Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

2021 – Jubileum

Svenska Parasportgalan firade fem år


Måndagen den 12 april 2021 firade galan femårsjubileum med att hylla de senaste årens största prestationer.

Galan producerades tillsammans med ATG och visades på Sportbladet och Parasport Sveriges Youtube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du också se alla vinnarintervjuer i efterhand.

Samtliga vinnare presenteras nedan:

Anna-Carin Ahlquist - Jubileets kvinnliga idrottare

Jubileets kvinnliga idrottare

Anna-Carin Ahlquist - Bordtennis
Med 15 mästerskapsmedaljer och tre paralympiska medaljer är Anna-Carin Ahlquist en av Sveriges mest framgångsrika paraidrottare genom tiderna. Hennes mentala styrka och viljekraft sattes på sin spets när hon våren 2019 diagnosticerades med bröstcancer. Bara några månader var hon mirakulöst tillbaka och kunde senare vinna ett bragdartat EM-guld och säkra en plats till Paralympics i Tokyo.

Se vinnarintervjun från galan här Länk till annan webbplats.

Zebastian Modin - Jubileets manlige idrottare

Jubileets manlige idrottare

Zebastian Modin - Längdskidor
Redan som 26-åring får Zebastian Modin räknas som Sveriges främste vinterparalympier i modern tid. Sex VM-medaljer, fem paralympiska medaljer och dessutom segrare i den totala världscupen de senaste fyra säsongerna. Nu siktar han mot sitt fjärde Paralympics i Peking 2022.

Se vinnarintervju från galan Länk till annan webbplats.

Maja Reichard - jubileets förebild

Jubileets förebild

Maja Reichard - Simning
Med dubbla guld och dubbla silver från EM åkte Maja Reichard till Paralympics i Rio 2016. Där blev hon svenska truppens stora medalj-drottning med sina fyra medaljer och bärgade hela 40% av de svenska medaljerna. Efter att Maja avslutade sin elitkarriär 2019 har hon fortsatt vara en stor förebild med sitt enorma engagemang kring svenska parasport. Hon är de aktivas representant i det Paralympiska Utskottet och under sin aktiva karriär studerade hon dessutom till civilingenjör på KTH.

Se vinnerintervju från galasändningen Länk till annan webbplats.

Ricky Landraff - jubileets prestation inom Special Olympics

Jubileets prestation inom Special Olympics

Ricky Landgraff - Handboll
Ricky Landgraff har under många år varit en av frontfigurerna inom Special Olympics Sverige. Med sin energifyllda och ödmjuka personlighet lyfter han sina lagkamrater såväl på planen som utanför. Under världsspelen i Abu Dhabi 2019 fick han och Unifiedlaget i handboll vinna en efterlängtad guldmedalj. Ricky är en av Special Olympics Sveriges främsta ambassadörer, som under 2020 har fått tagit plats i juryn för Barnidrottspriset.

Se vinnarintervju från galan Länk till annan webbplats.

Pernilla Svensson - jubileets ledare

Jubileets ledare

Pernilla Svensson - Sportskytte
Från en mycket osäker idrottsframtid med enbart en idrottslegendar i rampljuset – till en rekordstor trupp. Pernilla Svensson tog svenskt skytte genom idrottens största generationsväxling någonsin och har genom det hjälpt till att sätta nya idrottsstjärnor på sporthimlen. Inför Paralympics i Tokyo är skytte återigen en av idrotterna som Sverige hoppas ta flest medaljer i.

Se vinnarintervju från galan Länk till annan webbplats.

Uddevalla Sim - Jerringfondens parasportpris

Jerringfondens pris

Uddevalla Sim
Marko Mattson och Lova Zettergren
Uddevalla Sim erbjuder anpassad sim- & teknikskola för barn och ungdomar med funktionsvariationer på ett naturligt och inkluderande sätt. Föreningen startade upp paraverksamheten 2012 och den har sedan dess växt för varje år som gått. Under 2020 var ungefär 40 barn- och ungdomar med i föreningens sim- och teknikskola.

Se vinnarintervju från galasändningen Länk till annan webbplats.

Louise Etzner Jakobsson - jubileets nykomling

Jubileets nykomling

Louise Etzner Jakobsson - Dressyr
Att hitta nya mål i livet och på tävlingsbanan är en självklarhet för Louise. Med sina två brons från Paralympics i Rio stod Louise Etzner Jacobsson ensam för 20 procent av truppens totala medaljskörd. Hon har åren efter sitt genombrott fortsatt sin framgångssaga med bland annat två EM-silver och är ett av Sveriges största medaljhopp inför Paralympics i Tokyo.

Se vinnarintervju från galan Länk till annan webbplats.

Emil Andersson och Linus Karlsson - jubileets lag

Jubileets lag

Emil Andersson och Linus Karlsson - Bordtennis
Laget bevisade att det omöjliga inte finns genom att riva ”den kinesiska muren” i semifinalen på Paralympics i Rio 2016. Emil och Linus gick från klarhet till klarhet och visade en laginsats av främsta klass under turneringen som till slut bar ända fram till silver. Åren efter har laget fortsatt att leverera med bland annat ett VM-guld med en finalseger mot de tidigare paralympiska mästarnarna.

Se vinnarintervju från galan Länk till annan webbplats.

Ebba Årsjö - Årets stjärnskott radiosporten

Årets stjärnskott - Radiosporten

Ebba Årsjö - Alpint
Som helt ny inom parasporten har hon slagit igenom på absolut högsta nivå. Efter fyra Europacupsegrar under debutsäsongen kom det definitiva genombrottet under 2020 med dubbla segrar i världscupen. Radiosportens pris till Årets Stjärnskott inom paraidrotten tilldelas 2020 alpina utförsåkaren Ebba Årsjö.

Se vinnarintervju från galan Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Uppdaterad: