Gå till innehåll
Parasport Västra Götaland
Parasport Västra Götaland

Nu kan du söka på Parasport/Fritidshjälpmedel hos Fritidsbanken

Fritidsbanken har i december 2023 lanserat en nationell sökfunktion för "Parasport/Fritidshjälpmedel" i sitt lagersaldo, som gör det tydligt och enkelt att se hela landets samlade utbud av parasportutrustning och fritidshjälpmedel.


Det går att söka på enskilda Fritidsbanker, eller på Region där det visas alla Fritidsbanker i regionen som har den sökta utrustningen inom Parasport/Fritidshjälpmedel.

Fritidsbanken - finns på nästan 130 platser och lånar gratis ut sport- och friluftsutrustning. Verksamheten utgår från återanvänd utrustning. Utrustningen skänks av privatpersoner, föreningar och andra verksamheter. Att Fritidsbanken gör det möjligt att testa en aktivitet innan man själv, eller en förening, köper utrustning ökar chansen att det blir rätt. Det ger också möjligheten att känna efter om aktiviteten känns meningsfull och om man tror att den är något som passar.

Sedan ett par år har Fritidsbanken, med stöd från Arvsfonden, arbetat aktiv för att personer med funktionsnedsättning ska kunna låna sport- och friluftsutrustning från fritidsbankerna i Sverige. En del i det arbetet har varit att öka utbudet av parasportutrustning och fritidshjälpmedel. Parasport Sverige är med i satsningen som samarbetspartner i form av kompetensstöd. Förbundet har bland annat tagit fram manualer och serviceinstruktioner till Fritidsbankens personal, samt utbildningar i tillgänglighet och bemötande för att ge alla låntagare bästa möjliga upplevelse på Fritidsbanken.

Fritidsbanken - en win-win för föreningar
En del föreningar som har köpt in anpassad utrustning lånar ut den till någon av Fritidsbankerna. Det ger en större spridning för föreningen, mer utrymme i ofta ganska ansträngda förrådsutrymmen och dessutom ett bra skyltfönster för rekrytering. Utrustning som har ett värde över 12 000 kronor är också försäkrad genom Folksam. Sedan kan föreningen ”låna tillbaka” sin utrustning vid behov, eller också boka utrustningen lång tid i förväg om man till exempel har ett planerat läger eller liknande.

Under 2023 har Parasport Sveriges medlemsföreningar också kunnat ansöka om att anordna en prova-på-dag i samarbete med den lokala Fritidsbanken, som en del av återstartsstödet. Då kan Fritidsbanken bistå med prylar till aktiviteten. "Att som förening låna anpassad utrustning i stället för att köpa in, är mycket mer kostnadseffektivt och klimatpositivt" säger Erika Olkerud, projektledare för Fritidsbankens satsning på parasportutrustning och fritidshjälpmedel.

Nyhetskällor
Länk till nyhet 2023-12-12 på Parasportförbundets hemsida Öppnas i nytt fönster..

Länk till nyhet 2023-12-05 på Fritidsbankens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Länk till Fritidsbankens "Lagersaldo" med sökfunktionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Länk till Fritidsbankens "Lagersaldo/#parasport" med nationella utbudet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Publicerad: 2023-12-12

Senast uppdaterad: 2023-12-20

Partners och samverkan