Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Svenska Parasportgalan

Svenska Parasportgalan logotyp

Svenska Parasportgalan är en årlig gala där de största prestationerna och förebilderna inom svensk parasport hyllas.

Nomineringsprocessen

Det går att nominera en person till något av galans priser när som helst under året.
Viktigt att notera är att nomineringsperioden sträcker sig från första november till sista oktober följande år, vilket innebär att en prestation som sker i november 2023 först premieras under galan 2025. Det är samma tidsperiod som den Svenska Idrottsgalan tillämpar.

Efter att nomineringsperioden är slut samlas en oberoende jury och väljer ut tre nominerade i varje prisklass och vilken av dessa som blir den slutgiltiga vinnaren. De nominerade i varje kategori presenteras i mars, vinnarna presenteras på Svenska Parasportgalan.

Parasportsgalans jury

Svenska Parasportgalans jury består av några ur svensk parasports sakkunniga – för elit samt bredd – och idrottare och representanter från svenska medier som på olika vis bevakar svensk parasport.

Priser

Följande priser delas ut på Svenska Parasportgalan:

 • Årets kvinnliga idrottare inom parasporten
  Priset tilldelas den kvinna som under året presterat framstående tävlingsresultat, gjort en enastående enskild prestation eller utfört anmärkningsvärda insatser som meriterar henne till årets främsta kvinnliga idrottare.
 • Årets manlige idrottare inom parasporten
  Priset tilldelas den man som under året presterat framstående tävlingsresultat, gjort en enastående enskild prestation eller utfört anmärkningsvärda insatser som meriterar honom till årets främsta manlige idrottare.
 • Årets nykomling inom parasporten
  Priset tilldelas den person som under det gångna året har gjort en anmärkningsvärd debut inom parasporten.
 • Årets lag inom parasporten
  Priset tilldelas det lag som under året presterat framstående tävlingsresultat, gjort en enastående enskild prestation eller utfört anmärkningsvärda insatser som meriterar laget till årets främsta lag.
 • Årets förebild inom parasporten
  Priset tilldelas den person som under det gångna året har varit en förebild både inom och utanför idrottsarenan.
 • Årets prestation inom Special Olympics
  Priset tilldelas den person som under det gångna året har gjort en idrottsprestation värd att uppmärksammas inom Special Olympics.
 • Årets ledare inom parasporten
  Priset tilldelas den ledare eller tränare som under det gångna året har visat på stort och framgångsrikt ledarskap inom eller utanför idrottsarenan.
 • Radiosportens Parasportpris
  "Radiosportens Parasportpris tilldelas en person eller förening som med sitt driv, vilja och mod inspirerar andra att våga drömma. Som visar på idrottens betydelse både för individen och samhället.

  Priset kan tilldelas en person som själv är eller har varit aktiv inom paraidrotten, en tränare som med sitt ledarskap inspirerar och utvecklar andra inom paraidrotten eller en förening vars parasportsverksamhet tjänar som förebild för andra."

 • Jerringfondens parasportpris
  Många föreningar med dess ledare och tränare inom parasporten gör stora ideella insatser med små ekonomiska resurser. Jerringfonden vill uppmärksamma dessa insatser. I samarbete med Svenska Parasportförbundet delar fonden ut ett årligt pris på 60 000 kronor. Priset går till en förening som haft stor betydelse för utvecklandet av den breda idrottsrörelsen för barn och ungdomar med särskilda behov.

  Sport och idrott är en viktig och rolig del av livet för många barn och unga, så även för barn och unga med särskilda behov.

  I valet av förening premierar Jerringfonden förnyelsearbete och breddidrottssatsningar, gärna i samarbete med övriga idrottsrörelsen. Föreningen ska representeras av två aktiva barn eller ungdomar (under 15 år), som får 5 000 kronor vardera av prissumman.

  Jerringfondens pris har delats ut sedan år 2002.
Jerringfondens logotyp

Svenska Parasportgalan presenteras av:

ATG logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Vill du veta mer?

Joanna Hanner

Marknadsansvarig