Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Coachen som drivs av gemenskap och glädje

En bild

När började du coacha 5-a-side fotboll?
- Min första träning i 5-a-side var 2019.

Vad är det som driver dig?
- Fotbollen har alltid varit stor del av mitt liv. I det stora så drivs jag av att vara med och möjliggöra idrott för alla. Men framför allt drivs jag av att få hänga med ett fantastiskt gäng, där det finns mycket gemenskap, glädje och inkludering.

Vad är det svåraste med 5-a-side?
- Den största utmaningen som jag ser är tydlighet i kommunikation eftersom vikten av just tydlighet är stor för den som inte ser. Det är också en avvägning hur mycket man under spel ska coacha spelare, det är svårt att snabbt hitta rätt ord och i vilka lägen man ska guida och inte. För mycket kommunikation kan också stöka till det för spelare på planen.

Vad är det roligaste?
- Fotboll är alltid kul. Men det roligaste med 5-a-side är när vi umgås och utvecklas tillsammans. När man ser framgång och att det vi skapar faller på plats i spelet.

Vad ser du fram emot?
- Känns fantastikst kul att vi fått möjlighet att vara med på historiens första Dam VM i 5-a-side. Det är fotboll när den är som mest magisk och jag älskar att följa våra steg i utveckling. Ser fram emot att känna hur matchpulsen stiger och hår reser sig på armarna vid avspark. Heja Sverige!

Vilka tips skulle du vilja ge spelare som funderar på att testa 5-a-side?
- Kontakta en förening, kom ner på en träning och du kommer inte att ångra dig. Man behöver inte vara expert eller ha testat spela innan. Kom ner, spela och träna utifrån egna förutsättningar och bakgrund. Om man är nyfiken som ledare så prova på. Man märker snart att det finns flera roller att fylla på ledare/guide sidan som kräver olika egenskaper.

Vilka tips skulle du vilja ge föreningar som funderar på att starta 5-a-side?
- Tänk inte så mycket utan gör bara. Tänk inte att man ska rekrytera ett helt lag från start utan börja smått. Tips är även att lära från etablerade föreningar. Be också spelare att ta med sig vänner och få fler att engagera sig runt i kring.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?
- Genom att skapa förutsättningar och se möjligheter istället för hinder så löser sig mycket. Jag har är reflekterat över hur beroende av min syn jag när jag spelar fotboll som seende. Och hur imponerad jag är över alla spelare i laget, hur de använder och förstärker alla andra sinnen och spelar som en lag.

Är det något som överraskat dig?
- Jag trodde jag kunde mycket om fotboll. Men det finns mycket mer att utforska. Kasnke inget som överraskat mig men jag måste ändå nämna den fina gemenskapen som finns där alla blir inkluderade.

Något du mer vill nämna?
- Alla som är intresserade av fotboll, oavsett synförmåga bör testa 5-a-side. Det kommer utveckla dig som spelare och det hjälper oss att sprida sporten.

Foto: SvFF

Publicerad:

Uppdaterad: