Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Fritidsbanken för hållbar och tillgänglig parasport

Bild inifrån en fritidsbank. Väggar och hyllor fyllda med idrottsutrustning.

Fritidsbanken vill tillgängliggöra parasportutrustning och fritidshjälpmedel för att bidra till en mer aktiv fritid hos personer med funktionsnedsättning. Nu är det dessutom enklare att hitta parasportutrustning i Fritidsbankens digitala lagersaldo.

Fritidsbanken finns på nästan 130 platser i Sverige och lånar gratis ut sport- och friluftsutrustning. Verksamheten utgår från återanvänd utrustning. Utrustningen skänks av privatpersoner, föreningar och andra verksamheter.

– Att ha möjlighet att testa en aktivitet innan man själv, eller en förening, köper utrustning ökar chansen att det blir rätt. Genom att låna från Fritidsbanken får man möjlighet att känna efter om aktiviteten känns meningsfull och om man tror att den är något som passar, säger Erika Olkerud, projektledare för Fritidsbankens satsning på parasportutrustning och fritidshjälpmedel.

Parasport Sverige är med i satsningen som samarbetspartner i form av kompetensstöd. Förbundet har bland annat tagit fram manualer och serviceinstruktioner till Fritidsbankens personal, samt utbildningar i tillgänglighet och bemötande för att ge alla låntagare bästa möjliga upplevelse på Fritidsbanken.

En win-win för föreningar

En del föreningar som har köpt in anpassad utrustning lånar ut den till någon av fritidsbankerna. Det ger en större spridning för föreningen, mer utrymme i ofta ganska ansträngda förrådsutrymmen och dessutom ett bra skyltfönster för rekrytering. Utrustning som har ett värde över 12 000 kronor är också försäkrad genom Folksam.

– Sedan kan föreningen självklart ”låna tillbaka” sin utrustning vid behov. Föreningen kan också boka utrustningen lång tid i förväg, till exempel om man har ett planerat läger eller liknande, säger Erika Olkerud.

En förening som planerar att låna ut utrustning genom Fritidsbanken är Norrbacka HIF som bland annat har skrymmande rugbyrullstolar i sitt förråd.

– Vi ser fördelar med att låna ut vår utrustning till Fritidsbanken. Vi får bättre spridning så att fler kan testa på vår idrott, sedan får vi också mer utrymme i förråden, säger Stefan Jansson, aktiv i Norrbacka HIF.

Under året har Parasport Sveriges medlemsföreningar också kunnat ansöka om att anordna en prova-på-dag i samarbete med den lokala Fritidsbanken, som en del av återstartsstödet. Då kan Fritidsbanken bistå med prylar till aktiviteten.

– Att som förening låna anpassad utrustning i stället för att köpa in, är mycket mer kostnadseffektivt och klimatpositivt, avslutar Erika Olkerud.

Nytt! Lansering av nationell sökning

En nyhet är att Fritidsbankens nu förenklar sökningen av parasportutrustning och fritidshjälpmedel ännu mer. Nu kan besökare på hemsidan filtrera utbudet i lagersaldot på enbart parasport.

>> Fritidsbankens nationella utbud av parasportutrustning och fritidshjälpmedel. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-12-12

Senast uppdaterad: 2023-11-24