Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Möt målmaskinen Reza

- Det roligast med fotboll är att göra mål, såklart.

(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-06-23)

När började du spela 5-a-side fotboll?
Första gången jag testade var 2018 i Östersund under Parasport Sveriges Start Your Impossible Camp.

Vad är det som driver dig?
Jag älskar att spela fotboll.

Trots att jag inte ser hade jag spelat fotboll innan också, alltså vanlig fotboll med mina kompisar. När jag hörde att det skulle finnas blindfotboll i Östersund anmälde jag mig direkt. Jag ville verkligen prova och när jag kom dit var det jättekul.

Efter Start Your Impossible Camp har jag fortsatt att träna så mycket jag kan, även om det är 1700 km från Piteå - och 1100 km från Glimåkra där jag studerar - till träning i Stockholm fram och tillbaka!

Vad är det svåraste med 5-a-side?
När man spelar blindfotboll måste man säga ¡VOY! vilket betyder här kommer jag på spanska. Ibland glömmer man det och då ökar risken för att krocka eftersom man inte vet om någon annan är nära och vill ta bollen.

Annars är det inget som är särskilt svårt.

Vad är det roligaste?
Det roligast med fotboll är att göra mål, såklart. Sedan är det roligt att spela i ett lag där alla verkligen kan och vill. När alla kan spela och passa - och alla engagerar sig och gör sitt bästa - då blir det jätteroligt.

Vad ser du fram emot inom fotbollen?
Jag ser fram emot att så småningom starta ett riktigt landslag och spela match mot andra länder, och att resa till andra länder, eller åtminstone andra länder i Skandinavien.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att testa 5-a-side?
Att våga. Våga sätta i gång att träna på dina villkor så du känner dig trygg och bekväm. Kom ihåg att säga VOY! och lyssna noga på reglerna, för att om du gör det kommer du förmodligen gilla 5-a-side. Det är jätteroligt och inte alls så svårt som man kanske tror.

Våga testa helt enkelt.

Vilka tips skulle du ge föreningar som funderar på att starta 5-a-side?
Om de har personer med synnedsättning i sitt område kan man starta, bara testa. Testa en kort period och fortsätta om det går bra. Det behövs engagemang och intresse. Och om det finns kommer det gå jättebra.

Vad är det viktigast du har lärt dig?
Jag har lärt mig mycket om kommunikation.

Spelarna måste lyssna på allt ljud som finns omkring: med- och motspelare, ¡VOY!, bollen, tränare och externljud. Vi lär oss att snabbt förstår vad det är och varifrån allt kommer. Att lära sig filtrera och prioritera olika ljudkällor är jätte-, jätteviktigt att lära sig för resten av livet också.

Något annat du vill tillägga?
Jag vill verkligen vara med i ett lag som syns i hela landet, kanske hela Europa.

Då kan vi resa hit och dit och visa att det går att spela fotboll utan att se och att alla är välkomna att testa om de bara vågar. Då ska fler föräldrar till barn med synnedsättning också förstår att det går.

När fler upptäcker hur roligt sporten är kan den spridas i hela samhället.


(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-06-23)

Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2023-01-16