Gå till innehåll
Parasport Västra Götaland
Parasport Västra Götaland

Förbundets stipendier & fonder

På denna sida finner du stipendier och fonder som Västra Götalands Parasportförbund helt eller delvis administrerar.


Västra Götalandsregionens (VGR) Parasportstipendium

Varje år delar VGR ut 150 000 kronor i "Parasportstipendium" till aktiva idrottare med funktionsnedsättning, lag eller ledare/idrottsguide. Syftet med stipendiet är att uppmärksamma personer som har gjort utmärkta prestationer och som är förebilder för andra att börja idrotta.

Parasportstipendiet kan delas ut till fyra kategorier: enskilda idrottare elitnivå, enskilda idrottare nationell/regional nivå, lag/breddidrott och ledare / tränare / idrottsguide / idrottsassistent. Man kan ansöka själv om stipendiet, undantaget kategorin ledare / tränare / idrottsguide / idrottassistent som ska vara nominerad av annan person.

 • Utlyses årligen 21 februari-20 mars av VGR i hela Västra Götalands län.
 • Stipendiet söks via formulär på VGRs hemsida, se länk nedan.
 • I augusti bedömer och föreslår VGRs ”Avdelning social hållbarhet” - efter samråd med Västra Götalands Parasportförbund – stipendiater till ”Beredningen för mänskliga rättigheter”.
 • I september beslutar VGRs ”Beredning för mänskliga rättigheter” om förslag på stipendiater till ”Regionstyrelsen”.
 • I oktober fattar VGRs ”Regionstyrelse” beslut om stipendiater.
 • I november delar VGRs ”Regionfullmäktige” ut Parasportstipendiet.
 • Ett år efter utdelningen bjuds stipendiaterna in till ”Beredningen för mänskliga rättigheter” för att berätta om hur stipendiet kommit till användning.

Länk till VGRs hemsida för parasportstipendiet med all information Länk till annan webbplats..


Stiftelsen NCC Julstipendium

Stiftelsen NCC Julstipendium bildades 1994 och har tillkommit genom NCC AB, Göteborg.

Stiftelsens ändamål är att ur avkastningen årligen utdela "NCC Julstipendium" i form av
- resestipendium till idrottande ungdom
- utbildningsbidrag till idrottsledare
inom före detta Bohuslän-Dals Parasportförbund, Göteborgs Parasportförbund och Västergötlands Parasportförbund - som från och med år 2022 heter Västra Götalands Parasportförbund.

 • Utlyses årligen augusti-oktober av stiftelsen genom Västra Götalands Parasportförbund till medlemsföreningar i förbundet.
 • I november beslutar stiftelsens styrelse om stipendiater.
 • I mars sker stipendieutdelning av stiftelsen vid årsmötet för Västra Götalands Parasportförbund.


Stiftelsen Grevillis Fond

"Stiftelsen Grevillis Fond" bildades enligt testamente år 1912, och delar ut medel till ”nyttiga ändamål” i det område som tidigare utgjorde Skaraborgs län.

Från år 2005 delar fonden ut fyra stipendier om sammanlagt 100 000 kronor till aktiva idrottsutövare och idrottsledare inom paraidrotten i gamla Skaraborgs län. Två stipendier om vardera 30 000 kronor går till en kvinnlig och en manlig paraidrottare, och två stipendier om vardera 20 000 kronor går till en kvinnlig respektive manlig idrottsledare.

 • Dessa fyra stipendier utlyses årligen november-januari av Västra Götalands Parasportförbund (tidigare Västergötlands Parasportförbund) till förbundets medlemsföreningar i gamla Skaraborgs län: kommunerna Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Habo, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Mullsjö, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara.
 • I februari-mars utser styrelsen för fonden de fyra stipendiaterna efter förslag från Västra Götalands Parasportförbund.
 • I mars-april sker stipendieutdelning av fonden tillsammans med förbundet.


Wickmans Fond

IK Drivringen från Vänersborg överlämnade år 2013 Wickmans Fond till före detta Västergötlands Parasportförbund. Wickmans Fond förvaltas från år 2022 av Västra Götalands Parasportförbund.

Ur Wickmans fond delas årligen 2 st stipendier ut, dels till en tjej och dels till en kille som är under 20 år och som paraidrottar i en medlemsförening inom före detta Västergötlands Parasportförbunds distrikt.

 • Utlyses årligen i oktober av Västra Götalands Parasportförbund till medlemsföreningar inom före detta Västergötlands Parasportförbunds distrikt: kommunerna Alingsås, Bollebygd, Borås, Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Mariestad, Mark, Skara, Skövde, Svenljunga, Tibro, Tidaholm, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Ulricehamn, Vara, Vårgårda och Vänersborg.
 • I januari utses stipendiaterna av Västra Götalands Parsportförbund
 • I mars sker stipendieutdelning vid årsmöte för Västra Götalands Parasportförbund.


Benny Roséns Minnesfond

"Benny Roséns Minnesfond för främjande av Parasport i Göteborg" bildades 1989, och har som ändamål att stödja och främja parasport i Göteborg genom utdelning av minst två stipendier årligen.

Mottagare av "Benny Roséns stipendium för främjande av parasport i Göteborg" ska vara enskild person som är aktiv utövare av parasport i fd Göteborgs Parasportförbunds distrikt.

 • Utlyses årligen juli-oktober av fonden i samarbete med förbundet, till individuella idrottare av parasport som är mantalsskrivna i någon av kommunerna Göteborg, Mölndal, Öckerö, Kungälv, Härryda, Partille eller Ale.
 • I oktober-november utser fondens styrelse stipendiater.
 • I november under Göteborg Open sker stipendieutdelning av fondens styrelse.

Lite Historik om Benny Rosén
Vår gode vän och trogne idrottskamrat Benny Rosén, som avled 2014, instiftade 1989 en fond till förmån för parasporten. Otaliga är de organisationer som han på olika sätt deltog i som välgörare och därmed också som stor mecenat. Man kan inte ens räkna upp allt som han var en del av inom idrottsrörelsen.

Varmast om hjärtat låg dock hans Örgryte Idrottssällskap. Under hela 35 år var han medlem i sällskapet där han både varit ordförande och på senare tid Hedersordförande. Benny jämställs, med rätta, med stiftaren av och den förste ordföranden i ÖIS, Wilhelm Friberg. Båda var ledande och av högsta betydelse för föreningen. Benny var även bowlingspelare och ledare i ÖIS.

Sällskapet Göteborgs Boxningsvänner hade en stor vän i Benny som också var deras ordförande under flera perioder. Även Lunden AIS och IK Heim låg honom varmt om hjärtat. När vännen och Brottarguldmedaljören från OS Mikael Ljungberg tragiskt avled var Benny Rosén en av initiativtagarna till att en Minnesfond instiftades. Han var på senare år Hedersordförande i fonden.

Även till Idrottsmuseet på Kviberg och Idrotts-Orden var Benny Rosén en av huvudsponsorerna. Han utsågs till Hederskommendör inom Idrotts-Orden. Benny Rosén belönades bland annat också med Göteborgs Stads Förtjänsttecken och idrottens högsta utmärkelse RF:s Guldmedalj för sina fantastiska insatser inom idrotten.

Vad vi inom Västra Götalands Parasportförbund främst tänker på så är det den fond som han instiftade 1989 till förmån för individuella paraidrottare inom det tidigare Göteborgs distriktet. När vi årligen utlyser dessa stipendier så minns vi Benny med stor vördnad och tacksamhet.


Tomas Olssons Minnesfond

År 1990 instiftade Lars-Åke Olsson och Ingalill Olsson Cedås en stiftelse ”Tomas Olssons minnesfond” för främjande av handikappidrott i Göteborg.

Stiftelsen har tidigare administrerats av Göteborgs Parasportförbund, och dess benämning efter förbundets namnbyte år 2016 är ”Tomas Olssons Minnesfond, stiftelse för främjande av Parasport i Göteborg".

Från och med år 2022 administreras fonden av Västra Götalands Parasportförbund.

Stiftelsens ändamål är att stödja och främja Parasport i Göteborg genom utdelning av ett stipendium på före detta Göteborgs Parasportförbunds - från år 2022 Västra Götalands Parasportförbunds - årsmöte i mars varje år på de villkor som anges nedan.

 • Stipendiet utlyses årligen i oktober.
 • Sökande av stipendiet skall vara enskild person som uppfyller nedanstående krav:
  - Personen skall vara mantalsskriven i Göteborg
  - Personens nedsättning skall vara av förvärvad natur exempelvis trafikolycka, fallolycka eller liknande
  - Stipendiet skall utdelas som uppmuntran för gjorda framsteg inom Parasporten
 • I mars årligen sker stipendieutdelning vid årsmöte för västra Götalands Parasportförbund.

Länk till utlysning 2023 - sök senast 31 oktober Öppnas i nytt fönster..

 

Publicerad:

Uppdaterad:

Administrativ kontaktperson för stipendier och fonder i Västra Götalands Parasportförbund:

Elisabeth Edvardsson
0703-77 32 40
elisabeth.edvardsson[at]parasport.se

Partners och samverkan