Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Börja idrotta

Vill du börja röra på dig, tävlingsidrotta eller bara träffa nya människor i en aktiv miljö? Då är parasporten något för dig.

Parasport Sverige har verksamhet för personer med synnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning.

Det finns många föreningar runt om i Sverige som erbjuder olika typer av parasportverksamhet, allt från idrottsskolor (där du får testa olika idrotter tills du hittar den du gillar) till yttersta elit. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att börja, utan bara en vilja att testa. Drygt 500 av dessa föreningar är medlemmar i Svenska Parasportförbundet.

Vissa föreningar fokuserar helt på parasportverksamhet, medan andra har verksamhet både för personer med och utan funktionsnedsättningar.

Vanliga frågor


Vad är parasport?

Parasport (tidigare handikappidrott) är idrott för personer med funktionsnedsättning.

Vem riktar sig verksamheten till?

Inom Parasport Sverige har vi verksamhet för personer med synnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning. Vi har aktiva med ett brett spann av funktionsnedsättningar, det finns någon idrott för alla.

Jag har aldrig idrottat förut, kan jag ändå delta?

Ja, du behöver inte ha tidigare idrottserfarenhet. I många distrikt eller föreningar arrangeras idrottsskolor och prova på-dagar där man får testa sig fram tills man hittar en idrott och förening som passar en och man tycker om.

Hur vet jag vilken idrott som passar just mig?

Det finns vissa idrotter som riktar sig till personer med en viss typ av funktionsnedsättning, till exempel goalball och showdown för personer med synnedsättning och rullstolsrugby och paraishockey för personer som använder rullstol.

Som med all idrott handlar det också om dig som person, du kanske föredrar lag- före individidrotter eller tvärtom.

Är jag försäkrad när jag utövar parasport?

Om du är licenserad paraidrottare är du olycksförsäkrad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det finns även försäkringar som bland annat täcker funktionärer, ledare, egendom etc.

Publicerad:

Uppdaterad: