Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Västra Götaland
Parasport Västra Götaland

Safe Parasport

Parasport Sverige arbetar löpande tillsammans med högskolor och universitet som forskar för parasportens utveckling. Parasport Sverige verkar i första hand som ett kompetensstöd i forskningssamarbeten där universitet och högskolor själva äger och driver projekten.Projektet "Säker och hälsosam parasport" vid Lunds Universitet handlar om att utveckla en hälsopromotionsplattform som är specifikt anpassad för paraidrottare.

Idag finns det framgångsrika träningsbaserade förebyggande program inom flera idrotter - men ett problem är att många av dessa program INTE är anpassade eller tillgängliga för paraidrottare och deras funktionsnedsättningar, idrotter, utrustning och förutsättningar.

Tidigare studier visar att idrottsskador och sjukdomar är ett stort problem inom svensk parasport. Dels saknas det anpassade skadeförebyggande åtgärder för paraidrottare, och dels kan paraidrottare ha andra fysiologiska förutsättningar som påverkar riskerna med träning. En intervjustudie visar att aktiva och tränare själva vill lära sig mer om hur man kan förebygga skador, sjukdomar och hur man kan förbättra sin hälsa.

Projektets framtagna webbplats SAFE PARASPORT sprider sedan 2022 information om säker och hälsosam parasport - med syftet är att på sikt kunna minska antalet skador och sjukdomar, samt även förbättra elitaktiva paraidrottares hälsa och prestation.

LÄNK TILL WEBBPLATSEN "Safe Parasport - Säker och hälsosam parasport" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

LÄNK TILL alla Parasport Sveriges forskningssamarbeten Öppnas i nytt fönster..

 

Publicerad:

Uppdaterad:

Partners och samverkan