Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

”Ett stort steg framåt för 5-a-side”

Det svenska laget på IBSA Euro Challenge Cup.

Det blev en rafflande turnering när IBSA Euro Challenge Cup för första gången avgjordes i Sverige.

(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-09-01)

Fyra lag – Sverige, Schweiz, Armenien och Österrike – gjorde upp i 5-a-side-turneringen (blindfotboll) som hölls den 7-9 juli på Västberga IP i Stockholm.

När alla matcher var spelade stod tre lag på samma poäng. Det svenska representationslaget hade en straff i stolpen i sista sekunden av den avslutande matchen och missade finalen med en hårsmån. I stället drabbade Schweiz och Österrike samman om pokalen. Efter 2-2 vid full tid avgjorde Schweiz på straffar.

Bo Sköld, nytillträdd generalsekreterare på Parasport Sverige, var på plats för att inviga turneringen och ta del av idrotten.

– Som ny inom parasporten var det väldigt trevligt att se och stifta bekantskap med 5-a-side på nära håll. Det var ett bra uppstyrt arrangemang som jag hoppas se fler av framöver, säger han och fortsätter:

– Turneringen var ett stort steg framåt för svensk 5-a-side och jag ser fram emot att fortsätta följa idrottens positiva utveckling.

IBSA Euro Challenge Cup är ett första steg in i internationella tävlingar i Europa och det var första gången som ett svenskt representationslag deltog. Det har med andra ord hänt mycket sedan 5-a-side startades i Sverige 2014.

– Det är kul att se hur långt vi har kommit efter åtta år och att se att vi kan vara konkurrenskraftiga mot europeiskt motstånd, säger Mark Blake, projektledare för turneringen.

Vad tror du att turneringen har för betydelse för 5-a-side i Sverige?

– Alla idrotter behöver olika bredd- och tävlingsnivåer. Har man det finns det möjlighet för spelare att ta sig vidare i sin utveckling och sina drömmar så att man inte stannar upp. I parasporten tror jag dDet är viktigt att veta att det finns ett nästa steg som inte är för stort. Det är kul att vi har kommit dit. Det är också extrakul att vi har både ett komplett herr- och damlag på gång.

IBSA Euro Challenge Cup arrangerades av Mälarhöjdens IK Fotboll, Parasport Sverige och IBSA med UEFA som partner. Supporting partner var med stöd av City of StockholmStockholms stad, Everland Communications, ICA Axelsberg och VEGA.

Inom svensk 5-a-side väntar härnäst Sweden 5-a-side Cup eller riksmästerskapen (RM). RM arrangeras av IFK Västerås den 8-9 oktober på Rocklunda.

Resultat IBSA Euro Challenge Cup

Resultat i turneringen

Klicka här för att se matcherna i repris på Solidsport. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det svenska representationslaget på IBSA Euro Challenge Cup:

Abdullah Aamar
Alexander Smedberg
Dennis Ivarsson (support)
Frida Fredblad (tränare)
Klas Fältsröm (tränare)
Lisa Ly
Lotta Wikström (fys)
Moa Berg (målvakt/guide)
Reza Hosseini
Rickard Trollsås (målvakt/guide)
Robert Lindblom
Suleiman Khallat
Viktoria Karlsson

Plus svenska domarna Rasmus Ekberg och Teodor Jonsson.

Nyheter

Följ @sweden_5_a_side på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för utvecklingen av blindfotboll i Sverige.


(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-09-01)

Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2023-01-16