Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Svenska Parasportgalan 2022

Efter två år med digitala galor var Svenska Parasportgalan återigen tillbaka med en fysisk gala. Per Skoglund och Maja Reichards ledde galan som ägde rum på Åbytravet i Göteborg. Galan producerades i samarbete med ATG och sändes live på Sportbladet för andra året i rad.

Se Svenska Parasportgalan 2022 i efterhand:

Se galan 2022 i repris

Här nedan listar vi samtliga vinnare:

Philip Jönsson årets manlige idrottare

Årets manlige idrottare

Presenteras av Jysk

Philip Jönsson - Sportskytte

Philip Jönsson stod för en historisk prestation i Tokyo där han tog Sveriges enda guld. Han visade prov på nerver av stål när han satte paralympiskt rekord i 10 meter stående luftgevär och sköt hem guldet med 0,4 poängs marginal. Efter total isolering under pandemin visade Philip Jönsson att varken sjukdomen eller pandemins utmaningar kunde stoppa honom.

Anna Beck - årets kvinnliga idrottare

Årets kvinnliga idrottare

Presenteras av SKF

Anna Beck - Cykel

Den stenhårda satsningen mot Tokyo resulterade i en fantastiskt framgångsrik säsong för cyklisten Anna Beck. Säsongen inleddes med en första- och andraplats på världscupen i maj, dubbla VM-guld i juni och kröntes med två silvermedaljer på Paralympics i Tokyo. Anna Beck har gång på gång visat prov på en enorm mental styrka och har tagit sig till världstoppen för att stanna.

Louise Etzner Jakobsson - årets förebild

Årets förebild

Presenteras av Folksam

Louise Etzner Jakobsson - Dressyr

Louise Etzner Jakobsson har ridit hem mängder av mästerskapsmedaljer men inför Paralympics i Tokyo var uppladdningen allt annat än optimal. Strax innan avfärd togs gipset på hennes brutna ben bort och i tävlingarna var det mästerskapsdebut för hästen Goldstrike B.J. Då visade Louise Etzner Jakobsson världen att har man bara rätt pannben och team bakom sig är medalj möjligt. Genom envishet och metodiskt arbete red hon mot oddsen hem ett mirakulöst paralympiskt silver.

Maike Malmer - årets prestation inom Special Olympics

Årets prestation inom Special Olympics

Presenteras av Sigma

Mike Malmer - Judo

Mike Malmer är allt som en förebild ska vara. Hans prestation är inte bara på idrottsplanen, utan även utanför. Han ser och lyfter andra, han vågar testa nya idrotter – allt ifrån konståkning till snöskolöpning – och han sprider en positiv känsla omkring sig. Det är precis vad Special Olympics handlar om. Mike Malmer är en person som får andra att växa genom den kärlek och tro han visar dem. En sann förebild.

Landslaget i rullstolscurling - årets lag

Årets lag

Presenteras av Scandic

Landslaget i rullstolscurling

Landslaget i rullstolscurling har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Från tiondeplatsen i Pyeongchang 2018 har det klättrat från B-VM till A-VM, vunnit VM-brons 2020 och året efter tagit silver på VM 2021. Lag Petersson-Dahl har visat att målmedvetenhet, envishet och lagsammanhållning kan ta ett lag upp till den absoluta världstoppen.

Ebba Årsjö - årets nykomling

Årets nykomling

Presenteras av ATG

Ebba Årsjö - Alpint

Ebba Årsjö visade under sin andra tävlingssäsong att hon är i världstoppen för att stanna. Debutsäsongens elva europacupsegrar följdes upp med hela fem världscupsegrar under den gångna vinterns pandemipräglade tävlingssäsong. Hon gjorde det dessutom mot tuffast möjliga internationella motstånd och hon är på världstoppen för att stanna.

Michael Lindgren - årets ledare

Årets ledare

Presenteras av Toyota

Michael Lindgren - Cykel

Michael Lindgren och svensk paracykel kan summera ett fullständigt fantastiskt 2021 – inte minst med dubbla VM-guld och fyra medaljer på Paralympics i Tokyo.
Genom långsiktiga satsningar har Lindgren coachat sina aktiva till stora framgångar under den senaste säsongen. Att nå så stora framgångar i en idrott som kräver enorma resurser i både tid och ekonomi i lilla landet Sverige är inget annat än en bragd.

Louise Jannering - radiosportens pris årets stjärnskott

Radiosportens pris - Årets Stjärnskott

Presenteras av Radiosporten

Louise Jannering

För att ha trampat rakt in i världseliten. En imponerande satsning tillsammans med piloten Anna Svärdström och ett genombrott på Paralympics i Tokyo som resulterade i dubbla bronsmedaljer. Radiosportens pris Årets Stjärnskott 2021 tilldelas tandemcyklisten Louise Jannering.

3V HIF - Jerringfondens parasportpris

Jerringfondens Parasportpris

3V HIF, Göteborg
Föreningens många olika grenar gör att barn och ungdomar kan träna och tävla i det som passar deras förmågor bäst. Flera grenar utövas i nära samrbete med övriga idrottsrörelsen, vilket skapar mötesplatser och nya specialkunskaper.

Viktor Lanin
Viktor är en framåt kille, som vet vad han vill. Han skapar god kamratskap och är alltid först på plats. Viktor är en förebild för föreningens ledord – Glädje, Idrott och Gemenskap.

Jaquline Woolley
Jaquline är en öppen och glad tjej med en start självkänsla och kämpaglöd. Jaquline är en förebild för föreningens ledord – Glädje, Idrott och Gemenskap.

Publicerad:

Uppdaterad: