Gå till innehåll
Parasport Gävleborg
Parasport Gävleborg

Nyheter

 • Nu kan även Parasporten söka stipendier för idrottsåret 2022

  Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap (HIHS) delar ut ett stipendium till en manlig och kvinnlig paraidrottare för att stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser under 2022.Tanken från HIHS sida är att göra detta till ett årligt återkommande stipendium för Parasporten.HIHS har satt upp några riktlinjer som skall uppfyllas för att kunna nomineras till utmärkelsen.
  • Att stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom paraidrotten, gäller såväl aktiva idrottsutövare, tränare och ledare inom Parasporten.
  • Att stipendierna utdelas till personer som är bosatta i, eller har annan särskild anknytning till Hälsingland.
  • Stipendiets belopp 6 000 kronor gäller år 2022. Beloppet skall delas lika mellan kvinnlig och manlig stipendiat.
  Juryn: Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap tillsammans med Parasport Gävleborgs konsulent utser vinnaren av stipendierna.Nomineringen skall innehålla:
  • Namn och kontaktuppgifter på den förening som nominerar.
  • Namn och kontaktuppgifter på de/den nominerade.
  • En beskrivning vad de/den nominerade har presterat under idrottsåret 2022.
  Vill ni veta mer om Parasportens stipendieansökan finns det på hemsidan www.HIHS.se Länk till annan webbplats.Nomineringen skall skickas via e-post till Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap info@hihs.se senast den 31 mars 2023.
 • Start Your Impossible Camp

  På grund av pandemin så ställdes i januari 2022 vårt läger in. Men nu är det alltså dags igen! Välkomna till Gävle den 18–19 mars för årets roligaste prova-på-helg. För deltagare över 12 år. Du får möjligheten att utöva flera olika idrotter under två dagar. Vi guidar dig till din favoritidrott efter avslutad helg.Här får deltagarna testa flera olika idrotter under en dag och du som förälder och/eller anhörig gå på en workshop om fysisk aktivitet och idrott i en förening.Anmälan är öppen, klicka här för att öppna sidan. Länk till annan webbplats. Om du får förhinder och inte kan delta måste du avanmäla dig. Återbetalning av beställda och betalda luncher och profilkläder (t-shirt och huvtröja) endast vid uppvisande av läkarintyg.Lunch finns att beställa av oss direkt i anmälan under “valfria produkter” och kostar 100 kr/st.Boende: Vi har förbokade rum på Scandic Gävle Väst. Bokning av middag och hotellrum gör du direkt med hotellet. Ange ditt för- och efternamn, telefon och e-post för bokning av middag och/eller hotellrum. Meddela om du använder rullstol och behöver ett lite större rum. Två tillgänglighetsanpassade rum finns och bokas endast av dig som verkligen har behov av ett av dessa.Bokning: Via e-post: gavle@scandichotels.com | Telefon: 026-495 81 00 | Bokningskod: STA170323
  Adress: Scandic Gävle Väst, Johanneslötsvägen 6, 806 28 Gävle
  Priser Enkelrum 890 kr/nattDubbelrum 1090kr/nattKontakta hotellet för individuella önskemål och priser för övriga rum för fler personer.Transport: Busstransport erbjuds mellan Scandic Gävle Väst och området Gavlehov där alla idrotter arrangeras. Avgångar enligt schema på hemsidan. Ingen förbokning behövs och använder du rullstol kan du välja att sitta kvar i den under resan.Kontakt: Kontaktuppgifter till ansvarig för idrottshallar, transporter och lunch: Elin Walfridsson
  elin.walfridsson@parasport.se
  070-682 22 43
  Gävleborgs Parasportförbund
  Kontaktuppgifter till ansvarig för ledare och volontärer: Carina Forslund
  carina.forslund@parasport.se
  08-699 62 59
  Sveriges Paralympiska Kommitté
  Kontaktuppgifter till ansvarig för idrotter och anmälan: Stefan Jansson
  stefan.jansson@parasport.se
  08-699 62 48
  Sveriges Paralympiska Kommitté
  Kontaktuppgifter till idrottsarrangörerRullstolsrugby
  Uppsala HI
  Lidia Svedberg
  svedberglidia@gmail.com
  073-6238977
  Elinnebandy
  KF Heros
  Christer Ringh
  christer@kfheros.se
  070-1446956
  Rullstolstennis/tennis
  Svenska Tennisförbundet
  Mikaela Lecomte Seger
  mikaela.lecomte.seger@tennis.se
  070-7993629
  Boccia
  Svenska Bocciakommittén
  Henrik Söderkvist
  henrik.soderkvist
  070-6822234
  Innebandy
  Gävle GIK
  Roger Morin
  rogermorin71@hotmail.com
  073-6508675
  Fotboll (5-a-side)
  Mark Blake
  mark.blake@everlandcommunications.se
  073-3702593
  Judo
  Svenska Judoförbundet
  Benjamin Goodrich
  ben.goodrich@judo.se
  070-9500537
  Badminton
  Svenska Badmintonförbundet
  Paniz Yousefi
  paniz.yousefi@outlook.com
  076-0144505
  Friidrott
  Gefle IF Friidrott
  Ann-Sofie Lundblad
  ann-sofie.lundblad@gefleif.se
  073-3245487
  Paraishockey
  Brynäs IF
  Jakob Westerlund
  jakob.westerlund@brynas.se
  076-8130001
  Huvudsponsor: Start Your Impossible Camp skulle inte vara möjligt utan Toyota som är stor samarbetspartner till dessa årliga rekryteringshelger. Tillsammans med Sveriges Paralympiska Kommitté vill Toyota bidra till att göra parasporten lika stor som den förtjänar. På alla plan. Toyota satsar långsiktigt för att skapa en bättre och bredare parasport i hela landet.
 • "Elinnebandy är livet" - Tilldelas miljonstöd av Allmänna Arvsfonden

  Första spadtaget till Innebandyprojektet ”Elinnebandy är livet” initierades innan pandemin genom ett samarbete mellan huvudman KF Heros, Gävleborgs Innebandyförbund och Gävleborgs Parasportförbund. Nu tre år senare – har Allmänna Arvsfonden, efter lång tids arbete gett projektet ”grönt ljus”. Totalt rör det sig om dryga sex miljoner kronor i projektbidrag. I samverkan med World Cup Volt Hockey är målsättning på nationell nivå i landet att öka antalet föreningar i landet från tio till tjugo på tre års sikt. Detta är ett förtroende som ska förvaltas tillsammans med Svenska Innebandyförbundet, Svenska Parasportförbundet och Svenska Riksidrottsförbundet där vi tillsammans utvecklar elinnebandy och ger fler människor med en rörelsenedsättning en aktiv fritid.Projektet ska inspirera fler föreningar att starta upp elinnebandyverksamhet på ett nationellt geografiskt område genom att ta fram samverkansmodeller för att underlätta uppstart och varaktig verksamhet. Projektet kommer att erbjuda ett strukturerad ” prova-på-paket” som ska ge förutsättningar för föreningar att introducera idrotten lokalt på orten.
  • Det här känns ju såklart helt fantastiskt, ett oerhört idogt arbete under lång tid – men ingenting skulle kunna vara möjlighet utan vår fantastiska samarbetsform mellan alla organisationer. Vi har trott på det här sedan dag ett och har vuxit tillsammans, vi får faktiskt säga – äntligen nu, säger Christer Ringh, KF Heros som varit en av dom drivande från start.
  De 6,3 miljoner man nu fått i stöd ska nu gå till att köpa in tolv stolar som provmaterial att ta med sig på en Sverigeturné. En stol kostar idag ungefär 130 000 kronor.Projektet kommer påbörjas under kvartal två 2023 och det innebär att två resurser ska anställas. En projektledare på heltid kommer att få en nyckelroll i arbete att bygga relationer, samarbeten och få varumärket för elinnebandyn att växa. Symbiosen med World Cup Volt Hockey är också viktig och målsättning med projektet är att initiativen ska kunna gå hand i hand. En till mer viktig samverkansaktör är också RF SISU Gävleborg som strategiskt har bidragit i processen med ansökan och med ekonomiskt stöd (anläggningsstöd) bidragit i processarbetet med ansökan.
  • Det här är nästa steg i strategin att få hela elinnebandyn att växa i landet, med arvsfondsprojektet får vi resurser och verktyg att på ett systematiskt sätt etablera fler föreningar och initiativ på nationell nivå, det här är en ”perfect match”, säger Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg.
  Förutom en projektledare kommer också en projektassistent, i första hand på deltid att anställas. Långsiktigheten och efterlevnaden är viktig. Efter projekttidens slut med en lyckad måluppfyllelse har projektet dubblerat antalet föreningar och ökat antalet utövare med femtio procent. Idag finns det ungefär 100 aktiva spelare. I inkluderingsprocess som just nu pågår mellan Svenska Innebandyförbundet och Svenska Parasportförbundet är ett beslut taget att parainnebandyverksamheten ska inkluderas i Svenska Innebandyförbundet som en naturlig del av verksamheten. En inkluderingsprocess där målsättningen är att övertagandet ska leda till bättre förutsättningar för utövare, ledare och föreningar som bedriver parainnebandyverksamhet.

  • Det här verkligen fantastiskt, det här ger oss möjligheter att på ett systematiskt sätt driva på utvecklingen för mer elinnebandy i landet - vi är taggade och inspirerade att få starta arbetet. Med fler föreningar får vi chansen att spela fler matcher och engagera fler utövare, vi har en modell som har brutit barriärer förr och det här är resultatet av en fantastisk samverkan, säger Linus Nielsen, Gävleborgs Innebandyförbund.
  Fakta om elinnebandy:

  Parainnebandy finns i tre olika spelformer i Sverige. Rullstolsinnebandy och elinnebandy som riktar sig till personer med rörelsenedsättning samt stående innebandy som riktar sig mot personer med intellektuell- eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
  Elinnebandy är fart, action och sammanhållning. En idrott som idag organiseras av Parasport Sverige men ingår i den inkluderingsprocess som pågår mellan Parasport Sverige och Svenska Innebandyförbund.Idrotten vänder sig till individer med en rörelsenedsättning där idrottaren sitter i en anpassad sport-permobil med en klubba fastmonterad längst fram på sportstolen - en så kallad t-stick. Genom snabba rörelser och taktisk manövrering spelar lagen matcher på sportgolv, på ett innebandy-liknande vis med anpassade mål och sarger. Oftast möter man varann med tre spelare mot tre och det är en sport som framförallt kräver strategi. Normalt sett spelar man på liggande låga målburar som är bredare än ett vanligt innebandymål och med lägre ribba.

  Sporten som har etablerats i Sverige under tidigt 2000-tal finns i dag på dryga 10 platser i Sverige. Från Malmö i söder till Umeå i norr och inkluderar idag 13 aktiva klubbar. Idrotten har en utbredning i norden, då inom Danmark och Norge där ett drygt femtiotal föreningar finns. Det finns även initiativ i Tyskland och inte minst över Atlanten i Kanada och nu också, i skrivande stund nystartade initiativ i USA.
  För kontakt: Christer Ringh, 076-144 69 56 - christer@kfheros.se
 • Välkomna säger vi till Julle United

  Julle United trädde in i vårt förbund i slutet av november 2022.Julle United Dansförening har verksamhet inom cheerleading, dans och drill. I deras sektion för Paraidrott har de ett cheerleadinglag som heter Superstars. För att delta i Julle Superstars krävs inga förkunskaper. Alla är välkomna oavsett typ av funktionsnedsättning. Gruppen är öppen för barn från 7 år och uppåt. De erbjuder alltid 2 prova-på tillfällen innan du behöver bestämma dig för om du vill fortsätta i gruppen eller inte. Kostnaden för att vara med i laget är 100: - i medlemsavgift och 700: - i terminsavgift. Ibland så tilldelas även gruppen stipendier som gör att vi kan sänka kostnaderna ytterligare.Julle Superstars deltar på uppvisningar och under våren 2022 åkte också laget på sin första cheerleadingtävling. Att vara med i laget innebär inte att man måste delta på uppvisning eller tävling. Det är helt frivilligt vad man vill delta på och inte.Är du intresserad av att börja? Hör av dig till info@julleunited.se så berättar de mer.
 • Julhälsning

  Ordförande har ordet: Oj va tiden går snabbt när man har roligt!I snart nio månader har jag varit ordförande för Gävleborgs Parasportförbund. Nio innehållsrika månader där jag får lära mig något nytt hela tiden. Kunskap som man får genom föreläsningar med engagerade personer som verkligen brinner för det här med idrott för alla, på sina egna villkor.Jag har tillsammans med fantastiska medarbetare fått träffa intressanta människor, genom olika möten och evenemang. Ett speciellt minne är Special Olympic Games i Malmö i juni där vi träffade härliga ledamöter från nästan alla Sveriges Parasportdistrikt, ledamöter från idrottskommittéer, styrelsen i Parasport Sverige och alla otroligt duktiga atleter. När samtliga deltagare äntrar scenen under invigningen och man får se deras glädje och förväntningar, mitt hjärta värms fortfarande av detta lyckorus!Ett annat evenemang som för alltid kommer att finnas med i mitt minne är från september, World Cup Volt Hockey i Gävle, där lag från USA, Kanada, Tyskland, Norge, Danmark och flera lag från Sverige deltog. Ett evenemang som också uppmärksammats av Företagarveckan och Näringslivsfrukosten i Gävle, där arrangörerna KF Heros, Gävleborgs Innebandyförbund och Gävleborgs Parasportförbund fått mottaga ”Bra gjort för Gävle”-priset! Motiveringen finns att läsa på vår hemsida. WCVH är ett evenemang som kommer att anordnas även nästa år.Vi har snart avverkat 2022 och ett nytt Parasport-år står för dörren.Låt oss tillsammans göra 2023 till ett fantastiskt och innehållsrikt år. Ett år med mycket idrottsglädje och massa roliga aktiviteter.Till slut vill hela styrelsen och vår idrottskonsulent Elin Walfridsson önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!Carina Karlsson  Kontoret stängt över julen Kontoret kommer att ha julledigt och är tillbaka den 9 januari 2023.

Publicerad: 2022-09-08

Senast uppdaterad: 2022-12-09

Prenumerera på nyheter

Hantera prenumeration

Vill ni bli vår partner och synas här? Kontakta oss!