Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Suleiman om snabbhet och inkludering

- Vill man inkludera alla i samhället så kan man.

(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-06-23)

När började du spela 5-a-side fotboll?
Jag provade först 2016 i Jönköping.

Vad är det som driver dig?
Jag har älskat fotboll sedan jag var tre och har alltid velat spela fotboll När man inte kan se blir det svårare och svårare. Det gick att lattja när jag var yngre men sedan går det inte eftersom det har så mycket med synen att göra.

Vad är det svåraste med 5-a-side?
Svårast är att lära säga att säga VOY! (red. anm. en regel i 5-a-side för att ge sig till känna). Eftersom jag har spelat vanlig fotboll innan tänker man mycket på rörelse och VOY! innebär ett ovanligt krav på kommunikation.

Egentligen behöver man träna på det varje vecka för att komma framåt, inte minst snabbare, och det blir svårt när man är trött. Man blir också torr i halsen. Tänk så här: Nu ska jag springa så snabbt som möjligt – och säga VOY samtidigt!

Vad är det roligaste?
Det är själva spelet. Det är riktigt roligt med alla moment när bollen är i rörelsen, oberoende om det är försvar eller anfall.

Vad ser du fram emot?
Att kunna träna mer regelbundet i Skåne för att utveckla mig mer. Det blir inte så lätt att lattja själv i trädgården och hålla motivationen uppe. Sedan kommer IBSA Euro Challenge Cup i Stockholm 7-9 juli. Det blir kul att uppleva en turnering och hur det går till och att spela en riktig match. Vi har ändå tränat en del men nu blir det match på riktigt.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att testa 5-a-side?
Det beror lite på men man kan alltid ha kul. Det förutsätter att man är nyfiken på fotboll 5-a-side som sport men finns egentligen inga svårigheter om man har viljan.

Vilka tips skulle du ge föreningar som funderar på att starta 5-a-side?
Vill man inkludera alla i samhället så kan man. Samtidigt kan man få reklam och mer fokus på klubben. Det har visat sig hyfsat lätt att få med media och då kan hela klubben tjäna på det.

Vad är det viktigast du har lärt dig?
Frihet att kunna utöva en idrott och gå in och mer eller mindre släppa loss – att släppa sargen!

Något annat du vill tillägga?
Det är en fantastisk möjlighet och man ska ta chansen. Ju fler som är intresserade desto fler klubbar kommer finnas också.

Det är en intressant sport eftersom det är svårt men ändå inte. Det går att spela och det behövs alla olika spelartyper. Här finns möjlighet för alla, till exempel om du är 15-16 kan du ändå spela med dem som är äldre. Har du inte kondition så har du styrka. Du är inte beroende av en sak.

Alla kan inte bli riktigt, riktigt bra men alla kan vara med på sina villkor. Alla kan bidra med sina styrkor om vilja och intresse finns.


(Artikeln publicerades ursprungligen 2022-06-23)

Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2023-01-16