Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Bengt-Gösta Johansson

Bengt-Gösta Johansson

Bengt-Gösta ”Gösen” Johansson blev den 21:a medlemmen i Hall of Fame. Han var en av tre personer som utvecklade kälkhockeyn i mitten på 1960-talet. Dessutom har han deltagit i hela tolv Paralympics (sex vinterspel och sex sommarspel), där han har tagit medaljer, av alla valörer, i fem olika discipliner.

Medlemskap i Parasportförbundets Hall of Fame utgör den svenska paraidrottens yttersta hedersbetygelse till dess mest betydelsefulla idrottsutövare, ledare och tillskyndare. Oavsett vilket specialidrottsförbund man varit verksam inom.

Biografi/Motivering

Bengt-Gösta förlorade bägge benen i en MC-olycka när han var 15 år. Vistades sedan på Norrbackainstitutet där han fick sin skolgång och också sin idrottsliga grund till att bli en levande legend inom svensk Handikappidrott.

Redan på femtiotalet representerade Norrbacka Sverige då de deltog i tävlingar i Tyskland för amputerade och med Sveriges första rullstolsbasketlag vid Stoke Mandeville Games i England.

1964 kom Bengt-Gösta till Nacka HI och förstärkte deras Sittande Volleybollag som sedan vann 10 RM/SM i rad.
Var tongivande ledare av den grupp handikappade vilka målmedvetet tränade rullstolsbasket i Stockholm. 1971 delade gruppen upp sig i fyra delar och gick in som sektioner under Nacka HI, Tranan HIK och IFAH Stockhom och Norrbacka HIF. Nacka var här i början obesegrade i 83 matcher i rad med Bengt-Gösta
som den stora stjärnan.

Bengt–Gösta blev ordf för Rullstolsbasketsektionen i Nacka HI och den stora pådrivaren. En post som han innehade 1971—90.

Internationellt följde man på den tiden Stoke Mandeville Games regler där amputerade ej var tillåtna att delta.

När Svenska Handikappidrottsförbundet bildade idrottskommitté för Rullstolsbasket 1971 blev Bengt-Gösta dess ordförande och han var ansvarig fram till 1980 och som lagledare med vid paralympics-72.

1976 blev amputerade tillåtna att spela internationellt och Bengt-Gösta spelade i landslaget åren 1976-85.

Bengt Gösta var en mångsysslare och bedrev friidrott från rullstol åren 1966—84 – var hejare i de flesta friidrotts grenar och körde flera maraton. Han medverkade även i stående friidrott där det togs guld i fem kamp för amputerade under världs spelen 1974 i Stoke Mandevill. Upprepade bedriften under Paralympics 1976 i Toronto.

Sittande volleyboll var i början Nacka HI paradgren och Bengt-Gösta var med i Sveriges lag vid paralympics 1980 och knep silver, samt 1988 i Korea där de kom utanför prispall.

Vid första vinter-paralympics 1976 i Ö-vik deltog Bengt-Gösta i en kälkhockeyuppvisning som medförde att idrotten kom med på det paralympiska programmet 1994 i Lillehammer . 1980 och 1984 var det Ispigging= hastighetsåkning på is med kälke och stavar.

Kälkhockey hade man i Stockholm sysslat med sedan början på 60-talet då man på vintrarna kunde träna vid Sköndal och senare Nacka ishall. Sverige dominerade grenen i Europa och Bengt-Gösta var en av dom som alltid presterade. Gösen ihop med några (3) var de som uppfann och startade kälkhockeyn i HELA VÄRLDEN. Födelseåret för Kälkhockeyn betraktas vara 1964.

1992 fick Gösen frågan om han ville försöka få ihop ett slagkraftigt lag till Paralympics 1994 i Lillehammer. På den tiden var kälkhockeyn på en mycket låg nivå. Men sagt och gjort Gösen fick ihop 10-12 spelare som var villiga att träna stenhårt fram till Paralympic. Grädden på moset, det blev GULD, många pratade om bragd status över den prestationen. Gösen fick Tumba stipendiet mycket på grund av denna bragd.

Bengt-Gösta såg till att kälkhockey ordnades även för barn och ungdom- skaffade materiel och istider och en tränare till dem. Nu är Kälkhockey för ungdom en etablerad sektion i Nacka.

Kälkhockey spred sig i landet efter 1994 och i dag finns lag i Nacka, Malmö och Västerås ungdomsverksamhet finns också på dessa ställen.

Landslaget har firat framgångar- Vann VM 1996 och blev 3:a vid Vinter-paralympics 1998, och åter brons vid VM 2000. Bengt-Gösta är deras kapten på isen och förde laget till Brons även senast i Salt Lake City vinter-paralympics 2002.

Vintertid är Bengt-Gösta också pådrivaren när det gäller att alla unga skall lära sig åka Sitski. Han har hållit i veckoläger i Sälen nu i 11 år och under de senaste 25 åren varit med som ledare vid Nacka HI ungdomsläger i Åre under Nyår. Detta läger har de senaste fem åren bedrivets i Idre.

Sedan Stockholms Handikapp Idrottsförbund startade skoltävlingar för handikappade med tävlingar på Bosön, har Bengt-Gösta varit där och försökt förmedla budskapet om möjligheterna till idrottsframtid i Nacka HI.

Allt sedan 1960 har således Bengt-Gösta fungerat som ungdomsledare och aktiv utövare på högsta nivå av mångfald idrotter inom svensk Handikappidrott. Under många år hjälpte han ungdomar att hantera en rullstol, verksamheten bedrivdes på en ungdoms gård som heter Träffstugan

Startade på 90-talet upp vattenskidor i Nacka HI och har som entusiast fostrat en Europamästare och VM-trea i Trick.

En mer än 40 år lång karriär där Bengt-Gösta stått i centrum som idol och pådrivare för i stort alla framgångsrika Handikapp-idrottare som Sverige fått fram genom åren.

Är ännu aktiv inom Boccia som de senaste åren gett SM-guld såväl individuellt som i lag.

Gösen är stor grabb i Kälkhockey och Rullstols Basket. Gösen har medverkat i tolv Paralympics, tagit medaljer i fem olika discipliner varav tre i tre olika lagidrotter, det är svårt att matcha de meriterna.

Meriter i urval

Paralympics - Sommar:

1968 Israel (Tel Aviv) Rullstols Basket, Ass Coach
1972 Tyskland (Heidelberg) Rullstols Basket, Coach
1976 Canada (Toronto) 5 - Kamp GULD
1976 Canada (Toronto) Spjut BRONS
1980 Holland (Arnheim) Sittande Volleyboll SILVER
1984 England (Stoke Mandevill) Rullstols Basket BRONS
1988 Korea (Seoul) sittande Volleboll 7:A


Paralympics - Vinter:

1976 Sverige (Ö-vik) Kälkhockey, Uppvisning
1980 Norge (Geilo) Ispigging - 100m SILVER
1984 Österrike (Innsbruck) Ispigging, personrekord
1994 Norge (Lillehammer) Kälkhockey GULD
1998 Japan (Nagano) Kälkhockey BRONS
2002 USA (Salt Lake City) Kälkhockey BRONS

1 Paralympics medaljer i fem (5) olika dicepliner
2 Paralympics medaljer i tre (3) olika lag idrotter
3 1976, 1980, 1984 sommar och vinter paralympics samma år
4 Medverkat i 12st Paralympics - 6 Sommar och 6 Vinter

VM:

1974 England (Stoke Mandeville) 5 -Kamp, Världsspelen GULD
1974 England (Stoke Mandeville) Spjut, Världsspelen BRONS
1974 England (Stoke Mandeville) Bordtennis GULD
1983 Canada (Halifax) Rullstols Basket BRONS
1996 Sverige (Nynäshamn) Kälkhockey GULD
2000 USA (salt Lake City) Kälkhockey BRONS

EM:
1981 Tyskland, Sittande Volleyboll BRONS
1982 Rullstols Basket BRONS


Utöver Paralympic och VM medaljer har oräknliga medaljer i olika valörer tagits under
SM, DM och NM i olika idrotter.

Stor Grabb Kälkhockey
Stor Grabb Rullstols Basket
1994 Tumba Stipendiat
1994 Årets Fritids Ledare i Nacka (Nacka Lions)