Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Spelande tränaren och gokartspecialisten som vågar lära sig snabbt

- Först känns det som att man inte kan alls - men sedan går det ganska fort. Det är väldigt givande att snabbt klara av någonting som känns så svårt i början.

(Artikel publicerades ursprungligen 2022-05-09)

Abdullah, när började du spela 5-a-side fotboll?
- September 2020 började jag spela på allvar.

Vad är det som driver dig?
- Det som driver mig är att jag gillar att spela fotboll rent allmänt. Men jag tycker också att när jag spelar med ögonbindel är det bra träning för det mesta när man lever med nedsatt syn, typ att gå handla.
- Sedan inspirerar alla i gruppen varandra och det är mycket bra stämning. Det driver mig mycket som person.

Vad är det svåraste med 5-a-side?
- Att orientera sig på planen är svårt i början. Jag måste fortfarande vänja mig vid att spela med ögonbindeln men det går och man lär sig snabbt.

Vad är det roligaste?
- Det roligaste är bland annat att vara på samlingar, när alla träffas och spelar fotboll, äter, pratar och hänger tillsammans. Det är inte bara att göra mål som är roligast!

Vad ser du fram emot?
- Att vi tillsammans ska spela fler riktiga matcher mot andra lag - till och med från andra länder.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att testa 5-a-side?
- Jag tycker att man ska först prova och sedan bedöma.
- Det kan låta svårt och konstigt att spela fotboll med ögonbindel. Nästan omöjligt. Men jag kan garantera er att om man testar en gång så fastnar man. Och det är inte farligt att spela fotboll!

Vilka tips skulle du ge föreningar som funderar på att starta 5-a-side?
- Inkludering i föreningslivet är en väldigt viktig fråga för att alla vill och ska vara delaktiga. Fotboll är i detta sammanhang ett väldigt bra och enkelt alternativ, där alla kan vara med och testa på sina villkor.
- Det är mycket lärorikt att testa på att spela, springa och bara röra på sig med ögonbindel. Det bygger upp självständigt. Först känns det som att man inte kan alls - men sedan går det ganska fort. Det är väldigt givande att snabbt klara av någonting som känns så svårt i början.

Vad är det viktigast du har lärt dig?
- När jag spelade första gången stod jag still. Det var svårt att orientera mig. Men ju mer jag rörde jag på mig desto enklare blev det, inte minst med tilliten till omgivningen och tydlig kommunikation, till exempel ”mål, mål” som guiden ropar.
- Det kan låta lite poetiskt men så är det i livet också, det vill säga att man ska tror på sig själv istället för att begränsa sig själv, särskilt om man har synnedsättning.
- Det är många konkreta fördelar också, till exempel att röra sig fritt med ögonbindel, bygga upp självförtroende genom att klara av någonting svårt och därmed vara bättre utrustad för att hantera livet med sämre syn än de flesta.

Något annat du vill tillägga?
- Jo, det finns en sak till som jag ser fram emot och det är att bära en svensk tröja någon dag. Det vore häftigt!

[reds. anm. Abdullah är förutom 5-a-side väldigt duktigt på gokart. Ja, det mesta är möjligt om man tror på det.]

(Artikel publicerades ursprungligen 2022-05-09)

Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2023-01-16