Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Svenska Parasportgalan 2023

En bild

För andra året i rad arrangerades Svenska Parasportgalan i samarbete med huvudsponsorn ATG. Den 5 maj öppnades portarna på Åbytravet i Göteborg och Sveriges främsta paraidrottare välkomnades in på röda mattan. Galan livesändes via Sportbladets kanaler.

Repris – Svenska Parasportsgalan 2023 Länk till annan webbplats.

Vinnarna 2023

 

Philip Jönsson årets manlige idrottare

Årets manlige idrottare

Presenteras av Jysk

Zebastian Modin - Längdskidor

Zebastian Modin hade en tuff start på 2022 då han drabbades av covid-19, och deltagandet på Paralympics stod länge på spel. Trots besvären lyckades Modin bragdartat vinna ett silver och två brons i Peking och blev därmed Sveriges främsta vinterparalympier genom alla tider med totalt åtta paralympiska medaljer.

Anna Beck - årets kvinnliga idrottare

Årets kvinnliga idrottare

Presenteras av SKF

Ebba Årsjö -
Alpint

Trots debuten i Paralympics 2022 var Ebba Årsjö en av Sveriges största medaljkandidater inför spelen. Hon stod pall favorittrycket och tog hem hela tre medaljer, varav två guld där slalomguldet bär bragdstämpel efter den allvarliga krasch och knäskada som Årsjö ådrog sig dagen innan. Under året tog Ebba Årsjö även två VM-guld och vann den totala världscupen i slalom.

Louise Etzner Jakobsson - årets förebild

Årets förebild

Presenteras av Folksam

Fia Fjelddahl - Segling

Fia Fjelddahl kämpar hårt för att få tillbaka seglingen på det paralympiska programmet och är ett stort affischnamn på den internationella scenen. Dessutom fortsätter hon sin egen elitsatsning där hon inte är rädd för att anta nya utmaningar, vilket lett till både NM-guld och VM-final. Fia Fjelddahl är en förebild som kämpar för att förverkliga sina och andras drömmar.

Maike Malmer - årets prestation inom Special Olympics

Årets prestation inom Special Olympics

Presenteras av Sigma

Mike Malmer - Judo

Arbetet Mike Malmer gör för parasporten och Special Olympics är svårt att beskriva. Mike tar sig ständigt an nya utmaningar och med sin positiva inställning lyckas han både få personer, organisationer och andra aktörer att vilja utveckla idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I rollen som ambassadör för Special Olympics Sverige föreläser han, sprider glädje och lockar fler till föreningsidrotten. Inget är omöjligt när det gäller Mike.

Landslaget i rullstolscurling - årets lag

Årets lag

Presenteras av Scandic

Landslaget i rullstolscurling

Det svenska landslaget i rullstolscurling skrev in sig i historieböckerna under Paralympics i Peking 2022 genom att för första gången någonsin ta Sverige till en paralympisk final. Nerver av stål, stark lagmoral och spelskicklighet tog dem hela vägen fram till finalen mot hemmanationen Kina som dessvärre satte stopp för gulddrömmen.

Ebba Årsjö - årets nykomling

Årets nykomling

Presenteras av ATG

Arvid Skoglund - Alpint

Arvid Skoglund var yngst i den svenska trupp som togs ut till Paralympics i Beijing. I det sista slalomåket under den sista dagen visade Arvid Skoglund att han besitter en hög kapacitet när han klättrade hela åtta placeringar och slutade på femtonde plats. Framtiden är ljus för svensk alpinåkning.

Michael Lindgren - årets ledare

Årets ledare

Presenteras av Toyota

Henrik Bergqvist -
Alpint

Henrik Bergqvist har gjort underverk med små resurser sen han tillträdde som förbundskapten 2017. Med extremt hårt slit och målmedvetenhet har han på bara fem år satt Sverige på den para-alpina världskartan. Med två guld och ett brons på Paralympics i Beijing, bidrog det alpina landslaget stort till att Sverige gjorde sitt bästa vinterparalympiska spel på 20 år.

Louise Jannering - radiosportens pris årets stjärnskott

Radiosportens pris - Årets Stjärnskott

Presenteras av Radiosporten

Pia Eneström - gymnastik

För sitt engagemang och driv. För sitt sätt att se alla oavsett nivå. En förebild som sprider glädje och med stolthet visar på idrottens stora betydelse.

3V HIF - Jerringfondens parasportpris

Jerringfondens Parasportpris

FIFH Malmö

FIFH Malmö har stort fokus på gemenskap, självständighet och rörelseglädje. Föreningen är en flitig arrangör och skapar många publika evenemang och aktiviteter där familjens delaktighet spelar stor roll.

Milena Bohdanova, 12 år
Milena är orädd, älskar nya utmaningar och besitter massor av talang i bordtennis. Milena flydde från Ukraina för 14 månader sedan och har visat stort klubbhjärta, trots sin korta tid i verksamheten.

Gustav Ågren, 12 år
Gustav är en fotbollskille av stora format som har en fantastisk känsla för bollen och älskar lagspelet. Gustav har varit med i föreningen sedan starten av FIFH:s FrameFotbollsverksamhet.

Publicerad:

Uppdaterad:

Huvudsponsor

Galasponsor

Jerringfondens logotyp