Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Anna tar med sig erfarenhet och nyfikenhet

En bild

- Det roligaste är när man känner att man har flyt och lyckas med något man inte trodde på innan.


När började du spela 5-a-side?

- Jag började spela mer regelbundet för tre år sedan. Innan dess var jag mest engagerad i att hjälpa andra att hitta och testa 5-a-side.

Hur är det att spela 5-a-side?
- Det är ganska utmanande. Och det är kanske inte det man innan tror ska vara svårt som visar sig vara det.

Vad är det som driver dig att spela?
- Det är ett roligt gäng och kul med bollar. Jag är också nyfiken på att se hur det blir med sporten och dess utveckling.

Vad är det svåraste med 5-a-side?
- Det är väldigt komplext med många olika saker att ha koll på: bollen, ljud, orientering, med- och motspelare, taktik och allt samtidigt. Det är många dimensioner.

Vad är det roligaste?
- Det roligaste är när man känner att man har flyt och lyckas med saker man inte trodde på innan. Samma när det flyter på bra med laget, man får till det spel man tänkt.

Vad ser du fram emot i 5-a-side sammanhang?
- Just nu är det VM som blir spännande, inte minst att se hur vi ligger till jämfört med andra länder. Sedan är det väl att se hur sporten utvecklas framöver, både i Sverige och utomlands. Jag tror att det finns utvecklingspotential, regler till exempel, och att sporten kommer både växa och ändras. Just nu är spelet väldigt beroende av seende ledare och det kanske behöver vara mindre styrt – och tystare, dvs att ljudnivån måste justeras neråt.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att börja spela?
- Att det är jättekul med lagsporter och att det är något som alla egentligen kan. Alla har något slags förhållande till fotboll och man kan röra sig fritt även om man ser dåligt. Det här är en jättebra möjlighet att få till bra träning och rörelseglädje.

Vilka tips skulle du ge till föreningar som funderar på att starta upp en verksamhet?
- Det behöver inte vara så krångligt. Våga testa. Vad är det värsta som kan hända, typ? Det här kan seende och icke seende kan göra tillsammans, kanske inte på samma villkor, men båda kan ha för- och nackdelar. Bollar väcker ofta lust och glädje.

Vad är det viktigaste du lärt dig hittils?
- För min egen del,att man kan lära sig nya saker oavsett ålder, att en aktivitet faktiskt kan släppa fram nya sidor hos en själv. Jag var i början med för att hjälpa till, tänkte att jag i alla fall kan stå vägen och vara jobbig. Men när det är tävling på gång väcks andra sidor och jag börjar fatta att jag kanske även kan göra nytta på andra sätt. Stärker självförtroendet.
- I stort att det går att få i gång en ny parasport som lockar många aktiva i olika åldrar, om man är ihärdig och engagerad och gör det på ett roligt och lekfullt sätt.

Hur går dina tankar inför första Dam VM?
- Det blir spännande. Det var inget jag tänkte på för några månader sedan men nu blir det väldigt spännande att se hur vi ligger till och vad vi får ihop på denna korta tid.
Något annat du vill tillägga?
- Jag tycker det är jättekul att VM för damer blir av och vi har ett jättebra gäng.

 

Publicerad:

Uppdaterad:

Visselblåsartjänst