Alla har rätt till en aktiv fritid – en dag fylld av inspiration i Söderhamn
Den 3 december under den internationella funktionsrättsdagen samlades engagerade deltagare i Söderhamn för en dag som hyllade rättigheten till en aktiv fritid för alla. Dagen bjöd på inspirerande föreläsningar, musikuppträdanden, dialoger och praktiska tips för att främja inkludering och tillgänglighet inom fritid och idrott.
Kunskap och inspiration i fokus
Dagen arrangerades av Söderhamns kommun tillsammans med Parasport Gävleborg, RF-SISU Gävleborg, Svenska Downföreningen Gävleborg och Attention Söderhamn med stöd från Swedbank genom Sparbanksstiftelsen i Söderhamn. Dagen var indelade i tre olika pass där pass ett och två var mer inriktat till personal inom skola och LSS, förtroendevalda och tjänstepersoner inom myndighet och offentlig förvaltning och pass 3 riktade sig mer till ledare och aktiva i idrottsföreningar samt övrigt intresserade.
Föreläsningar och föreställning från dagen
Att få göra det på riktigt!
Dagens förste talare var Lillemor Lindell, fritidskonsulent från Köpings kommun som visar vägen när det gäller att göra fritid och kultur tillgängligt för personer med LSS-stöd. Med stort engagemang berättade hon om hur Köpings kommun utvecklat ett arbetssätt där deltagare, föreningar och organisationer arbetar tillsammans för att skapa en hållbar kedja – från individens behov till stöd från medföljare och ledare. För att lyckas krävs samarbete mellan alla berörda parter. Lillemor betonade vikten av att lyssna på personer med intellektuell funktionsnedsättning och inte anta vad de vill eller behöver. Hon lyfte även fram en oroande statistik för personer med intellektuell funktionsnedsättning som idag lever i genomsnitt 20 år kortare än övriga befolkningen och endast 9 % uppnår WHO:s rekommendationer om daglig fysisk aktivitet. Detta är något som inte är acceptabelt utan vi måste börja att hitta lösningar och gå från ord till handling.
Köpings arbete är ett inspirerande exempel på hur kommuner kan skapa en meningsfull och tillgänglig fritid för alla – och bidra till ett mer jämlikt samhälle.
Från evidens till klassrumspraktik
Nästa föreläsare, Kennet Fröjd, delade värdefulla insikter i sin föreläsning Från evidens till klassrumspraktik. Han beskrev hur vi tar till oss ny information och strategier för att lagra den från arbetsminnet till långtidsminnet.
Kennet förklarade kroppens stress- och återhämtningssystem, sympaticus och parasympaticus, och betonade vikten av att aktivera "stressbromsen" för att skapa balans. Han jämförde idrottsprestation och studieprestation och konstaterade att samma grundläggande faktorer gäller: träning, god kost, sömn och återhämtning är avgörande för framgång både i skolan och idrotten. Under sömnen lagras mycket av informationen från arbetsminnet till långtidsminnet, vilket gör det möjligt att minnas på längre sikt.
För att optimera inlärning presenterade Kennet en metodik för träningspass:
- 80 % av övningarna bör ge deltagaren en känsla av framgång.
- 20 % ska vara utmanande och kräva hårt arbete – idealiskt placerade i mitten av passet eller lektionen.
Han introducerade också metoden hämtningsträning, där glömska ses som en del av lärandet. Hämtningsträning innebär att aktivt hämta information från minnet, exempelvis genom:
- Hämtningskort
- Flervalsfrågor
- Att skriva ner två saker du minns från en föreläsning.
- Starta hämtningsträning på olika platser då vi minns bäst i början och i slutet.
- Dela upp undervisningen i olika block
- Att anteckna efter, istället för under, en lektion.
- Att återberätta hur dagen har varit.
Kennet påpekade också vikten av att synliggöra elevernas eller deltagarnas progression, då det stärker deras motivation och känsla av att utvecklas.
En annan central del av föreläsningen handlade om motorikens betydelse. Kennet lyfte hur god kroppskontroll och självkänsla bidrar till fler självsäkra barn, bättre studiero och ökade skolresultat.
Vill du lära dig mer om Kennets arbete? Besök hans hemsida frojdstoolbox.se Länk till annan webbplats. eller lyssna på hans podcast, där han delar med sig av sin och andras kunskap inom ämnet.
30 år med LSS – En banbrytande reform som fortfarande har långt kvar till målet
Bengt Westerberg, tidigare socialminister och ofta kallad "mannen bakom LSS-reformen", var näste talare på scen. Med sitt föredrag Fortfarande långt till målet att kunna leva som andra belyste han både framgångar och kvarstående utmaningar under de 30 år som gått sedan Lagen om stöd och service (LSS) infördes.
LSS, som i år fyller 30 år, var en banbrytande reform som syftade till att ge personer med funktionsnedsättningar möjlighet att leva som andra. Trots höga förväntningar har dock många av de förändringar som lagen utlovade uteblivit.
Bengt beskrev vardagen för personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga, som ofta måste hantera kontakt med upp till 100 olika personer från olika aktörer i olika samhällsinsatser. Den bristande samordningen mellan dessa aktörer skapar en djungel av kontakter och processer där många riskerar att falla mellan stolarna.
Vem som har rätt till stöd och vilka som faktiskt får det stämmer inte alltid överens. Det sker alltför ofta godtyckliga bedömningar. Trots att både LSS och socialtjänstlagen tydligt anger att även personer med funktionsnedsättningar ska ha möjlighet att leva som andra, verkar detta mål ofta förbises. För att nå lagens fulla potential krävs en skärpning av regelverket och bättre stöd till de individer som verkligen behöver det. Reformen har varit en viktig del för rättigheter och jämlikhet, men det är tydligt att det fortfarande finns en lång väg kvar att gå för att uppnå målen som sattes för tre decennier sedan.
Gröna kören - FUB Talang
Efter lunch bjöds publiken på en fantastisk show när Gröna kören från TUB Talang intog scenen. Med energi, glädje och imponerande talang skapade de en upplevelse som verkligen fängslade alla i salen.
Inkluderande verksamhet med NPF-anpassning.
Första delen under kvällspasset bestod av Måns Lööf tillsammans med Emma Håkansson och Ahemet Bölüktas från RF-SISU Gävleborg som pratade om Inkluderande verksamhet med NPF-anpassning. Genom att anpassa verksamheten för de som har störst behov av struktur, tydlighet och framförhållning skapas en miljö som gagnar alla. Detta är kärnan i principen Den förutsägbara ledaren. I varje grupp finns individer med olika behov och förutsättningar, och ett strukturerat och tydligt ledarskap gynnar inte bara barn och ungdomar med NPF, utan hela gruppen.
Kvällens sista föreläsare var Tobias Forsberg med föredraget "Nya Perspektiv".
Tobias delade sin gripande historia om olyckan som förändrade hans liv. Under en hockeymatch 2018 kolliderade han med sargen och blev förlamad. I sin föreläsning berättade Tobias om de nya typerna av utmaningar han ställts inför och hur han har hanterat dessa med hjälp av fyra nycklar: acceptans, målsättning, ambition och stöd. Genom att acceptera sin situation, sätta tydliga mål, hålla fast vid sin ambition och ta emot stöd från omgivningen har Tobias inte bara övervunnit motgångarna utan också funnit en väg framåt i livet. Tack för att du delade din historia med både allvar, humor och mycket kärlek som gav mycket inspiration.
Stor tack till alla deltagare och samverkansparter
Stort tack till alla deltagare som var på plats och alla samverkansparter som gjorde denna viktiga dag möjlig - nu går vi tillsammans från ord till handling och skapar bättre förutsättningar för en aktiv fritid för alla.
Vill du läsa mer om dagen så har Söderhamns Kuriern gjort en artikel. Läs artikeln - Allas rätt är inte självklar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: 2024-12-06
Senast uppdaterad: 2024-12-12