och kaliber 22-long dels för skyttar sittande i rullstol men också för stående skyttar.

I Sverige tävlar frihandsskyttar integrerat med ej handikappade skyttar i SM-sammanhang.

Skyttar med synskador tävlar i elektronskytte. Då använder man ett luftgevär med elektronsikte som överför ljusbilden på måltavlan till ljud och skytten kan då sikta med hjälp av hörseln.

Låter det spännande? Välkommen att kontakta Gammalstorp SKF. Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Uppdaterad:

Vill du bli vår partner och synas här? Kontakta oss!