Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Möt supertalangen Alice från Västerås

En bild

Jag älskar att ha roligt genom träning och det är just vad fotbollen handlar om ‒ att sprida och uppleva träningsglädje.

När började du spela 5-a-side?
- Första gången jag kom i kontakt med sporten var på en idrottshelg i Eskilstuna som SPSM ordnade. Jag tror jag var runt 13 år. Sedan ett år tillbaka har jag börjat träna mer och också varit med som ledare.

Hur är det att spela 5-a-side?
- 5-a-side är en oerhört rolig och utmanande sport. Det händer mycket på planen och det gäller att vara fokuserad och hela tiden kommunicera med sina medspelare samtidigt som man ska ha koll på motståndarna.

Vad är det som driver dig?
- Att anta utmaningar och känna att man utvecklas är något som motiverar mig. Att kämpa för att nå sina mål och se en förändring är väldigt tillfredsställande. Jag tycker även att det är roligt att inspirera och motivera andra till att delta i idrott och det får jag göra genom att vara ledare. Som synskadad kan det ibland vara svårt att hitta en sport där man kan delta på samma villkor som andra, men i 5-a-side blir min synnedsättning inte ett hinder.

Vad är det svåraste med 5-a-side?
- Det svåraste skulle jag säga är att hålla koll på bollen och de andra spelarna utan att se. När man har ögonbindel försvinner känslan av kontroll och ett mycket större fokus krävs.
- Kommunikationen är också en utmanande del av 5-a-side. Att ha en konstant kommunikation med sina medspelare är en oerhört viktig del för att få ett bra spel, men detta är något som i många fall kan vara svårt. Det är mycket som händer så det gäller att vara uppmärksam och ha full tillit till sitt lag.

Vad är det roligaste?
- Jag älskar att ha roligt genom träning och det är just vad fotbollen handlar om ‒ att sprida och uppleva träningsglädje. Fotbollen medför även ett socialt sammanhang som är väldigt givande på många sätt. Att träffa nya människor med olika erfarenheter, som man annars inte skulle träffat är något som utvecklat mig som individ mycket. Sedan får man genom fotbollen upptäcka många nya spännande platser, vilket jag gillar.

Vad ser du fram emot i 5-a-side sammanhang?
- Jag ser fram emot att bygga ett stabilt damlag, som i längden kan representera Sverige och möta spelare från hela världen. Jag vill vara en del av uppbyggnaden och utvecklingen av 5-a-side i Sverige och världen. Jag ser fram emot att inspirera och motivera unga till att spela fotboll. Jag ser även fram emot att utveckla mitt individuella spel, jag vill bli så bra jag bara kan.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att börja spela?
- Våga prova, och våga ha kul! Kom på ett prova-på-tillfälle i närheten av där du bor. Ta med vänner och familj och njut av glädjen av att spela fotboll på lika villkor.

Vilka tips skulle du ge till föreningar som funderar på att starta?
- Det viktigaste tror jag är att inte ha en bild av hur det “ska” vara utan lägga bort sina förutfattade meningar och se möjligheter i stället för hinder. En yta att spela på, en boll och framför allt ett engagemang räcker gott och väl för att få till ett bra speltillfälle. Ta kontakt med potentiella spelare, och utnyttja det kontaktnät ni har för att hitta ledare och spelare. Var öppna och låt alla som vill vara med och spela på sina villkor, oavsett synnedsättning eller ej - kanske vill syskon eller vänner hänga på och testa. Ha ett öppet sinne och välkomna alla. Sedan tycker jag man ska höra av sig till föreningar som startat upp 5-a-side och utnyttja deras kompetens och erfarenheter.

Vad är det viktigaste du lärt dig?
- Alla är bra på något! Tack vare fotbollen har jag fått träffa människor med olika bakgrund, erfarenheter och egenskaper som jag annars aldrig skulle mött och lärt mig att man klarar mer än man tror. Synen på både mig själv och på andra människor har förändrats tack vare fotbollen.

Något annat du vill tillägga?
- Våga släpp sargen och prova att spela! Du kommer inte att ångra dig!


Publicerad:

Uppdaterad: