Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Nyheter från Parasport Sveriges idrotter och distriktsförbund

 • Nu kan även Parasporten söka stipendier för idrottsåret 2022

  Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap (HIHS) delar ut ett stipendium till en manlig och kvinnlig paraidrottare för att stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser under 2022.Tanken från HIHS sida är att göra detta till ett årligt återkommande stipendium för Parasporten.HIHS har satt upp några riktlinjer som skall uppfyllas för att kunna nomineras till utmärkelsen.
  • Att stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom paraidrotten, gäller såväl aktiva idrottsutövare, tränare och ledare inom Parasporten.
  • Att stipendierna utdelas till personer som är bosatta i, eller har annan särskild anknytning till Hälsingland.
  • Stipendiets belopp 6 000 kronor gäller år 2022. Beloppet skall delas lika mellan kvinnlig och manlig stipendiat.
  Juryn: Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap tillsammans med Parasport Gävleborgs konsulent utser vinnaren av stipendierna.Nomineringen skall innehålla:
  • Namn och kontaktuppgifter på den förening som nominerar.
  • Namn och kontaktuppgifter på de/den nominerade.
  • En beskrivning vad de/den nominerade har presterat under idrottsåret 2022.
  Vill ni veta mer om Parasportens stipendieansökan finns det på hemsidan www.HIHS.se Länk till annan webbplats.Nomineringen skall skickas via e-post till Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap info@hihs.se senast den 31 mars 2023.
 • Spelschema Parainnebandy 2023

  Här finns nu ett spelschema för våren i vår innebandyserie.Spelschema Pdf, 97.1 kB, öppnas i nytt fönster. 
 • Uppskattad regelträff

  På onsdagskvällen genomförde vi en regelträff i innebandy för ledare i parainnebandyserien. Detta i ett led att stärka kunskapen om regler och ge ledarna en kunskap att ta med till sina lag. Instruktör Johan Magnusson från Småland Blekinge Innebandyförbund.
 • DM Boccia inomhus 2023

  Distriktsmästerskapet i innomhusboccia spelades i Klintehallen i Klintehamn den 21-22/1 2023. Alla spelare i finalspelen kom från IF Murgrönan.
 • Vårens två Special Olympic School days.

  Hallands Parasportförbund arrangerar under våren två Special Olympic School days i samarbete med Katrinebergs Folkhögskola och Barn-och fritidsprogrammet på Falkenbergs Gymnasieskola.
 • Prova på Parasport

  Öppet hus i Kungsbacka sporthall
  onsdag 15 februari klockan 10-13!
 • Barents Winter Games

  31 mars - 2april 2023 i Bodö/Narvik Norge
 • Rullstolsskola VT 2023/IOP RehabAkademi

  Under VT 2021 inledde vi på fd Göteborgs Parasportförbund ett två årigt IOP (Idéburet offentligt partnerskap) tillsammans med Västra Götalandsregionen (VGR) genom Göteborgs Hälso- & Sjukvårdsnämnd. Gällande Praktisk träning för personer med olika typer av funktionsnedsättningar & hjälpmedel utskrivet från Hälso- & sjukvården i Västra Götaland. IOP: t fortlöper vidare, men nu under Västra Götalands Parasportförbunds flagg.Titeln på IOP: t är RehabAkademi – där vi på fd. Göteborgs Parasportförbund under VT 2021 valde att dra igång med en RullstolsAkademi/Rullstolsskola . Rullstolsskolan är sedan dess fortsatt den Akademiform vi genomför.Under våren/hösten 2022 deltog ett relativt stort gäng glada rullstolsdeltagare i RullstolsAkademin, mycket givande möten iaf om ni frågar oss! NU laddar vi helt enkelt för Våren 2023 & ser fram emot än mer fyllda RullstolsAkademi/Rullstolsskola pass – så alla ni intresserade av att vässa just er rullstolsteknik passa då på att delta på/anmäla er till Rullstolsskolan VT 23.Schema för RehabAkademi/Rullstolsskola VT 2023 Pdf, 671.8 kB.Mer information kring RehabAkademi/Rullstolsskola VT 2023 Pdf, 239.4 kB.För mer information ring 0760-22 79 92 el 031-432256 månd – torsd mellan kl. 13 – 16 eller maila idrottskonsulent dick.stenberg@parasport.se
 • Sportlovskul 2023 med Västra Götalands Parasportförbund

  ... Västra Götalands Parasportförbund bjuder in intresserade personer (i skolålder 7 år & uppåt /som har sportlov VECKA 7) med någon typ av Rörelse, Syn- & el Intellektuell/kognitiv Funktionsnedsättning - till diverse olika kostnadsfria Sportlovsparaaktiviteter. Aktiviteterna håller vi antingen i själva eller tillsammans med våra Paraidrottsföreningar & Samverkansparter. Schema för de Sportllovsparaaktiviteter som veckan bjuder på Pdf, 186.6 kB.Sista anmälningsdag är satt till måndagen den 6/2-23 Vid eventuella frågor/anmälan kontakta:
  Stina Wikström på Västra Götalands Parasportförbund;
  stina.wikstrom@parasport.se
  eller på tfn: 0760-223076/031-432256
 • Inbjudan till 2023 års första Nätverksträff

  "Nätverket som skapar Rörelse För Hela Rörelsen" - Tema ”Hinder & Möjligheter – Rörelseformer för målgruppen NPF”
 • Start Your Impossible Camp

  På grund av pandemin så ställdes i januari 2022 vårt läger in. Men nu är det alltså dags igen! Välkomna till Gävle den 18–19 mars för årets roligaste prova-på-helg. För deltagare över 12 år. Du får möjligheten att utöva flera olika idrotter under två dagar. Vi guidar dig till din favoritidrott efter avslutad helg.Här får deltagarna testa flera olika idrotter under en dag och du som förälder och/eller anhörig gå på en workshop om fysisk aktivitet och idrott i en förening.Anmälan är öppen, klicka här för att öppna sidan. Länk till annan webbplats. Om du får förhinder och inte kan delta måste du avanmäla dig. Återbetalning av beställda och betalda luncher och profilkläder (t-shirt och huvtröja) endast vid uppvisande av läkarintyg.Lunch finns att beställa av oss direkt i anmälan under “valfria produkter” och kostar 100 kr/st.Boende: Vi har förbokade rum på Scandic Gävle Väst. Bokning av middag och hotellrum gör du direkt med hotellet. Ange ditt för- och efternamn, telefon och e-post för bokning av middag och/eller hotellrum. Meddela om du använder rullstol och behöver ett lite större rum. Två tillgänglighetsanpassade rum finns och bokas endast av dig som verkligen har behov av ett av dessa.Bokning: Via e-post: gavle@scandichotels.com | Telefon: 026-495 81 00 | Bokningskod: STA170323
  Adress: Scandic Gävle Väst, Johanneslötsvägen 6, 806 28 Gävle
  Priser Enkelrum 890 kr/nattDubbelrum 1090kr/nattKontakta hotellet för individuella önskemål och priser för övriga rum för fler personer.Transport: Busstransport erbjuds mellan Scandic Gävle Väst och området Gavlehov där alla idrotter arrangeras. Avgångar enligt schema på hemsidan. Ingen förbokning behövs och använder du rullstol kan du välja att sitta kvar i den under resan.Kontakt: Kontaktuppgifter till ansvarig för idrottshallar, transporter och lunch: Elin Walfridsson
  elin.walfridsson@parasport.se
  070-682 22 43
  Gävleborgs Parasportförbund
  Kontaktuppgifter till ansvarig för ledare och volontärer: Carina Forslund
  carina.forslund@parasport.se
  08-699 62 59
  Sveriges Paralympiska Kommitté
  Kontaktuppgifter till ansvarig för idrotter och anmälan: Stefan Jansson
  stefan.jansson@parasport.se
  08-699 62 48
  Sveriges Paralympiska Kommitté
  Kontaktuppgifter till idrottsarrangörerRullstolsrugby
  Uppsala HI
  Lidia Svedberg
  svedberglidia@gmail.com
  073-6238977
  Elinnebandy
  KF Heros
  Christer Ringh
  christer@kfheros.se
  070-1446956
  Rullstolstennis/tennis
  Svenska Tennisförbundet
  Mikaela Lecomte Seger
  mikaela.lecomte.seger@tennis.se
  070-7993629
  Boccia
  Svenska Bocciakommittén
  Henrik Söderkvist
  henrik.soderkvist
  070-6822234
  Innebandy
  Gävle GIK
  Roger Morin
  rogermorin71@hotmail.com
  073-6508675
  Fotboll (5-a-side)
  Mark Blake
  mark.blake@everlandcommunications.se
  073-3702593
  Judo
  Svenska Judoförbundet
  Benjamin Goodrich
  ben.goodrich@judo.se
  070-9500537
  Badminton
  Svenska Badmintonförbundet
  Paniz Yousefi
  paniz.yousefi@outlook.com
  076-0144505
  Friidrott
  Gefle IF Friidrott
  Ann-Sofie Lundblad
  ann-sofie.lundblad@gefleif.se
  073-3245487
  Paraishockey
  Brynäs IF
  Jakob Westerlund
  jakob.westerlund@brynas.se
  076-8130001
  Huvudsponsor: Start Your Impossible Camp skulle inte vara möjligt utan Toyota som är stor samarbetspartner till dessa årliga rekryteringshelger. Tillsammans med Sveriges Paralympiska Kommitté vill Toyota bidra till att göra parasporten lika stor som den förtjänar. På alla plan. Toyota satsar långsiktigt för att skapa en bättre och bredare parasport i hela landet.
 • "Elinnebandy är livet" - Tilldelas miljonstöd av Allmänna Arvsfonden

  Första spadtaget till Innebandyprojektet ”Elinnebandy är livet” initierades innan pandemin genom ett samarbete mellan huvudman KF Heros, Gävleborgs Innebandyförbund och Gävleborgs Parasportförbund. Nu tre år senare – har Allmänna Arvsfonden, efter lång tids arbete gett projektet ”grönt ljus”. Totalt rör det sig om dryga sex miljoner kronor i projektbidrag. I samverkan med World Cup Volt Hockey är målsättning på nationell nivå i landet att öka antalet föreningar i landet från tio till tjugo på tre års sikt. Detta är ett förtroende som ska förvaltas tillsammans med Svenska Innebandyförbundet, Svenska Parasportförbundet och Svenska Riksidrottsförbundet där vi tillsammans utvecklar elinnebandy och ger fler människor med en rörelsenedsättning en aktiv fritid.Projektet ska inspirera fler föreningar att starta upp elinnebandyverksamhet på ett nationellt geografiskt område genom att ta fram samverkansmodeller för att underlätta uppstart och varaktig verksamhet. Projektet kommer att erbjuda ett strukturerad ” prova-på-paket” som ska ge förutsättningar för föreningar att introducera idrotten lokalt på orten.
  • Det här känns ju såklart helt fantastiskt, ett oerhört idogt arbete under lång tid – men ingenting skulle kunna vara möjlighet utan vår fantastiska samarbetsform mellan alla organisationer. Vi har trott på det här sedan dag ett och har vuxit tillsammans, vi får faktiskt säga – äntligen nu, säger Christer Ringh, KF Heros som varit en av dom drivande från start.
  De 6,3 miljoner man nu fått i stöd ska nu gå till att köpa in tolv stolar som provmaterial att ta med sig på en Sverigeturné. En stol kostar idag ungefär 130 000 kronor.Projektet kommer påbörjas under kvartal två 2023 och det innebär att två resurser ska anställas. En projektledare på heltid kommer att få en nyckelroll i arbete att bygga relationer, samarbeten och få varumärket för elinnebandyn att växa. Symbiosen med World Cup Volt Hockey är också viktig och målsättning med projektet är att initiativen ska kunna gå hand i hand. En till mer viktig samverkansaktör är också RF SISU Gävleborg som strategiskt har bidragit i processen med ansökan och med ekonomiskt stöd (anläggningsstöd) bidragit i processarbetet med ansökan.
  • Det här är nästa steg i strategin att få hela elinnebandyn att växa i landet, med arvsfondsprojektet får vi resurser och verktyg att på ett systematiskt sätt etablera fler föreningar och initiativ på nationell nivå, det här är en ”perfect match”, säger Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg.
  Förutom en projektledare kommer också en projektassistent, i första hand på deltid att anställas. Långsiktigheten och efterlevnaden är viktig. Efter projekttidens slut med en lyckad måluppfyllelse har projektet dubblerat antalet föreningar och ökat antalet utövare med femtio procent. Idag finns det ungefär 100 aktiva spelare. I inkluderingsprocess som just nu pågår mellan Svenska Innebandyförbundet och Svenska Parasportförbundet är ett beslut taget att parainnebandyverksamheten ska inkluderas i Svenska Innebandyförbundet som en naturlig del av verksamheten. En inkluderingsprocess där målsättningen är att övertagandet ska leda till bättre förutsättningar för utövare, ledare och föreningar som bedriver parainnebandyverksamhet.

  • Det här verkligen fantastiskt, det här ger oss möjligheter att på ett systematiskt sätt driva på utvecklingen för mer elinnebandy i landet - vi är taggade och inspirerade att få starta arbetet. Med fler föreningar får vi chansen att spela fler matcher och engagera fler utövare, vi har en modell som har brutit barriärer förr och det här är resultatet av en fantastisk samverkan, säger Linus Nielsen, Gävleborgs Innebandyförbund.
  Fakta om elinnebandy:

  Parainnebandy finns i tre olika spelformer i Sverige. Rullstolsinnebandy och elinnebandy som riktar sig till personer med rörelsenedsättning samt stående innebandy som riktar sig mot personer med intellektuell- eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
  Elinnebandy är fart, action och sammanhållning. En idrott som idag organiseras av Parasport Sverige men ingår i den inkluderingsprocess som pågår mellan Parasport Sverige och Svenska Innebandyförbund.Idrotten vänder sig till individer med en rörelsenedsättning där idrottaren sitter i en anpassad sport-permobil med en klubba fastmonterad längst fram på sportstolen - en så kallad t-stick. Genom snabba rörelser och taktisk manövrering spelar lagen matcher på sportgolv, på ett innebandy-liknande vis med anpassade mål och sarger. Oftast möter man varann med tre spelare mot tre och det är en sport som framförallt kräver strategi. Normalt sett spelar man på liggande låga målburar som är bredare än ett vanligt innebandymål och med lägre ribba.

  Sporten som har etablerats i Sverige under tidigt 2000-tal finns i dag på dryga 10 platser i Sverige. Från Malmö i söder till Umeå i norr och inkluderar idag 13 aktiva klubbar. Idrotten har en utbredning i norden, då inom Danmark och Norge där ett drygt femtiotal föreningar finns. Det finns även initiativ i Tyskland och inte minst över Atlanten i Kanada och nu också, i skrivande stund nystartade initiativ i USA.
  För kontakt: Christer Ringh, 076-144 69 56 - christer@kfheros.se
 • Västra Götalands Parasportförbund kallar sina föreningar till Årsmöte och Föreningsledarkonferens


  DAG: Söndagen den 26 mars 2023 PLATS: Quality Hotel Vänersborg TID: Föreningsledarkonferens 10.00 Årsmöte Västra Götalands Parasportförbund 13.00
 • Välkomna säger vi till Julle United

  Julle United trädde in i vårt förbund i slutet av november 2022.Julle United Dansförening har verksamhet inom cheerleading, dans och drill. I deras sektion för Paraidrott har de ett cheerleadinglag som heter Superstars. För att delta i Julle Superstars krävs inga förkunskaper. Alla är välkomna oavsett typ av funktionsnedsättning. Gruppen är öppen för barn från 7 år och uppåt. De erbjuder alltid 2 prova-på tillfällen innan du behöver bestämma dig för om du vill fortsätta i gruppen eller inte. Kostnaden för att vara med i laget är 100: - i medlemsavgift och 700: - i terminsavgift. Ibland så tilldelas även gruppen stipendier som gör att vi kan sänka kostnaderna ytterligare.Julle Superstars deltar på uppvisningar och under våren 2022 åkte också laget på sin första cheerleadingtävling. Att vara med i laget innebär inte att man måste delta på uppvisning eller tävling. Det är helt frivilligt vad man vill delta på och inte.Är du intresserad av att börja? Hör av dig till info@julleunited.se så berättar de mer.
 • Årsmöte 2023

  Parasport Gotland kallar till årsmöte i mars 2023
 • ”Ett stort steg framåt för 5-a-side”

  Det blev en rafflande turnering när IBSA Euro Challenge Cup för första gången avgjordes i Sverige.
 • Coachen som drivs av gemenskap och glädje

  - Jag drivs av att få hänga med ett fantastiskt gäng
 • Alice och sommarens SvFF-kampanj

  Upptakten inför sommarens EM-slutspel tar fart.
 • Evelina stärker upp Fotbollskommittén

  Evelina Persson från Stockholm Frame Fotboll är ny medlem i Parasport Sveriges Fotbollskommitté.
 • Suleiman om snabbhet och inkludering

  - Vill man inkludera alla i samhället så kan man.
 • Rickard om 5-a-side och energi

  Handbollsmålvakten som får energitillskott av 5-a-side.
 • Intervju med försvarsstjärnan Lisa Ly

  "Det är inte så farligt som man tror. Kom bara ihåg att säga Voy!"
 • Möt målmaskinen Reza

  - Det roligast med fotboll är att göra mål, såklart.
 • Möt multitalangen Moa

  Hon är 11-spels, futsal och 5-a-side målvakt. Hon är guide. Men mest av allt är hon en ledare. Möt Moa Berg.
 • Spelande tränaren och gokartspecialisten som vågar lära sig snabbt

  - Först känns det som att man inte kan alls - men sedan går det ganska fort. Det är väldigt givande att snabbt klara av någonting som känns så svårt i början.
 • Möt supertalangen Alice från Västerås

  "Jag älskar att ha roligt genom träning och det är just vad fotbollen handlar om ‒ att sprida och uppleva träningsglädje."
 • Målgöraren Robert om lagsportens kraft

  ”Att jobba tillsammans mot ett mål - både på och utanför planen - är den bästa känsla som finns."
 • Resurscenter för framefotboll

  Ett nytt sätt att spela världens populäraste sport.
 • Special Olympics nationella spel i Snöskolöpning

  Lördag 18 februari, Rättvik/Dalarna
 • Resultat DM mattcurling

  På torsdagen de 12 januari så höll DM i mattcurling både för lag och individuelltspel i Gråbo hallen i Visby. Och så här gick det.
 • Årsmöte 2023

 • Vinterläger 17-19 mars

  Orren Parasportförening bjuder in till vinterläger i Sollefteå 17-19 mars
 • VM i Para Längdskidor

  20 - 29 januari 2023 genomförs VM i Para Längdskidor i Östersund.
 • Inbjudan till Föreningar

  Ta chansen att tjäna en slantDen 21-29 januari 2023 så kommer Para Nordic Skiing World Championships att genomföras i Östersund.Under VM:et har ni som förening möjlighet att visa upp er verksamhet på Skifestival-området under följande dagar och tider:Lördag 21/1: 10:00 – 15:00
  Söndag 22/1: 09:00 – 15:30
  Tisdag 24/1: 14:00 – 18:00
  Onsdag 25/1: 12:00 – 18:00
  Lördag 28/1: 10:00 – 14:00
  Söndag 29/1: 10:00 – 12:30
  För detta får föreningen ett aktivitetsbidrag om 3000:-/dag. Om ni vill ta chansen att visa upp er verksamhet någon eller några av dessa dagar, ta kontakt med Christina Persson på vårt kansli så snart som möjligt.

  Christina nås på 073-182 85 50 eller christina.persson@parasport.se.
  Ladda ner inbjudan (pdf): Föreningar välkomnas till VM 2023 Pdf, 234.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-11-01

Senast uppdaterad: 2022-11-16