Gå till innehåll
Parasport Gävleborg
Parasport Gävleborg

World Cup Volt Hockey 2022

Som vi har längtat och nu var det äntligen dags för den hittills största internationella elinnebandyturneringen som någonsin har genomförts.

Organisationsgruppen består av KF Heros, Gävleborgs Innebandyförbund och Gävleborgs Parasportförbund. Den här turneringen skulle egentligen ha blivit verklighet redan år 2020 och 2021, men båda gångerna satte pandemin stopp för våra internationella gäster. Istället genomfördes två ”pregames” med enbart svenska deltagande lag år 2020 och 2021. Där lyckades vi med att tajma in svackorna när smittspridningstalet var lågt och vi tilläts att hålla i tävlingarna.

Mötesplats för folkhälsa, idrott och tillgänglighet

I samband med World Cup genomfördes två konferenser där deltagarna hade fredagen som en gemensamt del.

Svenska Innebandyförbundets SDF och Svenska Parasportförbundets SDF samlades på Gavlehov 15–16 september för att kunskapshöja och diskutera inkluderingen och överflytten av parainnebandy till Svenska Innebandyförbundet. Tio deltagare från Parasporten och femton från Svensk Innebandy.

På fredagen startade den gemensamma konferensen tillsammans med RF-SISU Gävleborg och Gävle Kommun där tillgänglighetsfrågorna stod i fokus. Vi samlade politiken och andra nyckelpersoner till en konferens om hur vi kan samverka mot målet: En aktiv fritid för alla. Äventyraren Aron Anderson startade dagen med att inspirera andra att inse sina möjligheter, oavsett vilka förutsättningar man har. Arons föredrag följdes upp av Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande som gav oss en aktuell bild om var idrottsrörelsen står på resan mot En idrott för alla. Han lyfter också de utmaningar vi gemensamt har framför oss efter några år med en pandemi som har påverkat idrotten på ett negativt sätt, inte minst parasporten.

Avslutningsvis samlade Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg Björn Eriksson, Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige samt Anders Jonsson, utvecklingschef Svensk Innebandy på scenen för ett panelsamtal där de tillsammans gav inspel till hur samhällsinsatser måste samverka för att ge alla möjlighet till en aktiv fritid och hur de vill se att fler föreningar arbetar för att möta behoven och att man samverkan över distriktsgränserna.


konferans

World Cup Volt Hockey

Under veckan arbetades det stenhårt med etableringen på Gavlehovshallen, fyra elinnebandyplaner, två i Nova-hallen och två i Alfa-hallen, dessa skulle tejpas upp. I Alfa-hallen skulle det dessutom etableras för den två-dagarskonferens som nämnts ovan.

Utöver själva planerna ville vi i organisationen skapa ett så tillgängligt evenemang som möjligt. Uppe på läktaren i Alfa-hallen hade vi fått godkänt för 24 stycken rullstolsplatser, nere på plan i samma hall byggdes en läktare som också fungerade som en prispall där vi kunde ha 20 deltagare som ville vara publik, dessutom fanns 30 stycken rullstolsplatser i Nova-hallen. För oss som organisatörer var det viktigt att det fanns tillgänglighet för alla oavsett om man var deltagare eller publik.

Fredagen den 16 september genomfördes ett träningstillfälle för Kanada, USA, Danmark och Tyskland i Nova-hallen där SVT ärade oss med ett besök och ett reportage som finns att hitta på våra sociala plattformar. Under kvällen genomfördes också en funktionärsträff samt en lagledarträff för genomgång av helgens aktiviteter, viktig information om alla säkerhetsföreskrifter etc.

worldcup

Lördag – söndag 17–18 september

Lördag blev en tidig morgon för alla inblandade, funktionärer tidigt på plats, spelare och ledare tidigt på plats. Redan 08.30 var det dags för inmarsch och invigning till tonen av alla nationers nationalsånger samt ett invigningstal av Landshövdingen Per Bill.

Klockan 09.00 var det äntligen dags för det som alla väntat på – tävling på högsta nivå där alla matcher live-sändes via solidsport.com/wcvh. Det kändes häftigt att familjemedlemmar på andra sidan atlanten kunde följa matcherna på sina håll.

Matcherna under både lördag och söndag flöt på enligt planerna, funktionärerna gjorde ett helt utomordentligt jobb och var fantastiska representationer för World Cup-organisationen.

Efter lunch på söndagen byggdes planerna om och det blev en final-plan i Alfa-hallen där alla finaler skulle spelas. Final-lagen fick komma in på planen med mäktiga intron och där all publik hade samlats i en och samma hall. Det blev en häftig inramning för alla inblandade och som sig bör, blev finalerna jämna och vårt tidsprogram började halka efter med anledning av förlängningar.

När matcherna och finalerna var färdigspelade började det nalkas mot prisutdelning. Utöver de pokaler och deltagarplaketter som skulle delas ut fanns det ett hedersfullt pris kvar. Noel Greanys fair play-pris.

Samarbetet mellan Collen AB och World Cup Volt Hockey handlar om allas lika rätt att delta i idrott. För att göra detta möjligt krävs modiga partners. Collen och Noel Greany var en av dessa. En person som såg möjligheten och vågade vara med och lägga grunden för World Cup Volt Hockey redan 2020.

Idag står vi här efter två år av en pandemi och den första historiska upplagan har genomförts. Tyvärr är Noel inte med oss ​​längre, men för oss kommer han alltid finnas där. Därför har vi tillsammans med Collen AB inrättat ett pris för att hedra hans minne. Noel Greanys fair play-pris delades ut av Noels dotter till Nora Järn för hennes fantastiska insats, hennes ledarskap och på det sättet hon är en förebild för alla andra spelare på planen. Hon slutar aldrig peppa sina lagkamrater, hon är verkligen en fair play-spelare.

Nu blickar vi framåt mot nästa år– vi ses väl då igen? 15-17 september 2023.

Alla resultat kan du hitta nedan på länken:

https://wcvh.se/news/view/here-is-all-the-winners-world-cup-volt-hockey-2022 Länk till annan webbplats.

invigning
invigning2
debatt

Publicerad: 2022-09-28

Senast uppdaterad: 2022-11-21