Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Målgöraren Robert om lagsportens kraft

”Att jobba tillsammans mot ett mål - både på och utanför planen - är den bästa känsla som finns."

(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-03-18)

Robert, när började du spela 5-a-side fotboll?
- 2014 började vi spela på en multisportarna vid Mälarhöjdens skola.

Vad är det som driver dig?
- 5-a-side är en lagsport och det är det jag har alltid brunnit för. Att jobba tillsammans mot ett mål - både på och utanför planen - är den bästa känsla som finns. Sedan är det kul att utvecklas och bli bättre och bättre på fotboll, någonting man alltid har älskat. Det gör det hela ännu roligare.

Vad är det svåraste med 5-a-side?
- Mentalfokuset, att hålla koll på allting genom hörseln.

Vad är det roligaste?
- Göra mål är alltid kul. Hade varit konstigt annars. Inte minst att göra ett riktigt snyggt mål och förstår hur man gjorde det. Det är också roligt att sätta en plan i rörelse och klara av det.

Vad ser du fram emot?
- Nu ser vi fram emot IBSA Euro Challenge Cup i Stockholm i juli och att gå in med ett lag, med allt vad det innebär. Att vara nervösa i omklädningsrummet innan och sedan bestämmer sig, nu kör vi, nu står vi upp för varandra. Det är det som är fotboll för mig. På juliturneringen testar vi vårt nya lag, och efter det ser jag fram emot en fin sommar.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att testa 5-a-side?
- Ge det tid och ta det lugnt när du väl testar. Och innan du testar, ge det en chans. Det är verkligen någonting som funkar för alla som ger mycket i självständighet och rörelse. Ge det en chans för det är väldigt roligt.

Vilka tips skulle du ge föreningar som funderar på att starta 5-a-side?
- Samma sak här, låt det ta tid för planering och träning så det känns bra för alla som deltar. Väck intresse och gör så att folk känner sig trygga och vill komma tillbaka. På sikt får de gärna söka för att köpa en sarg – då blir spelet riktigt roligt.

Vad är det viktigast du har lärt dig?
- Det viktigaste är hur likt och olikt fotboll det är. 5-a-side handlar mycket mer om spelsinne och speluppfattning, att tänka och lyssna mycket. Var är folk? Hur funkar det? Sporten är riktigt bra träning för tålamod och det mentala fokuset.

Är detta egenskaper som hjälper dig i annat?
- Absolut! Ett bra tålamod och starkt mentalfokus är alltid bra egenskaper att ha. Då kan man både koncentrera sig och hålla fokus längre på olika uppgifter, trots utomstående och störande moment; något man övar och stärker med parasport.

Något annat du vill tillägga?
- 5-a-side är en fantastisk lagidrott. Jag tränade mycket mer själv innan men i detta har jag verkligen hittat en lagidrott jag gillar. Finns mycket man kan lära sig, inte minst om fokus, tålamod och kommunikation. Till exempel, det är spännande att vi frågar var medspelarna är, att vi diskutera vilken typ av kommunikation behövs – eller inte – och hur mycket vi ska peppa nya spelare; kanske bra för alla typer av fotboll.

Tack och heja!


(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-03-18)

Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2023-01-16

Visselblåsartjänst