Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Möt multitalangen Moa

Moa

Foto: SvFF

Hon är 11-spels, futsal och 5-a-side målvakt. Hon är guide. Men mest av allt är hon en ledare.

 

När började du spela 5-a-side fotboll?
- Jag började med 5-a-side 2021.

Vad är det som driver dig?
- Det är främst att träffa och hänga med människor som tycker det är roligt att vara där. I en miljö där det inte ligger så mycket fokus på resultat utan snarare på att göra något roligt tillsammans.
- Jag drivs även av den snabba utvecklingen, att se både mig själv och andra i laget utvecklas.

Vad är det svåraste med 5-a-side?
- För mig som målvakt och ledare är kommunikationen svårast. Det går inte att peka utan i stället måste man vara extremt tydlig i sin kommunikation, och mest tal. Man måste till exempel säga ”höger” och inte ”hit” till spelarna.
- Jag blir så imponerad av utespelarnas rörelse och självständighet att jag glömmer bort att spelarna inte ser. För att kommunicera bra kräver det att jag har dubbel koll på läget, både på mig och de andra i mitt lag.

Vad är det roligaste?
- Det roligaste är att skratta på träningen och att få vara en del av gänget.

Vad ser du fram emot?
- Jag ser fram emot att vi blir fler som tränar 5-a-side och att så många som möjligt få chansen att spela 5-a-side. I min värld, som seende, är det en självklarhet att spela fotboll på mer eller mindre organiserade sätt. Men om det inte finns ett 5-a-side lag i närheten blir personer med synnedsättning exkluderade, vilket jag tycker är väldigt tråkigt. 5-a-side är alldeles för roligt att inte få vara med!
- Sedan är det första Dam VM. Jag är väldigt taggad att möta nytt motstånd och utvecklas tillsammans med laget.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att testa 5-a-side?
- Mitt tips hade nog varit att bara att våga testa. Du kommer aldrig bli besviken.
- Som seende ledare är det troligtvis något helt annat än vad man är van vid, men det finns något för alla inom den här sporten. Är det något som verkat intressant så tveka inte att testa.

Vilka tips skulle du ge föreningar som funderar på att starta 5-a-side?
- Först och främst så tycker jag att föreningen verkligen ska ta tag i det och starta ett lag. Våga göra det och inte bara säga att ”Det vore en bra idé men…” Om Mälarhöjden kan, som inte är bland de största föreningar till medlemsantal, finns möjligheten för andra klubbar i lite större städer att också göra det.
- Föreningar som funderar på att starta 5-a-side borde ta kontakt med en förening som redan finns, och nu finns det flera. Det är 1000 gånger jobbigare att börja om från noll. Ta i stället kontakt med startade 5-a-side föreningar och fråga ”Hur ska man börja?” ”Hur kan vi hitta spelare?” ”Hur fungerar det med sarg?” och så vidare.
- Den verksamhet som finns i Mälarhöjden funkar bra och man kan gå ut ifrån den. 5-a-side är en sport som håller på att etableras på fler platser i Sverige, så ta kontakt med dem som är engagerade och börja ni med.

Vad är det viktigast du har lärt dig?
- Jag har som seende lärt mig att man inte ska ta saker för givet, särskilt inom idrotten. Alla har inte det privilegiet som jag har och det är en väldig nyttig insikt.

Är det något som har överraskat dig?
- Jag blev överraskad över det varma välkomnandet jag fick när jag första gången kom till en träning. Samt hur snabbt jag kände mig som en del av laget.
- Jag blev också överraskad över hur spelarna litar på mig som målvakt och ledare. Spelarna på planen litar – och måste lita – på oss ledare om det ska funka. Jag kan alltid välja att tjuvkika när jag spelar med ögonbindel men de flesta spelarna har inte det valet utan tvingas lita på sig själva och de omkring sig. När jag fick den insikt blev prestationerna på planen bara ännu mer imponerande.

Något du vill tillägga?
- Häng med på vår resa, kom o testa 5-a-side!


Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2023-08-11